Vita:Operációs rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.
Computer bw.png Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. június 7.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Az oldalt egy kicsit kibővíthetnék de ez az oldal is szép könnyen áttekinthető.

 ui:egy kis színnel is feldobhatnák.

Észrevételek[szerkesztés]

Nyelvtani, helyesírási hibák. "Felépítés" első két bekezdése nagyon homályos.

Marczellm vita 2011. június 10., 18:50 (CEST)

Exokernel[szerkesztés]

Az esokernel nem a MIT konkrét operációs rendszere?

Duhosvita 2009. január 10., 19:43 (CET)

Exokernel: minimalizált, önmagát hasznosítható automatizmus - elgondolàsán kialakítva-, igen hatásos rendszer; gyakorlatilag a leendő MI (mesterséges ineligenci) ezen a kezdeten alapulhat majd, valamikor. — mintegy hivások önönmagát hívásokkal felépítő (v. akár beépülő!) rendszere, az űrszondákkal a, "forth" (alapú) továbbfejleszéseivel kisérleteznek (v. kísérletezek!?) lényege: igen biztonsàgos, bármikor újrainduló, újrafelépülő rendszerelgondolás, nehéz körülmények közé (űrkutatás, radióaktiv- kozmikus sugárzás, túlnyomás (mélyengeri kutatás) űrbeli késedelmes kapcsolattartás miatt is. Nem ismerem konkrétan (szeritnem hadiipar rászállt!) éredemes lenne kidolgozni!? TJL Archaizálok vita 2017. augusztus 31., 16:47 (CEST)

Operációs rendszer felépítése[szerkesztés]

Az "Operációs rendszerek felépítése" ábra nem egészen helyes. Hardver-Kernel-Shell-Alkalmazás köröket említ, de a shell a gyakorlatban az alkalmazási szinten fut.

Linux alatt pl. a Bash, X-konzol és társai; Windows alatt pedig a cmd.exe és az explorer.exe.

A helyes sorrend tehát: Hardver-Kernel-[Szolgáltatások]-Shell és Alkalmazások

(Szolgáltatások azért szögletes zárójelben, mert alapvetően ezek sem szükségesek.

- SxXaviervita 2009. feb. 2, 15:14 (CET)

 • Talán félreértést okoz, hogy a shell fogalma az idők során is változott. Például a kötegelt feldolgozás alatt egyértelműen felhasználói szint volt, amit két komponens közé raktunk be, ha kellett (akár a kagyló, ez is mást mutatott az egyik és mást a másik komponensnek), a rendszerszinten meg külön scheduler gondoskodott a mezei felhasználókról. Aztán a mikrovilág alatt kezdtünk mást hívni shellnek. – Dezső László vita 2009. május 1., 22:57 (CEST)
Kedves László, ne haragudj, de ez bullshit. A "shell" fogalmával nem vagy tisztában, ennek nézz utána. Valószínűleg a rendszerkönyvtárakat vélted tévesen shellnek, mely félreértésed okát én a szakfogalmak erőltetett magyarításában vélem felfedezni. Hegyvidéki Fiú vita 2012. november 14., 04:30 (CET)

Mondjuk a shell (másnéven CLI), legyen bár bash vagy COMMAND.COM, nem szükséges a felhasználói programok futásához; sem pedig a linux-kernel modularitása nem jelenti azt, hogy mikrokernel irányába fejlődne -- A kernelprocesszek megjelenése viszont igen (lásd: ps e --ppid 2) NevemTeve vita 2011. október 6., 12:16 (CEST)

A 'szolgáltatások' (magyar szóval batch-ek vagy démonok) szintén alkalmazások, nincs értelme a szétválasztásnak, vagy ha van, akkor interaktív vs batch szétválasztásnak van értelme NevemTeve vita 2012. július 15., 20:00 (CEST)

+1 Hegyvidéki Fiú vita 2012. november 14., 04:30 (CET)

Az alkalmazások mióta épülnek a shellre?[szerkesztés]

Szerintem az ábra hibás. Ez akkor lenne igaz, ha minden alkalmazás shellscript volna. Ez még a 70-es évek unixain sem volt igaz.

Valójában így kéne kinéznie az ábrának:

 • Alkalmazások
 • Rendszerkönyvtárak
 • Kernel
 • Hardware

Ha kéritek, megcsinálom svg-ben.

Hegyvidéki Fiú vita 2012. november 14., 03:06 (CET)

Egyetértek. Cseréld ki légy szíves az ábrát, erre:

 • Alkalmazások
 • Rendszerkönyvtárak
 • Kernel (rendszermag)
 • Hardver

Zafir (Informatikai műhely koordinátora) vita 2012. november 14., 13:10 (CET)

Egyébként, ilyen hogy 'rendszerkönyvtár' unixban nincsen -- vannak programok és vannak shared libek, egyes programok használnak shared libeket, mások meg nem. NevemTeve vita 2012. december 29., 17:45 (CET)

Rombolás puszta gyűlöletből[szerkesztés]

{{adminsegély}}(?)

Mint azt korábban írták, a Németországban élő egykori blackPanther csapattag, Kardos László és társai puszta gyűlöletből, sértődöttség okán, célzottan próbálnak kárt okozni a blackPanthernek. Már kétszer törölték a blackPanther OS screenshotját a cikkből. Hasonlóan a Facebookon és Youtubeon is szervezetten kommentelnek elfogadhatatlan hangnemben a blackPanther által megosztot cikkekhez, videókhoz. Ezeket a kérésetekre akár screenshotokkal is tudjuk bizonyítani. Kérném, hogy legalább átmenetileg tegyétek védetté a lapot. Köszönöm.

Ncr0drX vita 2019. március 17., 20:01 (CET)

 • Szalakóta-nak itt is köszönöm hogy bővítette még néhány képpel a cikket. Így már tényleg nem tűnik félkésznek a cikk. Építeni kell, nem rombolni, remélem egyszer ezt mindenki megérti majd. Ncr0drX vita 2019. március 18., 20:07 (CET)
Ncr0drX, Pallerti: én úgy vettem észre, hogy cirka havi egy alkalommal van törlés, a helyreállítás leghosszabb időtartama eddig 10 perc volt. Bár én személyesen pont nem vettem részt egyszer sem a helyreállításban, azokat @Csigabi, Farkasgergely, Gg. Any: végezték, inkább rájuk bízom a döntést. Szerintem ha levédjük az anonoktól egy hónapra, akkor lehet, hogy pont egy hónap és egy nap múlva lesz a következő rongálás. Két-három hónapos védelem nekem túlzónak tűnik, de ha a kollégák bármelyike levédi a cikket, én elfogadom, döntsék el ők. Palotabarát vita 2019. március 19., 10:23 (CET)

@Palotabarát: Nem tudom milyen visszaállításomra utaltál. Én triviális vandalizmusokat állítottam vissza. A kérdéses screenshotot tartalmazó jelölt változatra Orbán Viktor arcképéről és egy trágárságról állítottam vissza a szócikket. Ezen kívül semmi közöm a szócikk tartalmához. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2019. március 19., 10:33 (CET)

2017-től visszanéztem a vandalizmusok utáni visszaállításokat. Nem igazán látom én sem indokoltnak a hónapos, vagy több hónapos védelmet. A vandalizmusok szórványosan fordulnak elő, a visszaállítási gyorsaságunk (szerintem) jó. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. március 19., 11:49 (CET)