Vita:Nő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

ha „20-22 éves korban válik éretté a gyermekszülésre”, akkor mi a francért kell már évekkel előtte menstruálni? ez biztos nem félrefordítás? (amúgy tökjó, hogy értesz svédül, ilyen wikipédistánk szerintem még nem volt...) – Alensha  2006. március 8., 22:43 (CET)

ez tkp. így igaz (még egy exagnosztikus exbiológus szemével is). Egy tizennégyéves, menstruáló gyereklány pszichológiailag nem érett a gyerekvállalásra. Nem csak test van ám a világon, elme és egyesek szerint lélek is!! Pontosítani kellene, mit ért érésen; a testi érés mellett szellemileg is érettnek kell lenni - legalábbis, ha a szakaszos fejlődéselméletek pártján vagyunk. Gubb     2006. március 9., 07:42 (CET)
Hát lelkileg én mondjuk még most se vagyok az, sőt, a nők többsége csak utólag, az első gyerek születése után válik lelkileg éretté rá. Anyám szerint legalábbis :D ~ Alensha Fiore 01.svg hö? 2008. szeptember 8., 13:53 (CEST)

férfiak átlagmagassága 170 cm nagyon utálnám, ha ez így lenne... Tgr és Dhanak pélául szép magas :-). biztos nem középeurópából származnak. Nikita 2006. március 9., 00:46 (CET)

Uh... nem kéne az angolt is megnézni? Hátha ott pontosabban le vannak írva a fenti dolgok... mondjuk ez a menstruációs dolog engem is megfogott... NCurse biztos tud rá valamit válaszolni. --Peda 2006. március 9., 01:05 (CET)

a magasság az nekem is nagyon feltűnt... én 166 centivel már magasan átlag fölött lennék, ha így lenne :) – Alensha  2006. március 9., 01:51 (CET)

én úgy tudom, hogy az átlagmagaság itthon 168 cm a nőknél. én a 173 centimmel persze átlag felett számítok. Nikita 2006. március 9., 08:30 (CET)

Ja! Átlag feletti vagy... :))) --Burumbátor 2006. március 9., 08:34 (CET)

Burumátor! Nem tudtad, hogy Istennő? - Üdv. » KeFe « * 2006. március 9., 08:57 (CET)

Én vagyok Istennő és nem Nikita. Istennő 2006. március 9., 09:00 (CET)

Bár a cikk szövege szerint a mellméret és szoptatási képesség nincs kapcsolatban, azt talán meg lehetne említeni egy félmondatban, hogy a "köztudat" - esetleg az evolúció során öröklött >>kollektív tudattalanból<< eredően - mégis így tartja, ld. még szupernormális inger. Egy link, ami elég színvonalasnak tűnik e témában: [1] Gubb     2006. március 9., 09:27 (CET)

Heló. Bocs h ezt mondom, de ha valaki csinált nő szócikket, nem lenne rossz egy férfiról szóló szócikk sem. kicsit fura hogy beírom hogy nő a keresőbe, és ezt kapom, de ha férfit írok akkor nem jön férfi szócikk. Sztem úgy lenne jó ha lenne ez is az is. Mind a két nem megérdemli. köszi. csak egy olvasó voltam, 2006. szpetember 6., 20:19

Kedves "csak egy olvasó"! A Wikipédia azért csodálatos találmány, mert, akárki képes szerkeszteni. Akár egy olvasó is úgy érezheti, ogy van valami hozzátennivalója, mindjárt nekifoghat és már lehet is csinálni. Te is megpróbálhatod, mert amit felvetettél régóta égető kérdés. De sajnos a férfi annyira összetett, bonyolult, kiismerhetetlen és megfejtehetetlen "dolog", hogy eddig egyikőnk sem mert belevágni. Te nekiállsz? Üdvözlettel, --Burumbátor társalgó 2006. szeptember 9., 20:24 (CEST)

jaaaj, ide írni akartam valami kedveset a férfiakról, mert azért mégiscsak szeretjük őket, de valamelyik díszpéldányuk már megelőzött… „összetett, bonyolult, kiismerhetetlen és megfejtehetetlen”… meg szerény is :-P – Alensha Fiore 01.svg üzi 2006. szeptember 9., 20:26 (CEST)

...szép...? :)--Burumbátor társalgó 2006. szeptember 9., 20:29 (CEST)

Bezzeg a nők... :P – kdano 2006. szeptember 9., 20:38 (CEST)

Ha fordítás, akkor nem lehetne beleírni, hogy az x. évi felmérés alapján volt ennyi az átlagmagasság és az első menstruáció időpontja? Mert ma már magasabbak a lányok és korábban kezdenek menstruálni. Vagy az eredetiben sem volt?--Kriszta 2006. november 3., 12:36 (CET)

Ha van hozzá forrásod, akkor nyugodtan.

(tényleg korábban kezdenek menstruálni??? mennyivel? az ókori Egyiptomban 12 évesen már férjhez mehetett valaki, és gondolom, a menstruációt azért megvárták ezzel akkor is.) – Alensha Fiore 01.svg üzi 2006. november 3., 16:55 (CET)

A forró égövben mindig, de ott korábban következik be a menopauza is és az átlagéletkor is alacsonyabb, a magassággal kapcsolatban meg el kéne látogatni a Természet Tudományi múzeumba. Mostanában mindenki átlag feletti. :) Ginus

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd, mind itt, mind a CommonsTicker oldalon, az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2006. december 31., 19:22 (CET)

15[szerkesztés]

"A testi növekedés a nőknél az első menstruáció bekövetkeztével fejeződik be, ez körülbelül a 15. életévre tehető."

Ennek a mondatnak csak az elejét meg a végét nem hiszem el. Az első menstruáció 15 évesen??? Ez az adat honnan van, valami 17. századi Ablakzsiráfból? És akkor rögtön le is áll a növéssel? Akkor én valamelyik biológiaórán nagyon nem figyelhettem oda... Feanor 2007. február 18., 21:56 (CET)

ez hülyeség, hogy leáll a növekedéssel, a menstruáció meg, ha jól tudom, legkésőbb a 15. évben következik be, nem átlagosan akkor. – Alensha Ankh.svg üzi 2007. február 18., 21:58 (CET)

Feanor: ezt kikérem magamnak a 17. század nevében. Az emberiség a viktoriánus közerkölcsök elterjedéséig éppenhogy többet tudott saját teste efféle működéséről, mint amit ma tudunk gyermekkorunkban. 17. századi lányok 15 évesen már sokszor túl voltak az első gyerekszülésen (rang és vidék válogatja), következésképp a menstruációról is tudhattak valamit... • BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2008. január 10., 15:46 (CET)

Menstruáció[szerkesztés]

Háromszor átolvastam a cikket de a menstruációra, vagy népies elnevezéssel havibajra sehol sincs semmi utálás, bár egy menstruáció cikk van és a vitalapon majdnem mindenki ír róla. A nő nemi funkciójáról sincs valami sok eddig. LouisBB 2007. november 11., 23:29 (CET)

Megjegyzés[szerkesztés]

A nők csontjai és vázizmai általában kisebbek és vékonyabbak a férfiakénál, a medencecsontjuk viszont szélesebb...

Mihez képest? Szerintem ezt a mondatot kicsit pontosítani kellene, mert szerintem a férfiakéhoz képest nem szélesebb, csak saját testarányaikhoz képest. – El Mexicano Flag of Mexico.svg (taberna) 2008. január 9., 14:26 (CET)

Szerintem is, legalábbis logikusan hangzik, de forrásom nincs rá. – Alensha Ankh.svg üzi m 2008. január 9., 19:09 (CET)

Akkor átírom (nem kell ehhez forrás, szerintem egyértelmű... meg aztán egyénenként változó is). – El Mexicano Flag of Mexico.svg (taberna) 2008. január 9., 19:11 (CET)

Nem akarok beleszólni, de általában véve a férfiakéhoz képest szélesebb, nem? Így értette az első mondatféle-fogalmazvány is. (szerintem) SLüzzenet 2008. január 9., 19:35 (CET)

Hát éppen ez nem igaz, ezt mondom :) Egy azonos termetű nő és férfi szerintem teljesen egyforma széles, csak a testarányok mások. – El Mexicano Flag of Mexico.svg (taberna) 2008. január 9., 19:52 (CET)

Oh, jó, vedd úgy hogy nem szóltam :) SLüzzenet 2008. január 10., 15:11 (CET)

Velem még úgy tanították, hogy a nők csípője a vállukhoz képest szélesebb, a férfiaknál ez fordított. Mivel a hölgyek egyazon éghajlati övön általában alacsonyabbak a férfiaknál, a szélesebb csípő még feltűnőbb. A férfi testét egy csúcsára állított háromszögbe lehet foglalni (az alap a váll), a nő testét pedig egy rombuszba. A szócikkben a testarányokat valaki korrigálta, ezért lehet, hogy ez a hozzászólás felesleges. Nem esett szó viszont a női lélekről, vagy csak az én figyelmemet kerülte el ez a téma. (Hölgyeim, meg ne sértődjenek, nem rosszat akartam ezzel mondani!) --Ronastudor a sznob 2009. december 7., 13:20 (CET)

Diszkrimináció[szerkesztés]

Azt írja a cikk, hogy "A mai magyar törvények tiltják a nemi diszkriminációt.", de ez nem igaz. Legalábbis az alaptörvény kifejezetten kiemeli a nők pozitív diszkriminációjának lehetőségét és kívánatosságát, egyik implementált példája ennek a konkrét törvénykezésben a 40 éves nyugdíj. 178.48.109.7 (vita) 2018. július 27., 10:23 (CEST)

Lektor[szerkesztés]

A szócikk nem tartalmaz forrásokat, így nehéz bármilyen állítást, adatot alátámasztani, de ahogy az előző szakaszok mutatják, elképesztő állítások vannak a szócikkben.