Vita:Magyar labdarúgó-válogatott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Featured article star.svg Nyelvtudóknak! A szócikk kiemelt szócikké tételéhez felhasználható más nyelvű Wikipédia kiemelt cikke:
franciául.
Other-langs2.pngA szócikk megfelelője kiemelt lett a francia Wikipédián, az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Labdarúgás témájú szócikkek (jól használható besorolás)
Football pictogram.svg Ez a szócikk témája miatt a Labdarúgásműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Lahm12 (vita), értékelés dátuma: 2016. június 11.
Labdarúgás témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Sport témájú szócikkek (jól használható besorolás)
P Discobolus.png Ez a szócikk témája miatt a Sportműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Lahm12 (vita), értékelés dátuma: 2016. június 11.
Sport témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Értelmezés[szerkesztés]

Az eddigi munkákat nézve nekem az a benyomásom, hogy a szócikkek nem törekszenek a teljességre (lexikon jellegű ismertetés). Saját történelmi dokumentumaimat figyelembe véve is könyvtárnyi anyag áll rendelkezésre. Nem könyvet, hanem ismertetőt, tájékoztatót, igaz, hogy történelmi hűséggel (korok, események), de nem teljességre törekedve adunk közre információkat. Engem is izgat egy-egy felsorolásnál, hogy beszúrjak, odaírjak, megjegyezzek adatokat, rövid eseménytörténetet. Nem merem megtenni, mivel szinte minden oldalon hasonlóval találkozok. Most is itt van előttem egy könyv 1932-ből, keresem, hogy hova írhatnám ezt a pár történelmi mondatot. Kellene egy főszerkesztő (szerkesztői csoport), aki meghatározná a szócikk mélységét, formáját. Találkoztam olyan megállapítással is, hogy miért "kaptafázunk", mert rendnek kell lenni. Ha az egyik szócikk így néz ki, a másik meg úgy, akkor káosz van (nem vagyunk zsenik, hogy a káoszt áttekintsük). A rend, a vezérfonal is megadja a szerkesztői szabadságot, de valahogy kinéz, felépül, rendezettnek látszik a szócikk. Olyan jó, hogy sokan vannak, akik azt is meg tudják találni, hogy ki hányszor tudott levegőt venni a labda elrúgásának folyamatában (!), de ezeket az információkat rendezett körülmények között kell elhelyezni. Segítsen a vita klub, de ne húzzák a szerkesztők a végtelenségig a témát, hanem döntsenek és életszerűen rugalmasan helyesbítsenek, tegyenek figyelemfelhívást. Lajos52 vita 2008. szeptember 3., 19:30 (CEST)

A Földessy-féle 1932-es könyv a válogatottakról? Az nekem is megvan ;) Amúgy a teljesség miatt szedtem ki a korábbi történelmi részt lentebb felsorolt indokokkal. - CFC vita 2008. szeptember 3., 19:46 (CEST)

A híres játékosokat valahogy rendezni kéne, névsor szerint vagy időrendben. Melyik legyen? -nagytibi üzen, ? 2005. november 26., 17:08 (CET)

Ídőrendet nehéz meghatározni, bár szemléletesebb. Sztem legyen abc sorrend. NCurse üzenet 2005. november 26., 17:56 (CET)

Igazság szerint ide egy jó hosszú lista jöhetne, ahogy általában más wikik is a saját országukról bő listát hoznak. Én csak behánytam, ide pár nevet, elnézést kérek érte. talán valahol valaki összegyűjtötte a "100 legnagyobb magyar focistát" és akkor az alapján kéne... Amúgy is az egész szócikk bőven vővíthető (szöv. kapitányok, fontos meccsek, meg egy részletes sztori az elejére) én csak egy alapot próbáltam innen-onnan áthozni, ami ezekre a cikkekre mint egységes jellemző lehet. Aztán jöhet a bővítés! :) Hajrá! ˘˛˘ 2005. november 26., 21:48 (CET)

Ki volt minden idők legfiatalabb magyar válogatott labdarúgója?[szerkesztés]

(Átmozgatva a Labdarúgásműhely vitalapjáról. - CFC vita 2008. március 13., 06:59 (CET))

Jelenlegi állás
 1. Horváth József (max. 16 évesen, 90 naposan - pontos születési időpont szükséges.)
 2. Bíró Gyula 16 évesen, 150 naposan (5993 naposan)
 3. Orth György 16 évesen, 188 naposan (6032 naposan)
 4. Zsák Károly 16 évesen, 317 naposan (6160 naposan)
 5. Schlosser Imre 16 évesen, 361 naposan (6204 naposan)
 6. Vágó Antal 17 évesen, 54 naposan (6263 naposan)
 7. Károly Jenő 17 évesen, 60 naposan (6288 naposan)
 8. Braun József 17 évesen, 222 naposan 6431 naposan)
 9. Albert Flórián 17 évesen, 286 naposan (6495 naposan)
 10. Bene Ferenc 17 évesen, 301 naposan (6510 naposan)
 11. Tóth-Potya István 17 évesen, 305 naposan (6514 naposan)

Horváth Józsefről az összes forrás egybehangzóan azt írja, hogy 1890-ben született, azonban a pontos hónapot és napot nem jelölik. Egyelőre focitörténészek előtt a kérdés, a pontos válasz még várat magára, azonban biztos: ha valóban 1890-ben született, akkor az 1906. április 1-i debütálása. még ha a legrosszabb esetet is feltételezzük (azazhogy az év elején, pont január 1-jén született), akkoris legfeljebb 16 éves, 90 napos volt, amikor a válogatottban bemutatkozott, tehát ő a nyertes. De várok egy hivatalos születési dátumra, addig nem hitelesítek semmit. - CFC vita 2008. március 10., 22:14 (CET)

Ami biztos:

Legtöbbször válogatott
Bozsik József: 101 alkalommal
Legtöbb válogatottban lőtt gól
Puskás Ferenc: 84 gól
Legfiatalabb válogatott gólszerző
Horváth József: (1906. október 7-én lőtte első gólját, azaz legrosszabb számítás szerint 16 évesen, 279 naposan → Ezt az IFFHS is megerősítette, de pontos dátumot nem tudnak ők sem, csak Schlosserhez és Orthhoz.)
Legidősebb válogatott gólszerző
Bozsik József: 36 évesen, 141 naposan
Leghosszabb ideig válogatott
Schlosser Imre: 20 évig és 185 napig (1906. október 7.1927. április 10.)
Legtöbb tizenegyesgól
Puskás Ferenc: 11 gól 11-esből.
Egy mérkőzésen lőtt legtöbb gól
dr. Sárosi György: 7 gól (1937. szeptember 19-én Csehszlovákia ellen)

Egyelőre ennyim van. CFC vita 2008. március 10., 22:14 (CET)

Szerintem[szerkesztés]

Heló! Jó, hogy alakul a cikk, tényleg de én szívem szerint egy pár dolgot szivesen látnék. Gondoltam rá, hogy én beleszerkesztem, de aztán arra jutottam, hogy felvetem itt, aztán majd eldől. Tehát én az olaszok elleni 3-1-ről, a lengyelek elleni 1-0-ról, a bosnyákok elleni 1-0-ról, a görögök elleni 3-2-ről, a horvátok elleni 1-1-ről a pozitív eredmények közül, vagy épp az igen fájó (sztem igazságtalan) 3-0-ás vereség a törököktől. Mert sztem ez az új válogatott megérdemli, hogy megemlítsük a sikereiket amiket eddig elértek, mert amióta együtt vannak szerintem több örömmel ajándékozták meg a magyar szurkolókat, mint az előző évek válogatottjai. Fiatalok, tanulnak, edződnek, mernek támadni, tudnak játszani szintjükhöz képest és isten tudja még mire vihetik. Az a játék amelyet a csapat például a görögök, olaszok ellen mutatott az profi munka volt. Aztán voltak kisiklások is (pl a Moldova elleni 3-0). Lehet mondani, hogy barátságos meccsen megy, tét meccsen nem, de sztem ez a fiatal csapat egész jó és még jobb is lehet és ki tudja, hogy még mire lesz képes. Ráadásul az emberek nagy része is újra elkezdett bízni a fociban ezek miatt a srácok miatt. Nah ezzel csak azt akartam mondani, hogy egy pár sikert, győzelmet amely meghatározó volt meg lehetne említeni, megérdemli a csapat. :D HAJRÁ MAGYAROK! + valamint Németh Krisztián aki a Liverpool B-vel igen szép eredményeket ért el Koeman idején jelölve van a keretbe, igaz még nem mutatkozott be a felnőtt válogatottba de az U-19-es EB után valószínű, hogy ez is megtörténik és mivel elég gólérzékeny bármi megtörténhet (tehát az 1 csatáros felállás is megszűnhet, bár Huszti elég jól látta el az utóbbi meccseken a feladatát)...

Ez azért addig várat magára, amíg az aranycsapat előtti időszakról készülő történelmi rész nincs készen - CFC vita 2008. június 17., 08:13 (CEST)

OK, Rendben :)

Bencsics[szerkesztés]

Miért is legendás játékos ő? – Kisregina vita 2008. december 1., 08:10 (CET)

Nem legendás. Nem tudom kiirta be. De ezen nincs mit csodálkozni: A labdarúgás portálon híres magyar játékosok között szerepelt 3x vál. 1984-
es születésű játékos stb.
Akit ért hozzá és érdekel itt tehetne javaslatot ki legyenek egyáltalán megemlítve, mert a lista nagyon nem teljes. A portálon némileg
módosítottam, ha nem törölték Csurla vita 2008. december 9., 21:30 (CET)

Története[szerkesztés]

A története rész ide másoltam át több okból:

 • Időrendileg kusza,
 • Számos megemlítendő korszak hiányzik,
 • Hibás: tartalmi, formai és helyesírási.
 • Az Aranycsapathoz hasonló volt a Schlosser- és Orth-féle válogatott is az 1920-as években, mégis csak az aranycsapat van ajnározva.

A fenti okok miatt az egészet újra kell írni, bevállalom. Jelenleg 4 könyvforrásból tudok dolgozni (700. után; Ria, Ria, Hungária, Földessy - A magyar labdarúgás 60 éve; Felejthetetlen 90 percek) és még legalább 10 különböző könyvből tudok extra dolgokat írni hozzá. - CFC Sportmédia 2008. augusztus 7., 07:06 (CEST)

=== Az Aranycsapat ===
{{fő|Aranycsapat}}
Az [[Aranycsapat]] minden idők legjobb magyar futballválogatottjának közismert neve. Ez a csapat az [[1950]]-es évtől [[1954]]-ig (egyes források szerint [[1956]]-ig) játszott együtt.

=== Eredmények ===
[[1902]]-ben került sor a magyarok és az [[Osztrák labdarúgó-válogatott|osztrákok]] között az első nemzetközi összecsapásra, ez volt az első olyan nemzetközi mérkőzés, amelyen két nem brit állam játszott egymás ellen.

Magyarország volt az első Brit Szigeteken kívüli csapat, mely legyőzte az [[Angol labdarúgó-válogatott|angol]] válogatottat híres hazai pályájukon, a [[Wembley Stadion]]ban. Ez volt a híres [[6 : 3|6-3]] arányú győzelem, amelyet az „évszázad mérkőzésének” tartanak. A győzelem világszerte nagy jelentőséggel bírt, hiszen megszakította az angolok 90 éves uralkodását azóta, hogy [[1863]]-ban megalapították a [[Labdarúgó-szövetség]]et. Egy évvel később a [[magyarország]]i visszavágón az angolok 7-1-re kaptak ki. Ez az eredmény a mai napig az angol csapat legnagyobb arányú veresége.

Máig Magyarország válogatottja birtokolja a „Leghosszabb ideig veretlen válogatott” címét is, 33 zsinórban megnyert nemzetközi mérkőzéssel. Ezt a sorozatot a csapat [[1950]]. [[május 14.]] és [[1954]]. [[július 4.]] között érte el, majd a [[labdarúgó-világbajnokság]] döntőjében veszítettek [[Német labdarúgó-válogatott|Németország]] ellen.

=== Az Aranycsapat után ===
A „Mágikus Magyarok” korszaka után Magyarország még két-három évtizedig erős maradt. Az [[1962-es labdarúgó-világbajnokság|1962]]-es és [[1966-os labdarúgó-világbajnokság|1966]]-os VB-ken még negyeddöntős volt, ekkor a csapatban tehetséges játékosok sora játszott, köztük [[Tichy Lajos]], [[Bene Ferenc]], [[Albert Flórián]], [[Farkas János]], [[Rákosi Gyula]], [[Varga Zoltán (labdarúgó)|Varga Zoltán]], [[Göröcs János]], [[Sándor Károly]] és [[Fenyvesi Máté]]. Ezekben az időkben lett bronzérmes a csapat az [[1964-es labdarúgó-Európa-bajnokság|1964-es EB-n]] is.

Ezután a világbajnokságokon [[1978-as labdarúgó-világbajnokság|1978]]-ban és [[1982-es labdarúgó-világbajnokság|1982]]-ben Magyarország már nem ért el olyan eredményeket, mint 15 évvel korábban, bár ekkor született a [[Salvadori labdarúgó-válogatott|Salvador]] ellen elért 10-1-es győzelem, amely a mai napig a legnagyobb különbségű győzelem a világbajnokságokon.

Az [[1986-os labdarúgó-világbajnokság|1986]]-os világbajnokságot sok szurkoló a magyar válogatott végső hanyatlásaként éli meg. Nagyon magas elvárás mellett a csapat kiábrándító játékot produkált a [[Szovjet labdarúgó-válogatott|Szovjetunió]] és [[Francia labdarúgó-válogatott|Franciaország]] ellen, amit mind a válogatott, mind szurkolóik hatalmas arculcsapásként éltek meg.

A [[2004-es labdarúgó-Európa-bajnokság|2004]]-es EB selejtezőjében a csapat mintha magára talált volna, idegenben döntetlent ért el a [[Svéd labdarúgó-válogatott|svédek]] és a [[Lengyel labdarúgó-válogatott|lengyelek]] ellen, hazai pályán megverte [[Lett labdarúgó-válogatott|Lettországot]], a visszavágókon azonban kikapott az előbb említett csapatok mindegyikétől, így nem jutott ki a záró szakaszra.

Észrevétel[szerkesztés]

Fociguru, minden elismerésem, nagyon szép munkát végeztél. Egyetlen észrevételem az, hogy a szöveg nagy részben T/1 számban (nyertünk, csapatunk, stb a Wikipédiára utalhat) íródott, miközben a szócikk címe a magyar labdarúgó-válogatott.

Azt hiszem, megfelelő lektorálás után kiemelt státuszra vihetjük. - CFC vita 2009. május 20., 10:36 (CEST)

Tényleg nagyon szép munka, ám még korán sincs befejezve. Az utolsó fejezet az 1960-as olimpiát taglalja, azóta majdnem 50 év eltelt, amiről (eddig még) nem esett szó. De gondolom, meglesz az is. Aztán tényleg mehet egy lektor után ksz szavazásra. – Warmuz ¤ vita 2009. május 20., 11:12 (CEST)
Utána kell néznem egy-két dolognak. Addig nem javítgatok tovább. A KSZ-t támogatni fogom, csak fejezzük be ;) - CFC vita 2009. május 20., 11:40 (CEST)

Keretek sablonjai és azok mezszámai[szerkesztés]

Nem tudom, hova írjam le, azért írom ide, mert ebben a cikkben szerepelnek elsősorban azok a sablonok, amikkel gond van. A magyar válogatott kereteiről van szó a 90-es és 2000-es években. Azt én értem, hogy ezekbe az ad hoc összeállításokba azok a játékosok kerültek be, akik az adott évben a leginkább a keret tagjai voltak. De számozást mi alapján írunk hozzá?

Nem a sablonokkal van baj(om), csupán azzal, hogy ezek nem valós keretösszeállítások, mint az egyes világesemények keretei, és ezáltal nem valós az információ sem, amit közvetít.

Nem kéne kivenni a számokat a sablonokból? És akkor szimplán így néznének ki, mint például ez a már meglévő sablon: {{1930-as Bajnokok Tornája győztes Újpest FC}}. Infel vita 2010. február 25., 18:51 (CET)

1 hónap alatt nem reagált senki. Ha nincs ellenvetés (vagyis várok még egy-két hetet), akkor kiveszem a sorszámokat a sablonokból. Infel vita 2010. március 29., 18:23 (CEST)

Nekem semmi gondom a sorszámokkal. Hogy nézne ki sorszám nélkül? – Csurla vita 2010. március 29., 18:41 (CEST)
Lásd: két sorral feljebb. Infel vita 2010. március 30., 12:44 (CEST)

De ha már ott vagy, akkor ne legyen ad hoc, hanem legyen mindenki beírva, aki abban az évben játszott... sokat kérek tudom :-) Pilgab Lóhere.PNG üzenet Mail-forward.svg 2010. március 29., 19:21 (CEST)

A mezszámokat, sőt magával a nem világversenyi keretsablonokat absz. nem támogatom, mivel többnyire fals, félrevezető infót hordoz, kivétel nélkül. - CFC vita 2010. március 29., 19:31 (CEST)
Ezzel egyetértek. Pilgab megoldása lenne olyan, ami ezt a problémát megoldja (megkerüli), az viszont nagyon nagy munka, ameddig nincs meg az összes mérkőzés cikke (ami még sokáig így is lesz). Infel vita 2010. március 30., 12:46 (CEST)

54-es berni döntő[szerkesztés]

"Az angol játékvezető nem adott meg egy szabályosnak vélt magyar gólt, nem ítélt meg egy jogosnak vélt tizenegyest, a szerencse sem állt a magyarok mellé, hiszen kétszer is a kapufát találták el a mieink. Aztán az esős idő, a sáros, nehéz talaj, a sorozatmérkőzések lelki és fizikai terhe is a magyarok ellen volt. Tehát, minden bajok okozója a játékvezetői hármas volt!" Tehát a játékvezető volt minden baj okozója,úgy,mint:két kapufát lőttek a magyarok(s nem gólt),esőt idézett elő táncával,sáros nehéz talajt csinált az éj leple alatt egy ekével,sorozatmérkőzések lelki,fizikai terhet róttak a magyarokra(ezt nagyon ügyesen csinálhatta).Szabályosnak "vélt",jogosnak "vélt".Ezek csak a mi magyarázkodó,mentegetőző vélekedéseink.Hogy les volt-e,vagy nem,ez mai napig vitatott,nincsenek egyértelmű felvételek róla,az akkori egy-két kamerás felvételből amik maradtak felvételek,nem megítélhető ez.A mieink persze azt mondják nem volt les,a németek (és hát a bírói hármas is)azt állítja les volt.Szar dolog veszíteni,de ne kenjük már az esős talat a bíróra.Nem mellesleg a németek is azon a talajon játszottak-még ha egy közhely szerint a rossz talaj a gyengébb csapatnak kedvez.A németek is sorozaton estek át,még ha esetleg nem is olyan nehéz ellenfeleken jutottak be a döntőbe.A németeket ezen a VB-n 8:3-ra vertük el,igaz a magyar és a német csapat sem teljesen ugyanazokból állt és nem ebben a felállásban.A németek ugyanúgy megrúgták a maguk 3 gólját ellenüünk,mi nem rúgtunk 3-at se,pedig előtte a 4 meccs alatt 25 gólt(átlag 6,25).Szar dolog az,hogy nem lettünk elsők és jobbak voltak nálunk a döntőben,még ha nem is feltétlenül jobb csapat győzött le,de a focit gólra játszák.Ezek után kár keresni az okokat,a bírót hibáztatni(ezt a hollandok is megtehetnék),ráadásul nem bizonyított állításokkal.Tetszettünk volna nem kapni három gólt vagy lőni eggyel többet mint a németek.Formikofil vita

A válogatott taktikája[szerkesztés]

Szerintem rosszul néz ki 2012 őszén, hogy egy 5-6 évvel ezelőtti (több szövetségi kapitánnyal ezelőtti) taktikai felállás szerepel a cikkben egyedüliként. Mert ha ez még az Aranycsapat taktikája lenne, vagy egy másik, fontos sikereket elért csapaté. Itt azonban nincs erről szó, nyilván ez a fejezet egykor aktuális volt, majd bekerült a korábbi jelző a címbe, és egész egyszerűen itt felejtődött.

Én szíves engedelmetekkel ezt a fejezetet kommentbe teszem, ellenben egy szakaszhiányt jelző sablonnal a válogatott jelenlegi taktikája szakaszcímet létrehozok, ennek ugyanis fontos tartalmat kéne a cikkhez adnia. Crufjsa vita 2012. augusztus 31., 14:41 (CEST)

Képek száma és aránya[szerkesztés]

Jó a cikk, csak egy apróság: aránytalanul soknak tűnik a kép a cikkben, időnként eltorzítva a szöveget, sok üres közt hagyva. Egy hozzáértő nem tudná ezt egy kicsit átnézni és kezelni? Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2012. november 29., 21:09 (CET)