Vita:AIDS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gay Pride Flag.svg Ez a szócikk témája miatt a LMBT-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
A sablon nem jelenti azt, hogy a személy, akiről a szócikk szól, LMBT lenne, mindössze annyit, hogy a szócikkben az LMBT emberek szempontjából releváns információ szerepel vagy kellene szerepeljen.
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Tdombos (vita), értékelés dátuma: 2017. április 13.
LMBT témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Other-langs2.pngA szócikk megfelelő nyelvű párjai kiemeltek lettek a szerb, maldív, héber, interlingva, indonéz, latin és macedón Wikipédián,
az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

Bővítés[szerkesztés]

NCurse! A stádiumok részt kéne még bővíteni. Külön külön hanyadik hétben vagy hónapban stb. Persze tudom h ez esetileg változó, szóval lehet h ez hülyeség. És nézd meg légyszi az angol szócikket, én azt egyszerűen képtelen vagyok lefordítani mert nagyon orvosos szakszöveg.

És beleírtam a cikkbe, h volt már olyan, h valaki meggyógyult és tünetmentes lett. Ha erre tudod az orvosi magyarázatot sztem érdemes lenne beírni. :Nikita 2005. december 8., 21:21 (CET)

 1. Nagyon nincs időm, csak így beleírogattam, ami eszembe jutott, később majd még fogom bővítgetni. Az angolt le kéne fordítani, arra végképp nincs time, de ha megadod, h pontosan ol akadt gondod az orvosi angollal, szívesen besegítek.
 2. Mi is tanulunk ilyenről, én is beleírtam a kaukázusi népcsoport viszonylagos védettségét. Nem tudni a magyarázatot, de kutatják.
 3. Viszont még nem mertem bleírni, mert néhány napos hír, h van oltás nem a fertőzés, hanem az AIDS ellen, ugyanis kexin molekulát és CD40L ligandumot DNS formájában a sejtbe juttatva, megelőzhető az immunrendszer összeomlása, legalábis egereken gyönyörűen működött. A DNS beintegrálódott a sejtek genomjába. A CD40L fontos kostimulációs ligand. Érdekes kísérlet. Kicsit lehet, h várni kéne még, h beírjuk, nem? NCurse üzenet 2005. december 8., 21:26 (CET)

Szerintem nem kell várni. Írd úgy be, hogy pl:2005 decemberi hír. Ha meg esetleg kiderül róla, hogy még sem működik, akkor meg hozzá kell írni, h pl: sikertelenül tesztkisérletet hajtottak végre. stb stb :Nikita 2005. december 8., 22:22 (CET)

Szerintem az esetleges gyógyítási hírekről csak akkor legyen szó, ha már embereken is tesztelték a módszert. Legalább egy tucat reménysugár csillant már föl az elmúlt években, de – ki tudja, miért – valahogy mindegyik körül nagy csönd van (vagy éppen bőszen kutatják őket tovább). Annak, hogy mi az, ami ígéretes, miből lehet még valami, nem biztos, hogy van hírértéke. A ténylegesen alkalmazható gyógyszernek nyilvánvalóan lesz. – Adam78 2005. december 9., 01:59 (CET)

Törlés[szerkesztés]

kitöröltem belőle a meggyógyulásról szóló mondatot, mert ezek közül egyik sem igazolt, és csak egy dokumentált eset van: a berlini páciens, akit dr. lisziewitz írt le. a többi sajnos mind kacsának bizonyult. fölösleges reményeket ébreszteni a hiv-fertőzéssel kapcsolatban, negyvenmillió fertőzöttből egy dokumentált gyógyulás nem éppen kecsegtető. Shivamantra 2006. november 12., 17:22 (CET)

A tudomány azért közben fejlődik. A HIV fertőzéseknél már van dokumentált gyógyulás. A kifejlődött AIDS esetében ilyenről még nem tudok. A HIV fertőzés sem okozott olyan mértékű AIDS járványt, mint amitől féltünk, bár kétségtelenül hatalmas emberveszteségeket okozott. Ennek okát nem tudom. Vagy a vírus szelídült, vagy a nagyfokú promiszkuitás miatt az emberek lettek ellenállóbbak. Ma a Hepatitis C viszi a pálmát a kategóriában. Az átvett részeket én nem tartom főben járó bűnnek. Talán egyszerűen át kellene azokat fogalmazni egy kicsit, de maradhatnak is.Lji1942vita 2013. május 28., 12:06 (CEST)

Potenciálisan másolt anyag[szerkesztés]

PDmaybe-icon.svg

A szócikkben Damibot egy automatikusan lefolytatott vizsgálat során egyezés(eke)t talált egy külső forrásban is megtalálható szöveggel. Kérlek vizsgáld meg az egyezéseket, és a szócikket, és döntsd el, milyen további akció szükséges, hogy az esetlegesen fennálló jogilag tisztázatlan állapot megszűnjön.

Ha az egész szócikk egy külső forrásból származik, helyezd el rajta a {{jogsértő}}(?) sablont, és jelezd az egyezést a megfelelő oldalon.

Ha csak a szócikk egy része származik külső forrásból, távolítsd el a jogilag tisztázatlan részt a cikkből, vedd le a szócikkről a figyelmeztető sablont, és töröld a vitalapról is ezt a figyelmeztetést.

Ha az egyezés minimális, fontold meg az egyező mondatok átfogalmazását, a sablont távolítsd el a szócikkről, és a figyelmeztetést innen a vitalapról.

Ha a szócikk szabadon felhasználható forrásból származik (például egy közkincsnek számító lexikonból, mint a Pallas), vagy az egyező mondatok nem jogsértőek, akkor távolítsd el a szócikkről a sablont, és jelezd a bot naplójában is ezt a tényt.

Ha úgy érzed, a külső forrásnak a Wikipédia lehetett a forrása, és az nem felel meg a felhasználási feltételeknek, kérlek jelezd az adminisztrátoroknak, ha a külső forrás megfelel a felhasználási feltételeknek, távolítsd el a szócikkről a figyelmeztető sablont, és jelezd ezt a bot naplójában.

Az egyezést egy robot találta, így annak pontosságában lehetnek hibák. Kérlek ötleteiddel, javaslataiddal, az esetleges hibákkal, vagy téves találatokkal kapcsolatban vedd fel a kapcsolatot a bot gazdájával.

Alább találhatóak a szócikk és a külső források egyezései:

 • yahoo - http://www.gportal.hu/gindex.php?pg=11419498&nid=2371863
  • 2. stádium - Primer vagy akut HIV tünetegyüttes - HIV fertőzést követő 3-6 hétben lép fel. Tünetei: Átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyaró szerű bőrkiütések. A fertőzöttek
  • 3 stádium - Krónikus tünetmentes HIV betegség - Semmilyen klinikai tünet nincsen, az immunrendszer funkciója kielégítő, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben folyik, a CD4+ T limfociták száma folyamatosan csökken. Ez
 • yahoo - http://www.tv2.hu/magellan/hozzaszolasok/1270/
  • csók (nem harapás!), továbbá a tüsszentés, köhögés, az uszoda, a vérszívó rovarok és az élelmiszerek önmagukban veszélytelenek. A vírus a szervezeten kívül percek alatt elpusztul, azonban a közös fogkefe- vagy borotvahasználat

A fenti üzenetet elhelyezte: Damibot 2007. március 6., 20:35 (CET)

Ellenőriztem. Egyik oldal sem él már, szóval maradhatnak. :P Enyedi 2008. június 11., 22:45 (CET)

Lektor[szerkesztés]

Sziasztok! Jó múltkorába voltam egy AIDS előadáson, s az ott elhangzottak meg az itt közöltek között van némi ellentmondás. Értem ezt elsősorban a lappangási időre és a terjedésre. Miután forrásként nem jelölhetem meg, hogy előadáson hallottam, ezért inkább csak besablonoztam. Érdemes lenne utánanézni! - Dawid Flag of Ethiopia.svg Panaszkönyv 2010. április 5., 12:19 (CEST)