Visszavágó (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Visszavágó
(Payback)
1999-es amerikai film
RendezőBrian Helgeland
ProducerBruce Davey
Stephen McEveety
Vezető producerStephen McEveety
AlapműDonald E. Westlake
Műfaj
ForgatókönyvíróBrian Helgeland
Terry Hayes
FőszerepbenMel Gibson
Maria Bello
Gregg Henry
Lucy Liu
William Devane
James Coburn
Kris Kristofferson
ZeneChris Boardman
OperatőrEricson Core
VágóKevin Stitt
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Icon Entertainment International
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő100 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 1999 február 5.
Magyarország 1999. április 22.
Korhatár18 IV. kategória (F/3072/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Visszavágó (eredeti cím: Payback) egy 1999-ben bemutatott amerikai krimi-akciófilm, ami egy tolvaj bosszúhadjáratáról szól. A filmet Brian Helgeland rendezte, a főszereplő Mel Gibson, a további fontos szerepeket Gregg Henry, Lucy Liu, Maria Bello, James Coburn és Kris Kristofferson alakítják. A film alapjául Donald E. Westlake The Hunter című könyve, és az az alapján készült 1967-es, Lee Marvin főszereplésével készült Point Blank című krimi szolgált.

Történet[szerkesztés]

A film főhőse Porter, az egyszerű tolvaj, aki alapvető korrektségre törekszik, még a bűnözésben is. A legutolsó akciója során is, amiben a haverjával, Vallal kirabolnak egy kínai bandát, a zsákmány elosztása és az elszelelés lebeg a szeme előtt, ám Val csúnyán átveri: Porter feleségével szövetkezve lelövi a férfit, majd halottnak gondolva otthagyják. Porter azonban túléli a támadást, felépül és ezután hidegvérű bosszúhadjáratba fog, hogy visszaszerezze a zsákmányból neki járó hetvenezer dollárt. A feleségéhez indul először, aki hamarosan meghal drogtúladagolásban. Az asszony drogszállítójától kezdődően azonban se embert se istent nem ismerve indul el Val és a pénz nyomába, fegyverrel vagy ököllel kikényszerítve a válaszokat. Megtudja, hogy Val időközben felküzdötte magát a "Céhbe", a hírhedt bűnözői szindikátusba, és azt is, hogy nekik fizette be a hiányzó összeget, így velük is kénytelen összeakaszkodni. Közben korrupt rendőrökkel, a kínai bűnözőkkel, és Val barátnőjével, Pearlel, a dominával is meggyűlik a baja, Porter azonban mindig feltalálja magát, és ügyességének köszönhetően mindig sikeresen vágja ki magát, vagy intézi el támadóit. Harcában egyetlen szövetségese a luxusprosti Rosie, akinek korábban a sofőrje volt, és aki segít neki ahogy lehet. A kezdeti ügyessége azonban lehet kevés lesz, ahogy egyre magasabb szintű bűnözőkkel rúgja össze a port a "piti" pénzéért...

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Porter Mel Gibson Sörös Sándor
Val Resnic Gregg Henry Sinkovits-Vitay András
Rosie Maria Bello Fehér Anna
Pearl Lucy Liu Timkó Eszter
Arthur Stegman David Paymer Kassai Károly
Hicks nyomozó Bill Duke Hankó Attila
Leary nyomozó Jack Conley Barbinek Péter
Carter William Devane Sztankay István
Justin Fairfax James Coburn Bitskey Tibor
Bronson Kris Kristofferson Gáti Oszkár
Mrs. Lynn Porter Deborah Kara Unger Báthory Orsolya
Johnny Bronson Trevor St. John Markovics Tamás
Kövér taxis Doc Duhame Bognár Tamás

Érdekességek[szerkesztés]

Amikor szóba került, hogy a John Boorman által rendezett Point Blank alapján készülnek filmet forgatni maga Gibson sietett a project segítségére és a saját cégével valósította meg a filmváltozatot mindamellett, hogy a főszerepet is eljátszotta. Később azonban összekülönbözött a rendező Brian Helgelanddal, mivel az nem vette figyelembe a javaslatait, ezért Gibson kirúgta, és a film utolsó harmadát más rendezővel és forgatókönyvíróval fejezte be. A rendezést állítólag Richard Donner végezte, de az is lehet, hogy maga Gibson, mindenesetre a forgatókönyvbe Gibson íratta be például azt a részt is, ahol kalapáccsal törik el két lábujját, mivel azok a filmek, ahol az általa játszott karaktereket megkínozták állítólag ettől is sikeresek lettek, így ezzel itt is be akarta ezt biztosítani.
Ennek kapcsán Helgeland 2005-ben készített egy rendezői változatot is DVD-re, amiből értelemszerűen javarészt Gibson közreműködései hiányoztak. Ebben a mintegy tíz perccel rövidebb változatban hiányzik például Kris Kristofferson karaktere, vagy Porter kommentárjai, ahogy a kínzásjelenet is. A lemezre viszont rákerült a rendező kommentárja, egy dokumentumfilm és egy interjú Donald E. Westlake-el is.

További információk[szerkesztés]