Donald E. Westlake

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Donald E. Westlake
Élete
Született1933. július 12.
Brooklyn, New York,  USA
Elhunyt2008. december 31. (75 évesen)
 Mexikó
Nemzetiségamerikai
Pályafutása
Írói álneveJohn B. Allan
Judson Jack Carmichael
Curt Clark
Timothy J. Culver
J. Morgan Cunningham
Richard Stark
Edwin West
Jellemző műfaj(ok)regény, novella,
Kitüntetései
Irodalmi díjaiEdgar-díj, Mystery Grand Master-cím
Donald E. Westlake aláírása
Donald E. Westlake aláírása
Donald E. Westlake weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Donald E. Westlake témájú médiaállományokat.

Donald E. Westlake (Brooklyn, 1933. július 12.Mexikó, 2008. december 31.) amerikai író, a kortárs amerikai krimiirodalom egyik legproduktívabb szerzője.

Írói pályája[szerkesztés]

A Harpur College-ba járt, amit követően két évet töltött el az Egyesült Államok légierejénél. Leszerelése után az írásból élt. 2008. december 31-én halt meg Mexikóban. Haláláig New York állam eldugott részén élt feleségével, Abby Adamsszel. A házaspár kertje annyira híres, hogy nyaranta rendszeresen megnyitották a látogatók előtt.

Álnevei[szerkesztés]

Westlake gyakran publikált álnéven, ezek hosszú sorából kettő lett különösen híres. Sheldon Lord néven 1960-ban jelent meg a Kept című regénye, amelyet Lawrence Blockkal közösen írt. (A két szerző egyébként is kitűnő barátságban volt egymással.) A másik fontos álneve Richard Stark. A Dortmunder-sorozattal ellentétben a Parker főszereplésével megírt regények a legkeményebb bűnügyi irodalmat képviselik. Parker kíméletlen, kegyetlen, csak a pénz érdekli, így a széria legtöbb darabja Parker bosszújáról szól – szikár, minimalista stílusban. Az első rész Visszajátszás címmel 1962-ben jelent meg, ezt követően jött A gyászoló és A szindikátus.

Dortmunder-sorozat[szerkesztés]

Westlake-nek a hírnevet alapvetően komikus regényei hozták meg. A Dortmunder-sorozat egy nem túl sikeres betörőcsapatról szól, aminek tagjai nagyon szeretnének kitűnni választott szakmájukban, de ez nem nagyon jön össze nekik. Az első regényt – az 1970-ben megjelent Lábuk alatt címűt – azóta még tizenhárom követte.

Díjak[szerkesztés]

Munkáiért számtalan díjat kapott, köztük három Edgart, valamint a Mystery Writers of America odaítélte neki a Mystery Grand Master-címet is, így a Sheldon Lord néven ismert szerzőpáros mindkét tagja részesült ebben az elismerésben.

Filmadaptációk[szerkesztés]

Westlake munkája többször volt látható filmvásznon is. A Visszajátszást kétszer filmesítették meg (1967-ben és 1999-ben), John Dortmundert pedig többek közt olyan színészek alakították, mint Robert Redford és George C. Scott. Westlake-et 1991-ben Oscar-díjra jelölték a Jim Thompson-regényéből készült Svindlerek forgatókönyvéért.

Magyarul megjelent regényei[szerkesztés]

Donald E. Westlake

Richard Stark

  • Visszavágó; ford. Upor László; InterCom, Bp., 1999
  • Parker és a szindikátus / Parker és a szajré; ford. Varga Bálint; Agave Könyvek, Bp., 2009 (Parker sorozat) ISBN 978-963-9868-53-3
  • Parker. Mindent vagy mindent; ford. Illés Róbert; Sorozat Könyvek, Bp., 2013 ISBN 978-963-8961-35-8
  • Parker. Nem futhatsz örökké; ford. Illés Róbert; Sorozat Könyvek, Bp., 2013 ISBN 978-963-8961-37-2
  • Parker. Veszélyes szövetség; ford. Krommer Balázs; Sorozat Könyvek, Bp., 2013 ISBN 978-963-8961-36-5
  • Kérdezd a papagájt; ford. Illés Róbert; Jaffa, Bp., 2014

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]