Vihar előtt (film, 2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vihar előtt szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vihar előtt
(Serenity)
2019-es amerikai film
Rendező Steven Knight
Producer Greg Shapiro
Guy Heeley
Steven Knight
Műfaj
 • thrillerfilm
 • filmdráma
Forgatókönyvíró Steven Knight
Főszerepben Matthew McConaughey,
Anne Hathaway,
Diane Lane,
Jason Clarke,
Djimon Hounsou,
Jeremy Strong
Zene Benjamin Wallfisch
Operatőr Jess Hall
Vágó Laura Jennings
Gyártás
Gyártó Global Road Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Játékidő 106 perc
Költségvetés 25 millió $ (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Aviron Pictures
Magyarország Big Bang Media
BemutatóUSA 2019. január 25.
Magyarország 2019. január 31.
KorhatárUSA R (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott. (mozi)
Bevétel 10,2 millió dollár[2]
További információk

Vihar előtt (eredeti cím: Serenity) 2019-es amerikai neo-noir thriller-dráma, melyet Steven Knight rendezett, írt és készített. A főszereplők Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Diane Lane, Jason Clarke, Djimon Hounsou és Jeremy Strong. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2019. január 25-én mutatták be, Magyarországon egy héttel később szinkronizálva, január 31-én a Big Bang Media jóvoltából. A film negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól, akik bosszankodtak a nevetséges fordulatok, az önkényes megközelítés és a rossz kivitelű forgatókönyv miatt, bár néhányan megjegyezték, hogy a filmnek "jó-rossz" tulajdonsága is van. A Metacritic oldalán a film értékelése 38% a 100-ból, ami 36 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Vihar előtt 21%-os minősítést kapott, 137 értékelés alapján.[4]A film világszerte jelenleg 10,2 millió dolláros bevételnél tart, ami a 25 milliós büdzséjével szemben nem teljesít jól.

Senki sem hal meg a szigeten... Ha betartod a szabályokat.
– Mottó

A film végig követ egy halászhajó kapitányt, akit az ex-felesége felkeres azzal a szándékkal, hogy gyilkolja meg az őt bántalmazó új férje.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy helyi halász, Baker Dill (Matthew McConaughey) nyugodt életet él a Plymouth-szigeten, az időkénti napszámban dolgozó munkásával, Duke-al (Djimon Hounsou). Hamarosan elkezd furcsa látomásai lenni Baker-nek, amit nem tud megmagyarázni.

Másnap, Baker ex-felesége, Karen (Anne Hathaway) felbukkan a lakóhelyén és arra kéri meg ex-férjét, hogy végezzen az őt bántalmazó szexmániás férjével, 10 millió dolláros jutalomért. Eközben úgy tűnik, mintha Baker telepatikus kapcsolatban állna Patrick-el, aki Karen és az ő saját fia, még a korábbi házasságukból. Baker álmai nagy célfogása az úgynevezett „igazság” nagy tonhal, amit végül eldöntötten hátrahagy, hogy segítsen a bajbajutott ex-feleségének a fiuk segítségével. Amikor egy Reid Miller (Jeremy Storng) nevű üzletember találkozik Baker-rel, hogy a halászati felszereléssel foglalkozó cég értékesítési képviselőjeként együttműködjön; halradart akar neki adni, amit egy teljes hétig használhat ingyenesen.

Azonban egy váratlan eseménysorozat következtében Reid véletlenül felfedi Bakernek, hogy ő egy karakter a videojátékban, amit Patrick játszik. Eleinte Baker nem hiszi el a mesét, de aztán végül mindent átérez. A történetet játszó Patrick jeleneteit nem mutatja meg a visszaemlékezés, helyette ez párhuzamos a cselekménnyel, amely a filmet nagy részben összekapcsolja. A valódi Baker katonai bevetés következtében életét vesztette, és a fiát egy halas játékba programozta, hogy fantáziaképpen átélhesse azt, ahogyan megöli a mostohaapját. Baker képes kommunikálni Patrickkal a játékkódon keresztül, és úgy dönt, hogy követi a fia kívánságait, majd megöli Frank-et.

Ahogy Baker megöli Franket, Patrick felveszi a kést, hogy végül szembesüljön a valódi Frank életével, aki évek óta visszaél az anyjával. A film Patrick játékba való programozásával ér véget, ahogyan újraegyesül az apjával és egy másik játék kezdenek együtt.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[5]
Baker Dill Matthew McConaughey Nagy Ervin
Karen Zariakas Anne Hathaway Bogdányi Titanilla
Frank Zariakas Jason Clarke Kardos Róbert
Duke Djimon Hounsou Galambos Péter
Constance Diane Lane Vándor Éva
Reid Miller Jeremy Strong Fesztbaum Béla
Patrick Zariakas Rafael Sayegh Mayer Marcell
Rádiós DJ Redd Pepper Nagy Sándor

Filmkészítés[szerkesztés]

2017. január 28-án bejelentették, hogy Matthew McConaughey és Anne Hathaway szerepelni fog a Vihar előtt című "szexi noir" filmben, amelyet Steven Knight rendez a saját forgatókönyvéből. Greg Shapiro és Guy Heeley a IM Global -on keresztül készítette a filmet, amelyet szintén finanszírozott.[6] Április 18-án Jason Clarke is csatlakozott a filmhez, hogy eljátszhassa Hathaway karakterének gazdag férjét.[7]2017. május 10-én több színészt bejelentettek a film körébe, köztük Uma Thurman-t, aki McConaughey karakterének szerelmi érdeklődőjét játssza el (bár Thurman hamar kilépett a projektből ütemezési konfliktusok miatt), valamint Djimon Hounsou egy nem meghatározott szerephez jutott.[8]2017. júliusáig megerősítették McConaughey, Hathaway, Clarke, Hounsou, Diane Lane (Thurman helyett), és Jeremy Strong biztos szerepét.[9][10]

A film forgatása 2017. júliusában kezdődött Mauritius szigeten, amit először 2017. januárjában jelentettek be. [9][10]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Vihar előtt. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. február 20.)
 2. SERENITY (2019). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. február 20.)
 3. VIHAR ELŐTT. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. február 20.)
 4. SeReNiTy (2019). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. február 20.)
 5. ISzDb – Vihar előtt (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. február 20.)
 6. Matthew McConaughey & Anne Hathaway To Seek Serenity In Steven Knight-Helmed Thriller – EFM”, Deadline Hollywood, 2017. január 28. (Hozzáférés ideje: 2017. július 7.) 
 7. Jason Clarke in Talks to Join Matthew McConaughey, Anne Hathaway in Serenity”, Variety, 2017. április 18. (Hozzáférés ideje: 2017. július 7.) 
 8. Uma Thurman & More Finding Serenity With Steven Knight, IM Global – Cannes”, Deadline Hollywood, 2017. május 10. (Hozzáférés ideje: 2017. július 7.) 
 9. a b Interstellar Stars McConaughey & Hathaway in Serenity Photo”, ComingSoon.net, 2017. július 27. (Hozzáférés ideje: 2017. július 27.) 
 10. a b Wind River: Elizabeth Olsen, Jeremy Renner Praise Taylor Sheridan in Directorial Debut”, The Hollywood Reporter, 2017. július 27. (Hozzáférés ideje: 2017. július 27.) (en nyelvű) 

További információk[szerkesztés]