Vezekényi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vezekényi csata
Habsburg–török háború (1550–58)
Dátum 1652. augusztus 25.
Helyszín Vezekény, Nyitra vármegye
Eredmény Magyar győzelem
Harcoló felek
Armoiries Hongrie ancien.svg Magyar Királyság Fictitious Ottoman flag 3.svg Oszmán Birodalom
Parancsnokok
Forgách Ádám
Haderők
1200 magyar katona kb. 4000 török katona

A (2.) vezekényi csatában csaptak össze a törökkel a királyi hadak 1652. augusztus 25-én. A török ellen vívott küzdelemben, háromszoros túlerőben lévő sereget vert szét az érsekújvári főkapitány, Forgách Ádám által vezetett 1200 fős magyar sereg. A csatáról részletes leírással Esterházy Pál naplója szolgál, aki ugyan nem volt ott a helyszínen, de közvetlen értesülései nyomán a csata legrészletesebb leírását alkotta meg. A Vezekény melletti balszerencsés kimenetelű ütközetben az Esterházy család négy tagja halt hősi halált, közöttük a néhai nádor, Esterházy Miklós legidősebb fia, az ígéretes tehetségű, huszonhat éves Esterházy László valamint Esterházy Ferenc, Esterházy Tamás és Esterházy Gáspár.[1]

Az Esterházyak temetése[szerkesztés]

Esterházy László, Ferenc, Tamás és Gáspár emlékműve Nagyvezekény határában.
Felirat az emlékművön, az oroszlán jobb oldalán

A csatában elesett Esterházyakat nagy pompával 1652. november 25-én temették el Nagyszombatban. A négy Esterházy fiú temetése alkalmat adott a családi reprezentációra, annak kidomborítására, hogy a pogány török elleni harcban egyetlen főúri család sem hozott ekkora áldozatot. A három hónappal a csata után lezajlott fényes temetésre Nagyszombatba gyűlt a magyar főnemesség színe-java. "Vörös posztóval földig béborított" társzekereken érkeztek a koporsók, amelyet Esterházy Pál naplója szerint mintegy 5 ezer lovas vitéz kísért. Őket fáklyás siratók követték, panaszos hangon énekelve. A koporsókat az Esterházy Miklós által emelt nagyszombati jezsuita templomban ravatalozták fel. Az oltár előtt pazar castrum doloris (szó szerint: a fájdalom vára) magasodott, ez fából és papírmaséból alkotott, díszletszerű építmény volt, oszlopokon nyugvó baldachin, a főúri temetések elmaradhatatlan kelléke. A csanádi püspök latin, a pécsi püspök magyar nyelven magasztalta az Esterházy fiúk hősies önfeláldozását, majd a gyászzene búgó hangja mellett, sorra a családi kriptába eresztették a négy ónkoporsót. A csatát több műtárgyon is megörökítették. Esterházy Imre gróf nagyprépost 1734-ben oszlopot állíttatott a csata helyén emlékül.

Források[szerkesztés]

  1. Tésai Foglár Imre 1842: Magyar hősök emlékei Barsvármegyében. Pest, 40.; Történelmi Tár 1892, 576; Matunák 1889, 31-32; 1901, 40 2. jegyzet.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]