Zsitva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zsitva
Az Öreg-Zsitva Zsitvatőnél
Az Öreg-Zsitva Zsitvatőnél
Közigazgatás
Országok Szlovákia
Földrajzi adatok
Hossz99 km
Forrásszint700 m
Vízhozam5,05 m³/s
Vízgyűjtő terület1244 km²
Forrás Szlovákia, Pálosnagymező közelében
Torkolat Nyitra
é. sz. 47° 50′ 34″, k. h. 18° 07′ 41″Koordináták: é. sz. 47° 50′ 34″, k. h. 18° 07′ 41″
A Wikimédia Commons tartalmaz Zsitva témájú médiaállományokat.

A Zsitva (szlovákul: Žitava) a Nyitra bal oldali mellékfolyója Szlovákiában. Hossza 99 km.

Az Újbányai-hegység egy részének (Veľká Ostra környéke) vulkáni kőzeteiből ered az egykori Bars vármegyében és Aranyosmarótnál ér le a harmadidőszaki dombvidékre, ahol felveszi a Tribecs-hegység délkeleti oldaláról lefutó patakokat. Árvízi időszaka tavasszal és június végén van. Verebély a Zsitva átkelőhelyét védte.

Völgye széles, lefolyása középszakasz jellegű. A Garam-menti hátság nyugati peremén halad, majd Ógyalla (Hurbanovo) közelében torkollik a Nyitrába ami a Vág (Vah) folyóval egyesülve továbbítja vizét Komárom fölött a Dunába.

Korábban sokan foglalkoztak völgyében az aranymosással. A folyamszabályozások következtében napjainkban Martosnál torkollik a Nyitrába, míg korábban Zsitvatőnél ömlött a Dunába. Ezt a szakaszt Öreg-Zsitvának nevezik.

Hoffmann István helynévelemzése szerint nincs okunk azt feltételezni, hogy a Zsitva alsó völgyében a magyarság bármilyen ott élő más nyelvű népességre települt volna rá.[1]

A török háborúk után az elnéptelenedett területekre megindult népmozgás hatására a Zsitva völgyében mélyen délre húzódott a szlovák–magyar nyelvhatár.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hoffmann István 2019: Ómagyar kori helynévmintázatok a Zsitva völgyében. Helynévtörténeti Tanulmányok 15, 49-88. (74)
  2. Branislav Varsik 1990: Slovanské (slovenské) názvy riek na Slovensku. Bratislava, 50.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]