VEVO

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vevo szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
VEVO
Vevo logo.svg
Jelmondat Music Evolution Revolution!
Típus Videómegosztó
Alapítva 2009. december 8. (Egyesült Államok és Kanada)
Székhely New York
Iparág Zene
Tulajdonos
Szolgáltatások Videók
Nyelvek Angol

[mj 1] A VEVO weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz VEVO témájú médiaállományokat.

A Vevo (stilizálva VEVO) egy zenei videókat tartalmazó weboldal. Többek között a Sony Music Entertainment, Abu Dzabi Media és Universal Music Group közös vállalata.[1] 2009. december 8-án indult el a szolgáltatás,[2] A cég elsősorban három nagy kiadó videóit foglalja magában (négyből): Universal Music Group, Sony Music Entertainment, és EMI.[3] A Warner Music Group is fontolóra vette a csatlakozást, viszont később az MTV Networks közreműködésével saját szövetséget hozott létre.[4][5] Több mint 45 000 videó tekinthető meg a weboldalon.

Fejlődés[szerkesztés]

2009. december 8-án indult el a weboldal, és már abban a hónapban a legnézettebb zenei oldal lett az Egyesült Államokban, ezzel a MySpace Music-ot is megelőzte.[6][7] 2010. augusztusában a VEVO bemutatott egy ingyenes Apple iPhone alkalmazást, mellyel a videókat megtekinthetik, és lejátszási listákat hozhatnak létre a felhasználók.[8] 2011 januárjától Android operációs rendszerű készülékekre is elérhetővé vált az alkalmazás.

Elérhetőség[szerkesztés]

A vevo.com weboldal az Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada és Írország számára elérhető.[8] Kezdetben azt ígérte a cég, hogy 2010-től világszerte megtekinthető lesz az oldal, viszont a mai napig csak az előbb említett négy országban működik a szolgáltatás.[9] A VEVO videók egy része megtekinthető YouTube-on más országokból is, viszont bizonyos videóknál az alábbi üzenet olvasható: "This video contains content from VEVO, who has blocked it in your country on copyright grounds."[10] A szolgáltatás a szigetország, illetve Írország számára 2011. április 26-án vált elérhetővé.[11]

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A tartalom Magyarországon jogi okok miatt nem érhető el, azonban (ahogyan erre a honlapon található tájékoztató szöveg is buzdít) ehelyett működik a hasonló helyzetben lévő országokban is a Vevo Youtube-csatornája.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vevo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]