Vatikáni titkos levéltár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A vatikáni titkos levéltárban (latinul: Archivum Secretum Vaticanum) a Vatikán Államban található. Általában történelmi szempontból fontos, esetenként súlyosnak ítélt esetek dokumentumainak tárolására hozták létre az archívumot. Becslések szerint a polcok hossza nyolcvanöt kilométer lehet. Az archívum tartalmaz olyan állami papírokat, levelezéseket, pápai üzleti könyveket, és sok egyéb dokumentumokat is, amelyeket az egyház halmozott fel az évszázadok során.

Története[szerkesztés]

A XVII. században választotta el V. Pál pápa a Vatikáni Apostoli Könyvtártól. 2012-ben volt 400 éves az archívum, és ebből az alkalomból megközelítőleg 100 dokumentum volt megtekinthető, melyek a VIII. századtól a XX. századig terjedő időszakot ölelik fel.

A gyűjtemény[szerkesztés]

A polcokon 35 000 iratot helyeztek el. Olyan dokumentumok találhatóak itt, melyek nemcsak a történészek számára érdekesek. Az 1939 utáni iratokat a pincében őrzik. Így összesen körülbelül 100 000[1] darabot számlál az archívum. A sérülékenyebb darabokat digitalizálták, és számítógépen tekinthetők meg.

Történelem témában például:

  • Galilei perének anyaga[2]
  • Kínai császárnő levele keresztény hitre való áttéréséről 1650-ből.

Forrás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]