Vatikáni Apostoli Levéltár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vatikáni levéltár szócikkből átirányítva)
Vatikáni Apostoli Levéltár
Ország Vatikán
TelepülésVatikán
Elhelyezkedése
Vatikáni Apostoli Levéltár (Vatikán)
Vatikáni Apostoli Levéltár
Vatikáni Apostoli Levéltár
Pozíció Vatikán térképén
é. sz. 41° 54′ 25″, k. h. 12° 27′ 22″Koordináták: é. sz. 41° 54′ 25″, k. h. 12° 27′ 22″
A Vatikáni Apostoli Levéltár weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Vatikáni Apostoli Levéltár témájú médiaállományokat.

A Vatikáni Apostoli Levéltár, latinul Archivum Apostolicum Vaticanum (2019. októberéig: Vatikáni Titkos Levéltár, latinul Archivum Secretum Vaticanum) a Vatikánban található. Általában történelmi szempontból fontos, esetenként súlyosnak ítélt esetek dokumentumainak tárolására hozták létre az archívumot. Becslések szerint a polcok hossza nyolcvanöt kilométer lehet. Az archívum tartalmaz olyan állami papírokat, levelezéseket, pápai üzleti könyveket, és sok egyéb dokumentumokat is, amelyeket az egyház halmozott fel az évszázadok során.

Története[szerkesztés]

A XVII. században választotta el V. Pál pápa a Vatikáni Apostoli Könyvtártól. 2012-ben volt 400 éves az archívum, és ebből az alkalomból megközelítőleg 100 dokumentum volt megtekinthető, melyek a VIII. századtól a XX. századig terjedő időszakot öleltek fel.

A gyűjtemény[szerkesztés]

A polcokon 35 000 iratot helyeztek el. Olyan dokumentumok találhatóak itt, melyek nemcsak a történészek számára érdekesek. Az 1939 utáni iratokat a pincében őrzik. Összesen körülbelül 100 000[1] darabot számlál az archívum. A sérülékenyebb darabokat digitalizálták, és számítógépen tekinthetők meg.

Történelem témában például:

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vatican_Apostolic_Archive című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  További információk[szerkesztés]

  • "Gli archivi della Santa sede e il regno d'Ungheria, secc. 15-20. Studi in memoriam del professor Lajos Pásztor archivista ungherese dell'Archivio segreto vaticano / Az Apostoli Szentszék leveltárai és Magyarország, 15-20. sz. Tanulmányok Pásztor Lajos, a Vatikáni Titkos Levéltár magyar levéltárosának emlékére; szerk. Gaetano Platania, Matteo Sanfilippo, Tusor Péter; PPKE Egyháztörténeti Kutatócsoport, Budapest–Róma, 2008 (Bibliotheca Historiae Ecclesiasticae Universitatis Catholicae de Petro Pázmány Nuncupatae. Ser. 1., Collectanea Vaticana Hungariae. Classis 1.)