Vajáni hőerőmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vajáni hőerőmű
A Vajáni hőerőmű.jpg
Település Vaján
Építési adatok
Építés éve 1961
Megnyitás 1966
Hasznosítása
Tulajdonos Szlovák Villamos Művek
Elhelyezkedése
Vajáni hőerőmű (Szlovákia)
Vajáni hőerőmű
Vajáni hőerőmű
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 33′ 13″, k. h. 21° 58′ 41″Koordináták: é. sz. 48° 33′ 13″, k. h. 21° 58′ 41″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vajáni hőerőmű témájú médiaállományokat.

A Vajáni hőerőmű (szlovákul: Elektrareň Vojany) széntüzelésű hőerőmű Szlovákiában, a Kassai kerület Nagymihályi járásában, Vaján falutól 800 méterre keletre található a Laborc folyó jobb partján. Ez a legnagyobb hőerőmű Szlovákiában. Az erőművet 34%-ban a Szlovák Villamos Művek tulajdonolja.

Történelem és műszaki adatok[szerkesztés]

Az erőmű építését 1961-ben kezdték meg. Az első erőművi részleget (EVO I) 1966-ban adták át, és helyezték üzembe. Az EVO I szénnel üzemel, melynek számára kiépítették az Ukrajnából exportált szén szállítására a szélesnyomtávú vasútvonalat (1521 mm). A vonal egy részét a Kassa és Ukrajna között használják vasércszállításra.

EVO I műszaki adatai
Fűtőanyag feketeszén, biomassza
Státusz Üzemel
Névleges teljesítmény 660 MW
Blokkok száma 6

A második erőművi részleg (EVO II) építése 1973 és 1974 között zajlott. Fűtőanyagaként fűtőolajat használtak. Ezt 1985-ben modernizálták, földgázfűtésűvé alakították át. A részleg gazdasági okok miatt 1998-óta nem üzemel. A részleghez tartozó igen magas kémény magasságát (építése után 330 méter magas volt) 1995-ben 130 méteresre csökkentették.

EVO II műszaki adatai
Fűtőanyag fűtőolaj, földgáz
Státusz Nem üzemel
Névleges teljesítmény 660 MW
Blokkok száma 6

2009-es tűzeset[szerkesztés]

2009. április 14-én kedden este nem sokkal kilenc óra után tűz ütött ki az erőmű ötös számú blokkjában. A tüzet az üzemi és a Nagykaposról, illetve Nagymihályból érkező tűzoltóknak éjfélre sikerült eloltaniuk. A környéken élők kedden este arra lettek figyelmesek, hogy a hőerőműbe szirénázó tűzoltóautók érkeznek, lángokat ugyan nem láttak, de azt megfigyelték, hogy az üzem egyik részéről órákig sűrű füst gomolygott.

Jelentősége és jövője[szerkesztés]

Az erőmű a szlovák villamos hálózatnak is fontos a maga 1320 MW-os teljesítményével. Ráadásul az üzem Kelet-Szlovákia legnagyobb munkáltatója, bezárása valóságos katasztrófát jelentene a már így is magas munkanélküliséggel küzdő keleti régióban. Az erőmű dolgozói aláírásgyűjtéssel tiltakoztak a bezárás ellen. A 2016-os szlovákiai parlamenti választások során a parlamentbe bejutó Híd Bugár Béla vezetésével tárgyal az erőmű bezárásának megakadályozása érdekében. A tárgyalások eddig nem jutottak végeredményre, az erőmű 2017 végéig biztosan folytatja az elektromos áram termelését. A tárgyalások eredménytelensége rámutatott arra, hogy a szlovák kormánynak mennyire nem fontos a keleti régiók fejlesztése. Az erőmű új biomassza projektet indított, amelynek értelmében az EVO I 5. és 6.számú blokkjában biomasszával fűtenek, a cél a szén-dioxid kibocsátás csökkentése. A hőerőmű jelentőségét a Szlovák Villamosenergia-átviteli Hálózat (SEPS) tanulmánya is megerősítette, amely a villamos energia ezen forrásának leállításával kapcsolatos a Szlovák Köztársaság villamosenergia-átviteli hálózatára gyakorolt hatásait volt hivatott felmérni. A tanulmány rámutatott arra, hogy a hőerőmű fontos szerepet játszik a hálózat zavartalan, megbízható működésében, miközben a kelet-szlovákiai régió fontos stabilizációs eleme lenne a rendszernek egy a hálózatban bekövetkezett black-out jellegű áramkiesést követő helyreállítás során.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

http://www.hirek.sk/belfold/20161116100405/Nem-zar-be-a-vajani-hoeromu.html

http://ujszo.com/online/kozelet/2016/08/24/hid-a-vajani-hoeromu-2017-ben-is-mukodni-fog

http://felvidek.ma/2015/08/vajani-eromu-also-zemplenben-tobb-szaz-munkahely-van-veszelyben/

Képek[szerkesztés]