Babits Vilma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vályiné Babits Vilma szócikkből átirányítva)
Babits Vilma
SzületettBabits Amália Vilma
1891. november 6.[1][2]
Arad[1][2]
Elhunyt1975. szeptember 21. (83 évesen)[1]
Budapest[1]
HázastársaVályi Béla (h. 1921)
Foglalkozása
  • operaénekes
  • hangversenyénekes
  • énektanár
IskoláiOrszágos Magyar Királyi Zeneakadémia (1909–1913)
SablonWikidataSegítség

Babits Amália Vilma, Vályiné Babits Vilma, Vályi Béláné (Arad, 1891. november 6.Budapest, 1975. szeptember 21.) opera- és hangverseny-énekesnő (koloratúrszoprán), énektanár.

Élete[szerkesztés]

Édesapja a MÁV altisztje volt. A középiskolát Budapesten végezte, majd a Zeneakadémián zongoratanárnak készült. Mihalovich Ödön rábeszélésére az ének szakra iratkozott át, ahol 1909 és ’13 között Maleczkyné Ellinger Jozefa növendéke volt. Tanulmányai idején több ösztöndíjat nyert el.

Pályáját a buda-temesvári színtársulatnál kezdte, ahol a Rigoletto Gildájaként debütált. Az első világháború kitörése miatt visszatért a fővárosba, ahol Sík Józsefnél továbbképezte magát. Az 1915–16-os évadban a Városi, ezt követően a debreceni színház tagja volt. Néhány nappal a Tanácsköztársaság kezdete után szerződtette az Operaház. Négyhónapos tagsága alatt ötször lépett fel.

Több külföldi opera is szerződtetni akarta, de 1921-ben férjhez ment Vályi Béla építészhez, akinek kérésére színpadi pályafutását befejezte. Salzburgban Bianca Bianchinél folytatott újabb énektanulmányokat. Egy ideig hangversenyénekesként működött, majd énektanári képesítést szerzett, és 1927-től a Székesfővárosi Felsőbb Zeneiskola megbecsült tanára lett. A Magyar Zenebarátok Egyesületének választmányi tagja volt, és több más szervezet munkájában is részt vett..

Repertoárja a koloratúrirodalom legnehezebb szerepeiből állt, több operettben is fellépett.

Szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]