Vályi-Nagy Vilmos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vályi-Nagy Vilmos
2009-ben
2009-ben
Született 1971. december 20. (48 éves)[1]
Miskolc[1]
Állampolgársága magyar
Gyermekei három gyermek
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Vályi-Nagy Vilmos témájú médiaállományokat.

Vályi-Nagy Vilmos (Miskolc, 1971. december 20. –) a második Orbán-kormányban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára (2012. november 15.–),

Tanulmányai[szerkesztés]

Vályi-Nagy Vilmos 1991-1994 között nappali szakon szerezte meg a Széchenyi István Főiskola Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának üzemgazdászi szakán a közgazdász végzettséget. Szakdolgozatának címe Privatizáció Kelet-Közép-Európában volt. Levelező tagozaton szerzett okleveles közgazdászi végzettséget 1996-1999 között a Miskolci Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán. Diplomamunkáját Vám- és jövedéki eljárások EU-integrációja címen adta be. A francia nyelvet felsőfokon, az angolt középfokon sajátította el.

Pályafutása[szerkesztés]

1994–1996 között Vályi-Nagy a Magyar Államvasutak debreceni területi értékesítési irodájában volt előadó árufuvarozási, kereskedelmi területen.

1996 márciusában került a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságához (VPOP) hivatásos szolgálati jogviszonyba. Ösztöndíjasként Brüsszelben a Vámigazgatások Világszervezetének, Párizsban pedig a francia vámigazgatás munkáját tanulmányozta. A VPOP-n 2000-2003 között a nemzetközi koordinációs és kommunikációs főosztály főosztályvezető-helyettese, majd 2008-ig az informatikai főosztály vezetője volt. Informatikai és gazdasági vezetőként feladata volt az érintett területek teljes körű irányítása, elemzéssel, nemzetközi tevékenységekkel, informatikával, pénzügy-gazdálkodás-közbeszerzéssel foglalkozott. Az informatikai főosztályról pénzügyőr ezredesi, majd dandártábornoki rendfokozattal országos parancsnokhelyettessé nevezték ki.

Államtitkári feladatkör[szerkesztés]

2010. június 1-jétől Vályi-Nagyot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkárának nevezték ki, szolgálati jogviszonyát köz-, illetve kormánytisztviselői jogviszonyra cserélve. Helyettes államtitkárként feladata a kormányzati informatika központi igazgatása és szabályozása, informatikai fejlesztési programok koordinációja volt.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter döntése alapján Vályi-Nagy 2011. október 17-től hat hónapon keresztül miniszteri biztosként felügyelte a második Orbán-kormány által 2010 decemberében létrehozott Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel (KIFÜ) kapcsolatos feladatokat.[2] 2012. november 15-ével az NFM infokommunikációért felelős államtitkára. A poszt Nyitrai Zsolt 2011 szeptemberi távozása óta betöltetlen volt.

Vályi-Nagy Vilmos államtitkárságának ideje alatt, 2013. július 1-jén[3] vezették be Magyarországon a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszert,[4] amire az Állami Autópálya-kezelő Zrt. (ÁAK) még 2012. szeptember második felében írt ki gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást.[5]

2014 februárjában Vályi-Nagy egy interjúban elmondta, hogy a kormányváltás óta erőteljes fejlesztési folyamat indult meg a kormányzati informatikában, és egy 2014. február végén záruló, uniós támogatást is élvező informatikai fejlesztés eredményeképpen Európában egyedülálló módon kormányzati és közigazgatási intézmények számára is lehetőség nyílik az ún. Kormányzati Felhőben[6] virtuális szerver igénybevételére.[7] 2014 végére egy 2 milliárd forintos uniós beruházás eredményeként megnégyszerezik az egyetemi, akadémiai és intézeti kutatók számára ingyenesen hozzáférhető nemzeti szuperszámítástechnikai infrastruktúra (a BME-n és a Debreceni Egyetemen található két szuperszámítógép) kapacitását.[8] A 2014-2020-as célkitűzéseket megfogalmazó Nemzeti Infokommunikációs Stratégia részeként 2018-ra célul tűzték ki, hogy minden háztartás számára hozzáférhető legyen minimum 30 Mbps-os internetszolgáltatás, az állampolgárok és a vállalkozások pedig minden közigazgatási ügyüket teljes egészében elektronikusan intézhessék.[9]

Magánélete[szerkesztés]

Nős, három gyermek édesapja.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]