Ugrás a tartalomhoz

Felhőalapú számítástechnika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Felhő alapú számítástechnika szócikkből átirányítva)
A Felhő alapú számítási modell

A felhőalapú számítástechnika (angolul „cloud computing”) a számítástechnika egyik ágazata. Többféle felhőalapú szolgáltatást különböztethetünk meg, a közös bennük az, hogy a szolgáltatásokat nem egy meghatározott hardvereszközön üzemeltetik, hanem a szolgáltató eszközein elosztva, annak üzemeltetési részleteit a felhasználótól elrejtve. A szolgáltatásokat a felhasználók hálózaton keresztül érhetik el, publikus felhő esetében az interneten keresztül, privát felhő esetében a helyi hálózaton vagy ugyancsak az interneten.

A felhőalapú számítástechnika a 2010-es évek egyik fő irányának számít a számítástechnikában.[1]

Típusai[szerkesztés]

A felhőalapú számítástechnika szolgáltatási modelljei

A felhőalapú szolgáltatások három fő csoportja:[2][3]

A szoftvert magát nyújtja szolgáltatásként. Ezeket az alkalmazásokat általában http protokollon keresztül, egy böngészővel lehet használni. Példa: Google Docs, netsuite.
Az alkalmazás üzemeltetéséhez szükséges környezetet biztosítja, terheléselosztással és feladatátvétellel, kezelőfelülettel, ezek rendszeres biztonsági frissítésével. Példa: Google App Engine, OpenShift.
Virtuális hardvert (szervert, blokk-tárhelyet, hálózati kapcsolatot, számítási kapacitást) szolgáltat. Példa: Amazon EC2, Google Compute Engine

Hozzáférhetőség alapján:

 • Publikus felhő
Publikus felhő esetén egy szolgáltató a saját eszközállományával (tárhely, hálózat, számítási kapacitás) szolgálja ki ügyfelei szerverigényeit. Publikus felhők esetén különösen fontos a különböző ügyfelek izolálása.
 • Privát felhő
Saját vagy bérelt erőforrásokon lehet saját felhőt is építeni. Ez megoldást jelent a publikus felhők problémáira, viszont az üzemeltetésről a privát felhő tulajdonosának kell gondoskodnia.[4][5] Példák privátfelhő-szoftverekre: VMware vSphere, oVirt, CloudStack, OpenNebula
 • Hibrid felhő
Privát és publikus felhők kombinációja. A hibrid felhő egyesíti a lokális (on-premise) adatközpont, a privát felhő és a publikus felhő elemeit oly módon, hogy ezek a különböző komponensek kommunikálhassanak egymással. A párhuzamosan működtetett a privát felhő és publikus felhő még nem jelent automatikusan hibrid felhőt. Csak abban az esetben beszélhetünk hibrid felhőről, ha az adatok következetes, szinkronizált módon áramolhatnak a különböző felhőmodellek között.[6]
 • Közösségi felhő
Hasonló törvényi szabályozás alá eső szervezetek hozzák létre, például amerikai költségvetési intézményeknek van ilyen.[7]

Egyéb kategóriák

 • Tárhelyszolgáltatás (Storage as a Service)
A tárhelyet adja mint szolgáltatást. Például: Amazon S3, ICloud.
Ide sorolhatjuk a biztonsági mentéseket és szinkronizációs szolgáltatásokat is.

A felhőmegoldások előnyei[szerkesztés]

Helyfüggetlen[szerkesztés]

Egy felhőalapú megoldás (főleg publikus felhő) szolgáltatás esetében a szolgáltatás bárhonnan könnyen elérhető lehet. A szolgáltatás maga is lehet független egy adott szerverközponttól - például az Amazon EC2 több adatközpontból kiszolgált szolgáltatásai.

Méretezhető[szerkesztés]

A „cloud computing” alkalmazásával megszűnhet az az aggodalmunk, hogy mi történik, ha megnövekszik a vállalkozás forgalma, a piaci körülmények mennyire befolyásolják a tevékenységünket, ugyanis a felhő szolgáltatásai méretezhetőek.[8] Ennek alapján az induló cégeknek valamint a kis- és középvállalkozásoknak a hosztolt nyilvános felhő, míg a nagyvállalatok esetében a privát felhő bevezetése a leghatékonyabb.

Nagy rendelkezésre állás[szerkesztés]

A felhőalapú szolgáltatások mögött meghúzódó cégek folyamatos fejlesztése és komoly beruházásai, hatalmas adatbankjai a garancia arra, hogy a szolgáltatások megfelelő minőségben álljanak rendelkezésre.

Költségkímélő[szerkesztés]

 • A hardvereszközök megvásárlásának költségét a szolgáltatás használatának díja váltja fel - ez például lehet a bérelt számítási kapacitás, hálózati forgalom, vagy felhasználók száma alapján kiszámolt összeg.
 • A működtetési feladatok nem a felhasználókat terhelik.
 • Az alkalmazások frissítésének járulékos költségei is megtakaríthatók.

A felhőélmény (cloud-effect)[szerkesztés]

A felhőélmény alatt értjük a folyamatos online, a „bárhol, bármikor és bárkivel” való kapcsolatteremtés élményét, amelyet a felhasználók tapasztalnak a felhő alkalmazásokon keresztül. Ilyen alkalmazások például a Dropbox, az iCloud és a GoogleDrive. A felhasználó ottléte a felhőbe merítkezve történik, ezáltal feltétellé válik a folytonos online lét, a felhőélmény.

Ösztönzőleg hat:

 • a tudásmegosztásra (Példa: Wikipedia)
 • a nyitottságra (Példa: Dropbox)
 • a közös munkára (Példa: GitHub)
 • a közösségben való létezésre (Példa: Facebook)
 • az egészségügyre (Példa: EESZT)

Így a felhőélmény hatására az emberek közötti kommunikáció új közösséget eredményez, amelyre a radikális bővülés, az aktív felhasználói élmény és az állandó változás jellemző. Új tartalmak jelennek meg, mint például a kommentek. Ez az új közvetítő közeg, a felhő nagyon gyors, vizuális alapú, a közösség maga alkotja és építi, ezáltal folyamatosan formálódik, változik.

Gyakran felmerülő kérdések[szerkesztés]

 • Nem minden vállalat számára előnyös:
A felhőalapú számítástechnika bármilyen kis- és nagyvállalat számára előnyös lehet, de ehhez megfelelő szolgáltatási típust kell kiválasztani és meg kell határozni, hogy az informatikai környezet melyik részét telepítik a felhőbe. Előnyös elsősorban azokat az alkalmazásokat telepíteni át, amelyek egyébként is külső alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz kapcsolódnak.[9]
 • Nem biztonságos:
Egyes feltételeknek, mint az amerikai PCI biztonsági szabvány, amely a bankkártya adatok kezelését köti meg, nehéz megfelelő környezetet találni a felhő szolgáltatók között, ezeket nem minden szolgáltató biztosítja.[10]
 • A felhőben tárolt adatok feletti ellenőrzés elveszítése:
A megoldás erre, hogy a szolgáltatásra egy megfelelő referenciákkal rendelkező céget kell keresni, aki biztosítja, hogy az adatok biztonságban lesznek és a vállalat által előírt igényeknek megfelelnek, akár egy pénzügyi vagy jogi profilt képviselő vállalat esetében is.[11]
 • Ár:
Felhő alapú szolgáltatások esetében nincs szükség dedikált hardver vásárlására, ami jelentősebb megtakarítás a legtöbb esetben. Gyorsan változtatható az allokált erőforrások mérete is, ami további előny. Hátránya viszont, hogy a felhőben könnyen allokálható erőforrások könnyen elfedhetik a felhőben futtatott, esetlegesen rosszul megírt szoftverek kódjainak erőforrásokat pazarló hiányosságait. Ennek kivédésére jött létre a FinOps módszertan, amely a cloud költségszempontú menedzselése.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Microsoft - A négy IT-megatrend. [2012. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 27.)
 2. Lepenye Tamás: Felhős ég az IT felett – Bevezetés a számítási felhők világába
 3. A View Inside the Cloud. [2013. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 4.)
 4. Private Cloud
 5. [1]
 6. Hibrid felhő: teljes útmutató döntéshozóknak. www.szerver.hu. (Hozzáférés: 2021. augusztus 5.)
 7. http://bitport.hu/vezinfo/fel-a-fellegekbe-melyik-felhot-valasszuk
 8. Multi-Cloud Management: Tools, Challenges and Best Practices (amerikai angol nyelven). Insights on Latest Technologies - Simform Blog, 2021. január 21. (Hozzáférés: 2021. június 9.)
 9. Technical Considerations when Moving to the Cloud. [2013. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 3.)
 10. ZDNET: Finding PCI-compliant cloud providers
 11. A felhő alapú informatika tévhitei

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cloud computing című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Cloud computing
A Wikimédia Commons tartalmaz Felhőalapú számítástechnika témájú médiaállományokat.