OVirt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
OVirt

Fejlesztő Red Hat
Első kiadás 3.0
Programozási nyelv java, python
Operációs rendszer Linux
Platform Java virtuális gép
Elérhető angol, japán, francia, német, spanyol, olasz
Kategória szabad szoftver
Licenc GPL
Az OVirt weboldala

Az OVirt egy szabad virtualizációs webalkalmazás a Red Hat fejlesztésében.

Történet[szerkesztés]

Az OVirt előd projektjét a Qumranetnél kezdték fejleszteni. Ez bár KVM-re épült, webalkalmazás .NET rendszerre épült,[1] a kliens ActiveX kódot tartalmazott és csak Internet Explorer böngészőben működött, az adatbázisa pedig Microsoft SQL Server volt. Miután a Red Hat felvásárolta a Qumranetet, a szoftvert elkezdték átportolni olyan infrastruktúrára, amely képes csak nyílt forráskódú szoftverekkel működni.[2] Az első teljesen átportolt verzió OVirt 3.1 néven került kiadásra.

Támogatók[szerkesztés]

A projekt fő fejlesztői Cannonical, Cisco, IBM, Intel, Netapp, Red Hat és SuSE.

Felépítés[szerkesztés]

Egy OVirt rendszer egy központi vezérlő szoftverből áll és több virtualizációs szerverből. A központi vezérlő szoftver (engine) osztja el a szerverek között a feladatokat és futtatja az adminisztrációs felületet, ez egy JBoss alkalmazás szerveren futó Google Web Toolkit alkalmazás. Adatbázis szerverként PostgreSQL-t használ, itt tárolja a virtualizációs szerverek és a virtuális gépek adatait. A virtualizációs szerverek Linux operációs rendszeren futtatnak egy libvirtre épülő szoftvert, amelynek VDSM (Virtual Desktop and Server Management) a neve. Közvetlenül ez a komponens kommunikál a libvirt-tel, valamint a libvirt funkcionalitását tárhely kezeléssel egészíti ki. Bár a libvirt képes többféle virtualizációs technológiával együttműködni, a VDSM kifejezetten a KVM-re épít.

USB pendrive OVirt demonstrációhoz

Az OVirt egy OVirt node nevű Linux-disztribúciót is szolgáltat a virtualizációs szerverekhez. Ez egy minimalista, kis memóriaigényű operációs rendszer.

Tárhely[szerkesztés]

Az OVirt támogatja a

hálózati tárhelyeket, valamint a helyi merevlemez használatát is lehetővé teszi.

Hálózati konzolok[szerkesztés]

Az OVirt a VNC és a SPICE protokollokat támogatja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Livnat Peer blogja a .NET-ről java-ra portolásról
  2. Livnat Peer blogja a PostgreSQL-re váltásról