United Buddy Bears

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egyesült Buddy Medvék -
Bécs 2006

A United Buddy Bears (Egyesült Buddy Medvék) kiállítás egy olyan nemzetközi művészeti projekt, melyben eddig több mint 150 különböző ország 280 művésze vett részt.

A United Buddy Bears a «Jobban meg kell ismernünk egymást, hogy jobban megértsük egymást, jobban megbízzunk egymásban és jobban együtt tudjunk élni» üzenettel járja be a világot, a békés egymás mellett élést hirdetve. A kereken 150 medve (melyek mindegyike 2 méter magas) az Egyesült Nemzetek által elismert országokat képviseli – számszerűen is. 2002. évi berlini első kiállításuk óta világszerte több mint 35 millió látogató csodálta meg a medvéket.

Az időközben világhírűvé vált kiállítás 2003-ban másodszor volt látható Berlinben,[1] és Sir Peter Ustinov[2] színész és UNICEF-nagykövet nyitotta meg. A népeket összekötő projektet 2004 óta Hongkongban (Jackie Chan védnöksége alatt), Isztambulban, Tokióban, Szöulban, Sydneyben, Bécsben, Kairóban, Jeruzsálemben, Varsóban,[3] Stuttgartban, Phenjanban,[4] Buenos Airesben, Montevideóban, Asztanában, Helsinkiben, Szófiában, Kuala Lumpurban,[5] Delhiben, Szentpéterváron,[6] Párizsban,[7] Rio de Janeiro,[8] Havannában,[9] Santiago de Chile, Pinang,[10] Berlinben,[11] Riga és Guatemalaváros[12] mutatták be. A kiállítás mindenhol ingyenes, hogy iskolás osztályok is látogathassák. A jövőben számos további városra kerül sor: többek között Budapesten, Madridban és Zürichben terveznek kiállítást.

A küldetés[szerkesztés]

A Buddy medvék békésen, kéz-a-kézben állnak egymás mellett, és a népek, kultúrák és vallások közti toleranciát és megértést hirdetik. A United Buddy Bears csoport felállása minden kiállítás, minden ország esetén más és más. A változás oka nem csak a helyi körülményekben keresendő, hanem a medvék felállításának különböző sorrendjében is. Ezt a sorrendet az adott vendéglátó ország szabja meg. Ezáltal politikai szempontból érdekes elhelyezések és összeállítások jönnek létre:

 • A 2007-es jeruzsálemi kiállításon az iraki és az iráni medve állt az izraeli szomszédságában, így továbbítva a tolerancia és béke üzenetét.
 • A 2005-ös szöuli kiállításon Dél- és Észak-Korea először állt békésen, kéz-a-kézben egymás mellett szinte 50 év eltelte után.
 • 2007 óta Palesztina is egyenjogúként szerepel a 150 ország között.
 • 2008 októberében Phenjanban igen figyelemre méltó kiállításra került sor, bár csak 18 kiállított medve volt itt látható.

Művészet és kultúra[szerkesztés]

Minden medvét az adott nemzet egy-egy művésze egyénileg alkotott meg. A nemzetközi művészek különböző stílusirányzatainak vidám sokasága egyetlen, életörömöt árasztó művé kapcsolódik össze. A medvék sokszínű, nemzeti karakterrel rendelkező megformálásának köszönhetően a kiállítás látogatói föld körüli utazáson vehetnek részt.

A művészek különböző technikák alkalmazásával hívják fel a figyelmet medvéikre. A látogatók olyan kis államokkal is megismerkedhetnek, melyek általában nem kerülnek a figyelem középpontjába.

Jótékony cél[szerkesztés]

A Buddy medvék és a szükséget szenvedő gyermekeknek nyújtott segítség elválaszthatatlan egységet képez. Adományokból és a Buddy medvék elárverezéséből eddig (2014 augusztusáig) 2,3 millió euró gyűlt össze az UNICEF[13] és helyi gyermeksegély-szervezetek javára. Gyakran előfordult, hogy egy új United Buddy medve keletkezik felváltva az adott ország korábbi példányát. Egyes országok már a harmadik vagy negyedik medvével képviseltetik magukat, egykori medvéik pedig árverezésre kerülnek.

Magyarország első medvéjét is, melyet Radák Eszter festett be, elárverezték már az UNICEF javára. A második magyar United Buddy medvét Lieber Sala Gyöngyi[14] magyar művésznő alkotta meg.

Jackie Chan és a berlini medvék[szerkesztés]

Jackie Chan 2003-ban a 80 nap alatt a Föld körül című film forgatásakor több hetet Berlinben töltött. Ez alatt az idő alatt beleszeretett a berlini medvékbe, és aktív szerepet vállalt abban, hogy a békésebb világot hirdető United Buddy medvék 2004-ben Hongkongba is elérkeztek, ahol a Viktoria parkban mutatták be őket. A kiállítás megnyitóján Jackie Chan[15] összesen 4,14 millió HKD összegű csekket nyújtott át az UNICEF-nek, illetve két további gyermeksegély-szervezetnek.

Peter Ustinov[szerkesztés]

Ustinov 2002-ben egy UNICEF-misszió keretében Berlinben látogatta meg az első United Buddy Bears-kiállítást. Egy évre rá védnökként nyitotta meg a második kiállítást, ugyancsak Berlinben.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Berlin 2011. [2012. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
 2. Peter Ustinov, 2003-as kiállításon. [2009. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 13.)
 3. Varsó 2008. [2010. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 24.)
 4. Phenjan 2008
 5. Kuala Lumpur: Ambassadors of Peace
 6. Panoráma - United Buddy Bears - Szentpétervár 2012. [2012. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 10.)
 7. Párizs - United Buddy Bears 2012
 8. Rio de Janeiro - United Buddy Bears 2014
 9. Cuba Absolutely: "United Buddy Bears in Havana". [2015. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 13.)
 10. United Buddy Bears in Penang
 11. "Berlin’s Buddy Bears: Holding Hands for Tolerance" by Carol RH Malasig - December 12, 2017. [2017. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 5.)
 12. Prensa Libre, 21 de enero de 2019: "Los 148 osos que promoverán la convivencia, el respeto y la tolerancia estarán en junio en la Ciudad de Guatemala"
 13. Mia Farrow látogatást tesz a 2006-os kiállításon
 14. Sala Lieber
 15. Jackie Chan - Az Arany Szabály

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Buddy Bears
A Wikimédia Commons tartalmaz United Buddy Bears témájú médiaállományokat.