Uintatherium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Uintatherium
Evolúciós időszak: Kora - középső eocén
Uintatherium csontváza
Uintatherium csontváza
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Rend: Dinocerata
Család: Uintatheriidae
Nem: Uintatherium
Leidy, 1872
Elterjedés
Az Uintatherium elterjedési területeAz Uintatherium elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Uintatherium témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Uintatherium témájú kategóriát.

Az Uintatherium az emlősök (Mammalia) osztályának a kihalt Dinocerata rendjébe, ezen belül az Uintatheriidae családjába tartozó kihalt nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az Uintatherium körülbelül orrszarvú nagyságú növényevő volt. A legfőbb ismertetője a koponyája, amely nagy és erős felépítésű, és egyidőben lapos és konkáv volt; ez a jellegzetesség más emlősnél nem található meg, kivéve néhány Brontotheriidae-fajt. A koponya belső térfogata igen kicsi volt, mivel a koponya nagyon vastag csontokból állt. Hogy könnyítsen a koponya súlyán, az állat számos koponya-üreget fejlesztett, éppen úgy, mint a mai elefánt. A hatalmas felső szemfogak, amelyek valószínűleg kitűnő fegyverek voltak, hasonlítottak a kardfogú macskaformákéhoz; a hímek szemfogai nagyobbak voltak, mint a nőstényeké.

A hímek koponyájából 6 jól kiemelkedő csontosképződmény nőtt ki, ezek a fej elülső részén helyezkedtek el. Ezek szerepét még nem ismerik. Lehet, hogy az állat védekezéskor vagy párkereséskor használta őket. Az Uintatherium az eocén kor elején és közepén élt, 45-40 millió évvel ezelőtt. Mivel növényevő volt, valószínűleg levelekkel, fűvel és bokrokkal táplálkozhatott. Az Uintatherium a vizek közelében élt és étrendjét vízinövényekkel egészítette ki, ezeket hatalmas szemfogaival gyűjtötte össze.

Az állat az éghajlat változás miatt és a Brontotheriidaekkal és kezdetleges orrszarvúakkal való versengés miatt halt ki; nincs mai leszármazottja.

Az Utah Field House of Natural History State Park-ban egy Uintatherium csontváz is ki van állítva.

Maradványait a wyomingi Fort Bridger mellett fedezték fel.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe eddig csak egy faj tartozik, de ennek az egynek is számos szinonimája van:

  • Uintatherium anceps - szinonimák: Titanotherium anceps, Dinoceras agreste, Dinoceras cuneum, Dinoceras distans, Dinoceras lacustre, Dinoceras laticeps, Dinoceras lucare, Dinoceras mirabile, Dinoceras reflexum, Elachoceras parvum, Loxolophodon furcatus, Loxolophodon pressicornis, Tinoceras affine, Tinoceras crassifrons, Tinoceras grande, Tinoceras hians, Tinoceras jugum, Tinoceras latum, Tinoceras pugnax, Tinoceras vagans, Uintamastix atrox, Uintatherium alticeps, Uintatherium latifrons, Uintatherium leidianum, Uintatherium princeps, Uintatherium robustum, Uintatherium segne

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]