USS Illinois (BB–65)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
USS Illinois (BB–65)
USS Illinois BB-65.jpg
Hajótípus Csatahajó
Névadó Illinois
Üzemeltető Az Egyesült Államok haditengerészetének zászlaja Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete
Hajóosztály Iowa osztály
Pályafutása
Építő Philadelphia Naval Shipyard (Philadelphia)
Megrendelés 1940. szeptember 9.
Építés kezdete 1945. január 15.
Vízre bocsátás Építését még vízrebocsátása előtt befejezték
Sorsa 1958 szeptemberében szétbontották
Általános jellemzők
Vízkiszorítás 45 000 t (tervezett)
Hossz 270 m (tervezett)
Szélesség 32,9 m (tervezett)
Sebesség 33 csomó (61 km/h) (tervezett)
Fegyverzet

Tervezett

 • 9 db 406 mm-es ágyú
 • 10 db 127 mm-es ágyú
 • 80 db 40 mm-es légvédelmi ágyú
 • 49 db 20 mm-es légvédelmi ágyú
Páncélzat
 • Övpáncél: 307 mm
 • Fedélzet: 190 mm
 • Ágyútornyok: 500 mm

Legénység 151 tiszt, 2637 matróz (tervezett)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz USS Illinois (BB–65) témájú médiaállományokat.

Az USS[A 1] Illinois az Egyesült Államok Haditengerészetének ötödik Iowa osztályú csatahajója volt, illetve a negyedik hajó, amit a 21. állam után neveztek el.

A hajó törzsét eredetileg az első Montana osztályú csatahajó törzsének szánták, de a második világháború miatti változások eredményeképp Iowa osztályú hajóként folytatták az építést. A csatahajó számos tekintetben jobb lett így, mint ha megmaradtak volna a Montana osztály tervei mellett. Ilyen előny volt például, a nyolc csomóval nagyobb sebesség, a több 20 és 40 mm-es légvédelmi ágyú vagy a Panama-csatornán való átkelés képessége. Másfelől a nagyobb fegyverekből kevesebbet tudtak a hajóra rakni, illetve a USS Montana-ra tervezett erősebb páncélzat sem épült meg.

Testvérhajójához, a Kentucky-hoz hasonlóan az Illinois is még a hajógyárban volt a második világháború végén. 1945 augusztusában a hajó építését leállították, de a hajótestet egészen 1958-ig nem bontották szét.

Felépítése[szerkesztés]

A második Vinson-törvény (mely a haditengerészeti erők 20%-os növelését lehetővé tette) 1938-as elfogadásával lehetőség nyílt a négy South Dakota osztályú csatahajó, és az első két Iowa osztályú csatahajó megépítésére,[1] de az Iowa osztály későbbi négy hajójának építését csak 1940-től lehetett elkezdeni.[1] Ebből a négy hajóból pedig kettőt - a BB-65 és BB-66 jelűt - eredetileg Montana osztályú csatahajónak szánták.[2]

Az elképzelések szerint a BB-65 lett volna az Egyesült Államok válasza a japánok Jamato osztályú csatahajóira, melynek építéséről az amerikai haditengerészet legfelsőbb vezetése már tudott. Pletykák keringtek arról is, hogy a Jamato és a Muszasi 457 mm-es, vagy még ennél is nagyobb kaliberű lövegekkel fog rendelkezni. Hogy fel tudják venni a versenyt a japánokkal, az amerikai haditengerészetnél egy 58 000 tonna vízkiszorítású, 12 darab 406 mm-es löveggel rendelkező hajó tervezésébe kezdtek. A hajó tervei az 1930-as évek közepe felé kezdtek alakot ölteni, a USS Montana csatahajóban. A USS Montanán, és a többi Montana osztályú csatahajón hárommal több 406 mm-es löveg lett volna, mint a korábbi, Iowa osztályú hajókon. Emellett a másodlagos fegyverzetet is erősebb, 130 mm-es lövegek váltották volna fel,[3] valamint növelték volna a páncélzatot, hogy ellenálljon a 410 mm-es lövegeknek, és az 1200 kg-os lövedékeknek.

A Montana tűzerejének, és páncélzatának növelése viszont negatív hatással volt a hajó sebességére, valamint így már nem tudott átkelni a Panama-csatornán. Az utóbbi probléma viszont hamarosan megoldódott a csatorna harmadik, és egyben nagyobb zsilipjének megépülésével. Amikor az 1930-as évek végén az európai helyzet kezdett elfajulni, az Egyesült Államokban egyre inkább aggódni kezdtek a hadihajók óceánok közti mozgatása miatt. A legnagyobb amerikai hajóknak, méreteik miatt már ekkor is problémáik akadtak a zsilipekkel, az aggodalmakat pedig tovább fokozta, a zsilipek elleni légitámadás lehetősége. 1939-ben, hogy megszüntessék a problémákat, a Panama-csatornánál új zsilipek építésébe kezdtek, melyek az épülő, vagy tervezett, nagyobb hadihajók átkelését is lehetővé tették.[4] Ezen új zsilipeknek köszönhetően a Montana osztályú hajók közlekedni tudtak volna a Csendes- és Atlanti-óceán között, Dél-Amerika megkerülése nélkül.[5] A Montana osztály lett volna az egyetlen amerikai hajóosztály, melynek tagjai fel tudták volna venni a versenyt a japán Jamato osztály hajóival, páncélzatukat, fegyverzetüket és tömegüket tekintve.[6][7]

1942-ben az Egyesült Államok Haditengerészete a repülőgép-hordozók építésére helyezte a hangsúlyt, miután ezek a hajók komoly sikereket értek el a Korall-tengeri, és Midwayi csatákban.[8] Így tehát az amerikai hajógyárak elsődleges célja az Essex osztályú repülőgép-hordozók legyártása lett. Az Essex osztály repülőgép-hordozói jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az Egyesült Államok meg tudja szerezni a légifölényt a Csendes-óceáni hadszíntéren. Később pedig az amerikai haditengerészet legkomolyabb fegyverei lettek a Japán Birodalom elleni küzdelemben.[9] Ennek következtében a North Carolina, South Dakota és Iowa osztályú csatahajók páncéljából lefaragtak, hogy növelni tudják a hajók sebességét. Erre azért volt szükség, hogy a csatahajók elég gyorsak legyenek, hogy kísérni tudják az Essex osztályú repülőgép-hordozókat, ezzel is növelve azok védelmét.[9]

Építése[szerkesztés]

Mikor a BB–65-öt áttervezték Iowa osztályú csatahajóvá, a hajó megkapta az Illinois nevet, és számos átalakítást végeztek rajta, hogy illeszkedjen az 1938-ban kidolgozott "gyors csatahajó" koncepcióba.[10][A 2] A hajó építésének költségeit 1940-ben fogadta el az Egyesült Államok Kongresszusa a Two Ocean Navy törvénnyel.[A 3] Ezt követően az Illinois lehetett az amerikai haditengerészet ötödik Iowa osztályú csatahajója[10][11].

Testvérhajóihoz hasonlóan az Illinois ára is 125 millió dollár volt,[12] építése pedig körülbelül 30-40 hónapot vett volna igénybe.[13] Feladata elsősorban az Essex osztályú repülőgép-hordozók védelme lett volna. Az Iowa osztály tagjaként az Illinois szélessége is 33 méter lett volna, melyhez 260 méteres, vízvonalban mért hossz társult. A hajó így 34,9 csomós, azaz 64,6 km/h-s sebességre lett volna képes.[1] Az osztály hajói ezek mellett meghosszabbított orral és hajóközéppel, valamint bulbaorral is rendelkeztek, melyek a hajók sebességének növelését szolgálták.

A Kentucky-hoz hasonlóan, az Illinois is különbözött a többi Iowa osztályú csatahajótól, mivel ezen két hajó törzse teljes mértékben hegesztéssel készült, szemben a korábbi hajók szegecselt és hegesztett megoldásaival. A hegesztések kizárólagos használatával a hajók teste könnyebb és erősebb lett. A mérnökök fontolóra vették, hogy a hajóra, az eredetileg a Montana osztályra tervezett páncélzatot építik, mellyel a hajó páncélzata 20%-kal erősödne,[14] de ezt az ötletet végül elvetették, mivel a hajó építésére szűkös volt az időkeret.[1] A hajó árának előkerítésében komoly szerepet játszott King Neptune a malac, akivel Illinois államot bejárva 19 millió dollárnyi hadikötvényt árvereztek el.[15] Ez 2007-es árfolyamon 200 millió dollárt jelentene.[16]

Szétbontása[szerkesztés]

A USS Illinois harangja

Az Illinois építését 1942. december 6-án kezdték a philadelphiai Philadelphia Naval Shipyard-ban, de az építést 1945. augusztus 11-én leállították, mikor a hajó körülbelül 22%-os készültségi állapotban volt.[11] Másnap, augusztus 12-én a hajót törölték a haditengerészet jegyzékéből.[17][18] A hajó félkész törzsét egészen 1958 szeptemberéig megtartották, de ezután megkezdték a szétbontását.[11][19][A 4]

A hajó harangját ekkorra már kiöntötték, és jelenleg az Illinoisi Egyetem Memorial Stadiumjában található. A harangon az "USS Illinois 1946" felirat olvasható. Az egyetem feljegyzései nem adnak egyértelmű választ arra, hogy a harangot konkrétan az egyetemnek, vagy az egyetem tengerészeti tartalékos tiszt képző alakulatának adományozták,[20] de az Associated Press egyik 1983-ban megjelent cikke, az utóbbi verziót tartja helyesnek.[21] Az AP cikke szerint a harang korábban egy washingtoni múzeumban volt, ameddig 1982-ben rá nem találtak és az illinoisi Fighting Illini amerikaifoci-csapathoz nem került.[21] Azóta a harangot a tengerészeti tartalékos tiszt képző alakulat egyik tagja mindig megkongatja, ha a csapat gólt szerez, vagy touchdownt ér el.[20]

Képzeletben[szerkesztés]

Az Illinois feltűnik a Neon Genesis Evangelion egyik részében. A sorozat szerint a hajót befejezték, és szolgálatban állt egészen 2015-ös megsemmisüléséig.

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Bár az Illinoist az amerikai haditengerészetnél soha nem állították hadrendbe, ezért hivatalosan nem járna neki az USS előtag, leggyakrabban mégis USS Illinoisként hivatkoznak rá.
 2. Nem ez volt az első eset, hogy egy Iowa osztályú hajót módosítani akartak. A csatahajók építésekor néhány törvényhozó úgy gondolta, hogy az Egyesült Államoknak nincs szüksége több csatahajóra, ezért azt javasolták, hogy az Iowa osztályú hajókat alakítsák át repülőgép-hordozókká, megtartva azok törzsét, de átépítve a fedélzetüket (ahogyan az korábban már megtörtént a USS Lexington és USS Saratoga csatacirkálókkal). A terv azonban nem valósult meg Ernest King tengernagy ellenkezése miatt. BB-61 Iowa-class Aviation Conversion. (Hozzáférés: 2007. május 19.)
 3. A törvényt azután hozták, hogy Németország lerohanta Franciaországot. Az európai eseményeket látva Franklin D. Roosevelt elnök azzal a kéréssel fordult a kongresszushoz, hogy támogasák a Two Ocean Navy törvényt, hogy szembe tudjanak szállni az egyre fenyegetőbb Németországgal, vagy Japánnal.
 4. Az Illinoist soha nem akarták más típussá átépíteni, ellenben a Kentucky-val, amelyből majdnem irányított rakétás hadihajó lett.

Források[szerkesztés]

 1. ^ a b c d Rogers, J. David: Development of the World's Fastest Battleships (pdf). (Hozzáférés: 2007. április 28.)
 2. Pike, John: BB-67 Montana Class. GlobalSecurity.org, 2008. (Hozzáférés: 2008. január 13.)
 3. Staff: United States of America, 5"/54 (12.7 cm) Mark 16. NavWeaps, 2007. október 28. (Hozzáférés: 2007. december 20.)
 4. A munkálatok több évig folytak, és látványos eredményeket értek el, de a második világháború végén a munkát leállították. (Enlarging the Panama Canal, Alden P. Armagnac, CZ Brats)(Enlarging the Panama Canal for Bigger Battleships, notes from CZ Brats)
 5. Friedman, Norman. U.S. Battleships: An Illustrated Design History. Annapolis, Maryland: United States Naval Institute (1985. május 25.). ISBN 0-87921-715-1 
 6. Staff: BB-67 Montana Class. GlobalSecurity.org, 2006. június 2. (Hozzáférés: 2007. december 20.)
 7. Minks, R. L. "MONTANA CLASS BATTLESHIPS END OF THE LINE". Sea Classics. September 2006. FindArticles.com. 2007-12-01.
 8. Naval Historical Center. Bureau of Ships' "Spring Styles" Book # 3 (1939-1944) – (Naval Historical Center Lot # S-511) – Battleship Preliminary Design Drawings. Accessed 2007-12-01.
 9. ^ a b The 10 Greatest Fighting Ships in Military History. The Discovery Channel. Web page: Top Ten Fighting Ships Hozzáférés ideje: 23 April 2007.
 10. ^ a b Johnston, Ian & McAuley, Rob. The Battleships. London: Channel 4 Books (an imprint of Pan Macmillian, LTD), 108–123. o. (2002). ISBN 0752261886 
 11. ^ a b c Battleships: United States Battleships in World War II. Annapolis, Maryland: Naval Institute Press, 137. o. (1976. május 25.). ISBN 0870210998. OCLC 2414211 
 12. 2008-as dollárra átszámolva, minden egyes Iowa osztályú hajó 1,8 milliárd dollárba került volna. (Calculate Consumer Price Index (CPI) from 1665-2012).
 13. Staff: BB-61 Iowa-class Design. GlobalSecurity.org, 2007. október 9. (Hozzáférés: 2007. december 20.)
 14. Iowa Class: Armor Protection. [2007. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. december 22.)
 15. Beth Py-Lieberman. Any Bonds Today? Smithsonian. February 2002.
 16. Calculate Consumer Price Index (CPI) from 1665-2012
 17. Illinois. Dictionary of American Naval Fighting Ships. United States Navy. (Hozzáférés: 2007. december 21.)
 18. USS Illinois (BB 65). Naval Vessel Register. United States Navy
 19. Naval Institute Press. (December 1985). U.S. Battleships: An Illustrated Design History. ISBN 0-87021-715-1.
 20. ^ a b Chancellor Richard Herman: Illinois On Our Watch. Public Affairs for the Office of the Chancellor and the University of Illinois Alumni Association. (Hozzáférés: 2007. november 14.)
 21. ^ a b Associated Press. "Rose Bell" rings loudly for Illinois. The Chronicle Telegram, Elyria, Ohio, Sunday, 30 October 1983. Page 31.

Bibliográfia[szerkesztés]

 • Sumrall, Robert. Iowa Class Battleships: Their Design, Weapons & Equipment. Annapolis: Naval Institute Press (1988. május 25.). ISBN 0870212982. OCLC 19282922 
 • Battleships: United States Battleships 1935–1992. Annapolis: Naval Institute Press (1995. május 25.). ISBN 1557501742. OCLC 29387525 
 • McCullough, David G.. The Path Between the Seas: The Creation of the Panama Canal, 1870–1914. New York: Simon and Schuster (1977. május 25.). ISBN 0671225634. OCLC 2695090 
 • Barrett, John. The Panama Canal, what it is, what it means. Washington, D.C.: Pan American Union (1913. május 25.). OCLC 244998670 


Külső hivatkozások[szerkesztés]