Turkesztán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Turkisztán vagy más írással Turkesztán a történelemben Közép-Ázsia régióit jelezte, amelyet északon Szibéria, délen Tibet, India, Afganisztán és Perzsia (Irán); keleten a Góbi-sivatag; nyugaton pedig a Kaszpi-tenger határolt.[1] A kifejezés a török népek által lakott területeket hivatott jelölni, de a régióban éltek nem török népek is (tádzsikok, oroszok).

A perzsák között úgy is ismert volt, mint Turán, illetve egy része, mint Szogdia.

Területe[szerkesztés]

Északon és ÉNy-on ma legnagyobbrészt sivatagokból vagy sovány sztyeppékből álló alföld (Turáni-alföld), amelyen a Szir- és az Amu-darja folyik keresztül; kettejük közt a Zerafsza a homokban vész el. Kisebb része keleten és DK-en vad, jól öntözött és termékeny völgyekben bővelkedő hegyvidék, amelyet a Hindukusnak és a Pamír-fennsíknak láncai takarnak és az Alai-hegység az északibb fekvésű Ferganára és a délibb fekvésű Szogdianára oszt.[2]

Etimológia[szerkesztés]

A kifejezés perzsa eredetű (ترکستان), amely azonban soha nem utalt egyetlen nemzetállamra sem.[3] A perzsa geográfusok használták ezt a kifejezést először a török népek helyének leírására.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Turkistan | Countries, Location, & History | Britannica (angol nyelven). www.britannica.com. (Hozzáférés: 2021. december 29.)
  2. Turkesztán, | A Pallas nagy lexikona | Reference Library. www.arcanum.com. (Hozzáférés: 2021. december 29.)
  3. Gladys D. Clewell, Holland Thompson, "Lands and Peoples: The world in color," Volume 3, page 163. Excerpt: Never a single nation, the name Turkestan means simply the place of Turkish peoples.
  4. Central Asian review by Central Asian Research Centre (London, England), St. Antony's College (University of Oxford). "Soviet Affairs Study Group," Volume 16, page 3. Excerpt: The name Turkestan is of Persian origin and was apparently first used by Persian geographers to describe "the country of the Turks". The Russian Empire revived the word as a convenient name for the governorate-general established in 1867 (orosz: Туркестанское генерал-губернаторство); the terms Uzbekistan, Turkmenistan, etc., came into use only after 1924.