Trinidad (sziget)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trinidad
Épület Port of Spainben
Épület Port of Spainben
Közigazgatás
OrszágTrinidad és Tobago
Legnagyobb településSan Fernando
Népesség
Teljes népesség1 267 145 fő
Népsűrűség262,7 fő/km²
San Fernando (Trinidad és Tobago)|San Fernando népességeismeretlen
Földrajzi adatok
SzigetcsoportKis-Antillák
Terület4679 km²
Hosszúság140 km
Szélesség97 km
Tengerszint feletti magasság940 m
Legmagasabb pontEl Cerro Del Aripo
IdőzónaUTC−4
Elhelyezkedése
Trinidad (Trinidad és Tobago)
Trinidad
Trinidad
Pozíció Trinidad és Tobago térképén
é. sz. 10° 27′ 38″, ny. h. 61° 14′ 55″Koordináták: é. sz. 10° 27′ 38″, ny. h. 61° 14′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz Trinidad témájú médiaállományokat.

Trinidad Trinidad és Tobago két főszigetéből a nagyobb, lakottabb és ismertebb. Trinidad a Karibi-térség legdélibb szigeteinek egyike, mindössze 11 km-re északra fekszik a Dél-Amerikai kontinenstől (Venezuelától). Trinidad a Karibi-térség 6. legnagyobb szigete, a 4679 km² területével. A szigeten található Trinidad és Tobago fővárosa, Port of Spain. Tobago szigete tőle északkeletre, 36 km távolságra fekszik.

Történelem[szerkesztés]

Trinidad első lakói indiánok voltak. A szigetet az európaiak közül Kolumbusz fedezte fel 1498-as, 3. útján. 1797-ig Trinidad spanyol gyarmat volt, ám főleg franciák lakták. A sziget brit, holland, francia és kurzemei kézen volt, ám végül a brit kezekbe került. 1888-ban Tobagoval együtt koronagyarmattá egyesült. Trinidad és Tobago 1962-ben szerezte meg függetlenségét a britektől, és 1976-ban köztársaság lett.

Földrajz[szerkesztés]

A szigeten sok kisebb vízfolyás található, de igazi nagy folyója vagy tava nincsen. Fő folyóvizei a Caroni, az Északi Oropouche, a Déli Oropouche és az Ortoire. Jellemző tájai dombok (Északi, Középső és Déli). A sziget északi partvonala mentén néhány-száz méter magas hegyek vonulnak végig, legmagasabb pontja 940 m. Északkeleti részén a tengerpartja homokos.

Az éves csapadékmennyiség 125–325 cm között változik. Éghajlata trópusi. A sziget délre fekszik a hurrikánok szokásos útvonalától, ezért azok csak ritkán érintik.

Élővilág[szerkesztés]

Itt élő állatok például az örvös pekari, a vörös bőgőmajom, az ocelot. Gazdag a madárvilága. Több mint 400-féle madár található, itt él például a fehérfejű guán. Nincsenek a szigeten endémikus fajok, mivel a tengerszint időszakos megváltozása miatt többször összeköttetésbe került a szárazfölddel, legutóbb nagyjából 10 000 évvel ezelőtt.

Felszínének nagy része szavanna, főleg a központi és a délnyugati részen; az erdők összterülete mindössze 20-30%. Keleti partja mentén mocsári erdő található, mangrove a keleti és a nyugati part mentén.

Gazdaság[szerkesztés]

A sziget gazdaságában nagyon fontos a kőolaj- és a földgázipar . A legnagyobb ammónia és metanol exportáló, és kivitel szerint az 5 legnagyobb cseppfolyós földgáz (LNG) exportőr. Mezőgazdasága elhanyagolható.

Politika[szerkesztés]

1962 óta független, előtte angol gyarmat volt. Angol mintára működő parlamentáris demokráciája van.

Trinidad jelene[szerkesztés]

Trinidad a calypso zene, a steelpan és a limbo tánc szülőhelye. Népszerű zenei irányzatok: calypso, chutney, soca, parang. Itt rendezik meg a nagyböjt előtt a trinidad és tobagoi karnevált.

Az ország közlekedése és infrastruktúrája jó, bár néhány vidéki út elhanyagolt.

Az országban az egyetlen, nagy számban beszélt nyelv az angol.

Források[szerkesztés]

  • Encyclopedia of Islands, 2009, p. 926-929

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Trinidad című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Lásd még[szerkesztés]