Tobago

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tobago
Charlotteville
Charlotteville
OrszágTrinidad és Tobago
Népesség
Teljes népesség
  • 60 874 fő (2011. jan. 1.)[1]
  • 40 000 fő (2000)[2]
  • 39 300 fő (1970)[3]
Terület300 km²
Hosszúság40,7 km
Szélesség11,9 km
Tengerszint feletti magasság600 m
IdőzónaUTC−4
Elhelyezkedése
Tobago (Trinidad és Tobago)
Tobago
Tobago
Pozíció Trinidad és Tobago térképén
é. sz. 11° 15′ 00″, ny. h. 60° 40′ 01″Koordináták: é. sz. 11° 15′ 00″, ny. h. 60° 40′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tobago témájú médiaállományokat.

Tobago Trinidad és Tobago két főszigetéből a kisebb. A Karib-tenger déli részén található, északkeletre Trinidadtól és délkeletre Grenadától.

Földrajz[szerkesztés]

Scarborough-i utcarészlet

Tobago területe 300 km². A sziget mintegy 42 kilométer hosszú és 10 kilométer széles. A lakossága 54 084 fő (2000-es adat).

A központja Scarborough, melynek körülbelül 17 000 fős lakossága van. Amíg Trinidad lakossága kevert, Tobagoban leginkább afrikaiak élnek, ám európaiak (főképp németek és skandinávok) is vannak.

A sziget főképp dombos és vulkáni, ám a délnyugati része sík, és a korallok mészkővázából épül fel.

Tobago hét részre van osztva: Saunt Andrew-ra, Saint David-re, Saint George-ra, Saint John-ra, Saint Mary-re, Saint Patrick-ra és Saint Paul-ra.

Történelem[szerkesztés]

A legkorábbi forrás szerint Tobago neve az angol tobacco (dohány) szóból ered.

Az első európai látogatók angol kalandorok voltak 1580 és 1608 körül; ekkortájt csatolta I. James Tobago-t Angliához. Az első európai telepesek hollandok voltak. Ők hozták létre az Új-Walchern nevű, rövid életű telepet.

A sziget 22 alkalommal került más kézre (angol, francia, holland és kurzemeire). A kurzemei telepesek főképp német és lett eredetűek voltak.

Tobago eredetileg cukorból megélő gyarmat volt, így a rabszolgaság eltörlése után összeomlott.

1962. augusztus 31-én Tobago Trinidad és Tobago részeként független lett.

Gazdaság és turizmus[szerkesztés]

Tobago gazdaságát általában Trinidad gazdaságával együtt veszik figyelembe. A gazdaság cseppfolyós földgázon (LNG) alapul, de jelentős a bevétel a turizmusból is.

Gyakran látogatnak ide el a vízisportok illetve az ökoturizmus kedvelői.

A fő turistacélpontok a sziget délnyugati részén találhatóak.

Búvárkodás[szerkesztés]

Pidgeon Point

Tobago egy népszerű búvárhely, hiszen rengeteg korall van errefelé. Trinidad szigete messze nem ennyire látogatott hely a búvárok által, mert ott gyakorlatilag nincs korall, ugyanis iszapos a terület az Orinoco folyó torkolatának közelsége miatt.

A szigeten vannak a Karibi-térség talán legjobb merülőhelyei. Gyakori például a hajóroncs közelébe merülés. A roncsok közül a Maverick Ferry-t tartják a legjobbnak.

Ökológia[szerkesztés]

Goodwood

Tobago erdős területei biológiailag sokszínűek, például kígyók, madarak, emlősök, békák, lepkék találhatók itt itt.

Vezetés[szerkesztés]

A vezetés a Tobago House of Assembly látja el, melynek jelenlegi főtitkára Orville London. Tobago autonómiájáért küzdő párt a Democratic Action Congress (DAC). Ezen kívül néhány szigetlakó a teljes függetlenséget támogatja.

Éghajlat[szerkesztés]

Tobago éghajlata trópusi, a sziget a hurrikánzónától fekszik. 1500-3800 mm eső esik évenként. Két évszak van: egy száraz, január és május között, és egy nedves, június és december között.

Hurrikánok[szerkesztés]

Bár a sziget a hurrikánzónától délre fekszik, 1963 szeptember 30-án súlyos károk keletkeztek a Flora hurrikán miatt. Ez a hurikán erősen felborította Trinidad és Tobago gazdaságát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Trinidad and Tobago 2011 Population and Housing Census Demographic Report (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  2. 365
  3. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), 16, 26

Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Tobago
A Wikimédia Commons tartalmaz Tobago témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tobago című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]