Trópusi delfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Trópusi delfin
Vízből kiugró egyed
Vízből kiugró egyed
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Delphinoidea
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Alcsalád: Delphininae
Nem: Stenella
J. E. Gray, 1866
Faj: S. longirostris
Tudományos név
Stenella longirostris
(J. E. Gray, 1828)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Trópusi delfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Trópusi delfin témájú médiaállományokat és Trópusi delfin témájú kategóriát.

A trópusi delfin (Stenella longirostris) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: pettyes hosszúcsőrű-delfin vagy fonódelfin.

Előfordulása[szerkesztés]

Főként trópusi, de néha előfordul a meleg mérsékelt övi vizekben is. Mindegyik változat előfordulási területe szűkebb, mint a fajé, pl. a Costa Rica-i változat csak Közép-Amerika nyugati partja előtt egy keskeny, alig 150 km-es sávon fordul elő, a keleti változat csak a Kaliforniai-öböltől délre a nyílt vizek felé kb. 125. fok- ig él. Két vagy több változat is előfordulhat ugyanazon a helyen. az atlanti-óceánbeli eloszlása nem nagyon ismert. Leggyakoribb a nyílt tengereken, főként a trópusi Csendes-óceán keleti felében, de partközelben is megtalálható, pl. az USA délkeleti részén és egyes szigetek körül. A hawaii változat nappal a partok mentén tartózkodik, éjjel pedig kiúszik a nyílt vizekre.

Alfajai[szerkesztés]

  • Stenella longirostris centroamericana Perrin, 1990
  • Stenella longirostris longirostris (Gray, 1828)
  • Stenella longirostris orientalis Perrin, 1990
  • Stenella longirostris roseiventris

Megjelenése[szerkesztés]

Az egyik legakrobatikusabb mozgású cetfaj, látványos légi bemutatói jól ismertek. Számos változata testalkatban, méretben és színben eléggé eltér egymástól. Közülük csak a Csendes-óceán trópusi területén négyféle él (a hawaii, a kelet, a Costa Rica-i és a fehérhasú forma) és sokfelé létezik még kevésbé ismert változatai. A legfrissebben felfedezett "törpe" változat a Thai-öbölben él. Minden trópusi delfin hosszú, karcsú arcorráról, egyenesen felálló hátúszójáról és magas, pörgő ugrásáról ismerhető fel, jellegzetes lehet még 3 színű mintázata, bár a keleti változat nagyrészt szürke. A trópusi Csendes-óceán keleti részén napjainkban ezrével irtják őket a tonhalászok, ezért rohamosan csökken a populáció egyedszáma.

Hátúszó elhelyezkedése: Középen.

Újszülött mérete: 70 – 85 cm.

Felnőtt mérete: 1,3 – 2,1 m.

Újszülött tömege: Ismeretlen.

Felnőtt tömege: 45 – 75 kg.

Spinner dolphins.jpg
Dolphin Family.jpg

Életmódja[szerkesztés]

3 m magasra is kiugrik a vízből, közben hullámvonalban meghajlítja testét, vagy megpördül a tengelye körül, gyakran 7-szer is egy ugrás alatt. Rajta kívül csupán a háromszínű delfin tudja ezt megtenni (más fajok csak hátrabukfenceznek, de nem pördülnek meg a tengelyük körül). Függőleges ugrásuk is gyakran megfigyelhető: gyakran úsznak a járművek orrvizében (messziről is a hajók keltette hullámzáshoz úsznak és félórát- órát is ott maradnak). A trópusi Csendes-óceán keleti részé gyanakvóak, a karib-tengeri Kis-Antillák környékén ritkán közelítik meg a csónakokat. Nagy rajaik úszás közben hatalmas tajtékot vernek a vízben. Gyakran társulnak pettyes delfinnel, a sárga úszójú tonhallal és tengeri madarakkal a trópusi Csendes-óceán keleti felén, más cetfajokkal együtt is előfordulnak. Csoportméret 5-200 egyedből áll, néha nagy, kevert rajok alakulnak ki. Tápláléka halakból, kalmárokból vagy polipokból és világító krillekből vagy egyéb rákokból áll.

Források[szerkesztés]