Toyota TF103

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Toyota TF103
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóToyota
TervezőGustav Brunner
ElőzőToyota TF102
KövetkezőToyota TF104
Műszaki adatok
Vázszerkezetszénszálas méhsejt szerkezetű monocoque
Első felfüggesztéstolórudas
Hátsó felfüggesztéstolórudas
MotorToyota RVX-03 3L V10 szívó
Váltó7 sebességes félautomata
ÜzemanyagEsso
GumikMichelin
Versenyeredmények
Csapat(ok)Panasonic Toyota Racing
Pilóták20. Franciaország Olivier Panis
21. Brazília Cristiano da Matta
Első versenyAusztrália 2003-as Formula-1 ausztrál nagydíj
Utolsó versenyJapán 2003-as Formula-1 japán nagydíj
Futott versenyek16
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Edzéselsőségek0

A Toyota TF103 volt az az autó, amellyel a Toyota F1 csapat a 2003-as Formula–1 világbajnokság alatt versenyzett. A karosszériát Gustav Brunner és René Hilhorst, a motort Luca Marmorini tervezte. Az autót 2003. január 8-án a franciaországi Paul Ricard versenypályán mutatta be a csapat. Ennek az évnek új versenyzőpárossal vágtak neki, a BAR-tól érkezett Olivier Panis, illetve a 2002-es CART-bajnok Cristiano da Matta személyében.

Tervezés[szerkesztés]

A TF103 meglehetősen konzervatív tervezésű volt, a csapat saját bevallása szerint inkább "logikus továbbfejlesztése" volt elődjének, a TF102-nek. A könnyebb és nagyobb leszorítóerővel rendelkező autó Gustav Brunner tervezőcsapatának és Keizo Takahashinak, a műszaki koordináció vezetőjének közös munkája volt.

A legnagyobb előrelépés a TF102-hez képest a motorban történt: az RVX-03-at 2002 szeptemberében tesztelték először, és a csapat számára kettős előnyt jelentett az RVX-02-hez képest: könnyebb volt, és nagyobb teljesítményt nyújtott. A motor az olasz tervező, Luca Marmorini ötlete volt.

Teljesítmény[szerkesztés]

A TF103 a teljesítmény tekintetében is szintet lépett, az autó összesen tizenhat pontot szerzett, melyből da Matta 10-et, Panis 6-ot szerzett a csapatnak. A TF103 talán legjelentősebb versenye a Brit Nagydíjon volt Silverstone-ban, amikor a két autó egy ideig az első és a második helyen állt a 11. körben egy pályára beszaladó férfi miatt kialakult zűrzavar közepette.

A konstruktőri értékelésben a Toyota a megszerzett 16 ponttal a nyolcadik helyen végzett, ami még mindig messze elmaradt attól a teljesítménytől, amit a hatalmas költségvetésüknek köszönhetően nyújtaniuk kellett volna, de ez is jelentős előrelépés volt a 2002-es eredményükhöz képest.

Forrás[szerkesztés]

Toyota TF103 - F1technical.net. www.f1technical.net. (Hozzáférés: 2021. augusztus 19.)