Tompos Márton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tompos Márton
Született 1988. június 18. (34 éves)
Budapest
Nemzetisége magyar
SzüleiNémeth Éva Anna
Tompos Gábor
Foglalkozása politikus
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
Leideni Egyetem
Azerbaijan Diplomatic Academy
Politikai pályafutása
Párt Momentum Mozgalom

Tompos Márton (Budapest, 1988. június 18. –) magyar politikus, média, kommunikációs és nemzetközi kapcsolatok szakember. A Momentum Mozgalom párttá alakulásának alapító tagja.

Családja[szerkesztés]

Édesanyja Németh Éva Anna grafikus, festő, akinek a szülei elismert képzőművészek voltak. Anyai nagyapja Németh Mihály szobrász, Sárvár díszpolgára, míg anyai nagyanyja Brankovics Kukucska Éva festő, Pór Bertalan és Szőnyi István tanítványa.

Édesapja Tompos Gábor, a rendszerváltás előtt az állambiztonsági szervek által megfigyelt aktivista, aki szamizdatok nyomtatásában és terjesztésében vett részt.

Tanulmányai[szerkesztés]

Budapest kerületei között folyamatosan ingázva nőtt fel és az I. kerületi Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizett 2007-ben. A felsőoktatási tanulmányait szintén ebben az évben kezdte meg, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Karán Történelem és Vallástörténelem szakon. Mesterképzését ösztöndíjjal folytatta a bakui Azerbajdzsáni Diplomáciai Akadémián, Kaszpi-térségi tanulmányok szakon. A mesterképzést a hollandiai Leideni Egyetemen fejezte be Ázsia politikája, társadalma és gazdasága szakon, 2013-ban.

Pályafutása[szerkesztés]

Szakmai pályája[szerkesztés]

Tompos Márton, 2021 januárjában.

2013 decemberétől a Magyar Nemzeti Kereskedőház (2018-ban megszűnt, jogutódja: Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.) turisztikai, majd viszonylati menedzsere. 2015-től több cégnél is dolgozott, középvezetői, PR és kommunikációs tanácsadó pozíciókban. 2018 és 2020 októbere között a Pop’s Property Upkeep ügyfélkapcsolati adminisztrátoraként tevékenykedett.

Politikai pályája[szerkesztés]

2016 óta tagja a Momentum Mozgalomnak, mint videótechnikus szakember az XYZ videóblogot szerkesztette, majd a 2017-es párttá alakulásának egyik alapítója. 2020 októberétől a párt KorrupcióVadász munkacsoportjának a vezetője, az Újpesti Sajtó Szolgáltató Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke. Aktívan kampányol a belvárosi korrupciós ügyek ellen, a gyanús eseteket pedig kivizsgálja, mint például a Wichmann-kocsma lebontásának ügyét,[1][2] vagy a Nyugati Pályaudvarhoz tervezett Cirkusz-komplexum építése helyett egy zöldterület kialakítását javasolja.[3]

A Momentum Mozgalom 2021. március 3-án tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a 2022-es országgyűlési választások ellenzéki előválasztásain Tompos Mártont jelöli a Budapesti 5. számú egyéni választókerület jelöltjeként.[4]

Érdekességek[szerkesztés]

Általános iskolai tanulmányai alatt igazolt sakkversenyző volt. Több nyelvet is tanult és beszél: angolul anyanyelvi szinten, olaszul közép-, németül alapfokon képes a kommunikációra.

Tudományos tevékenységek[szerkesztés]

  • “The future of Kyrgyzstan: Possibilities and Challenges from the perspective of international relations”. Tanulmány, publikálva a Centro Argentino de Estudios Internacionales által 2012 áprilisában[5]
  • Kutatási asszisztens: Social Political Context: Muslim but Secular in Fuad Aliyev: Islamic Finance in Central Asia and Caucasus: Risks, Challenges and Opportunities. 2012 Március.
  • Előadó a 2. Orientalisztikai Konferencián. Téma: „Verseny a közép-ázsiai gázkészletekért.”, Budapest, 2010 November
  • Szervező a Kínai Újév ünnepségen. Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Budapest, 2009.
  • Előadó az éves Toldy Akadémián. Téma: „Összeesküvés elméletek”, Budapest, 2006 Október

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://telex.hu/kult/2021/01/06/wichmann-kocsma-ner-fidelitas-rogan” 
  2. https://ugytudjuk.hu/cikk/momentum-mozgalom-terezvaros-tehetetlen-mikozben-a-ner-mar-epitene-a-hatemeletes-szallodajat” 
  3. https://www.facebook.com/watch/?v=247739613713394” 
  4. ÖT ÚJ KÉPVISELŐJELÖLTET MUTATTUNK BE - Momentum Mozgalom. (Hozzáférés: 2021. március 5.)
  5. http://www.caei.com.ar/working-paper/future-kyrgyzstan-possibilitiesand-challenges-perspectives-international-relations[halott link]

Források[szerkesztés]