Tompos Márton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tompos Márton
TomposMárton.jpg
Született 1988. június 18. (34 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
SzüleiNémeth Éva Anna
Tompos Gábor
Foglalkozása politikus
Tisztsége magyarországi parlamenti képviselő (2022. május 2. – nincs)
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
Leideni Egyetem
Azerbaijan Diplomatic Academy
Politikai pályafutása
Párt Momentum Mozgalom

SablonWikidataSegítség

Tompos Márton (Budapest, 1988. június 18. –) magyar politikus, média, kommunikációs és nemzetközi kapcsolatok szakember. A Momentum Mozgalomnak párttá alakulásától alapító tagja.

Családja[szerkesztés]

Édesanyja Németh Éva Anna grafikus, festő, akinek a szülei elismert képzőművészek voltak. Anyai nagyapja Németh Mihály szobrász, Sárvár díszpolgára, míg anyai nagyanyja Brankovics Kukucska Éva festő, Pór Bertalan és Szőnyi István tanítványa.

Édesapja Tompos Gábor, a rendszerváltás előtt az állambiztonsági szervek által megfigyelt aktivista, aki szamizdatok nyomtatásában és terjesztésében vett részt.

Tanulmányai[szerkesztés]

Budapest kerületei között folyamatosan ingázva nőtt fel és az I. kerületi Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizett 2007-ben. A felsőoktatási tanulmányait szintén ebben az évben kezdte meg, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Karán Történelem és Vallástörténelem szakon. Mesterképzését ösztöndíjjal folytatta a bakui Azerbajdzsáni Diplomáciai Akadémián, Kaszpi-térségi tanulmányok szakon. A mesterképzést a hollandiai Leideni Egyetemen fejezte be Ázsia politikája, társadalma és gazdasága szakon, 2013-ban.

Pályafutása[szerkesztés]

Szakmai pályája[szerkesztés]

2013 decemberétől a Magyar Nemzeti Kereskedőház (2018-ban megszűnt, jogutódja: Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.) turisztikai, majd viszonylati menedzsere. 2015-től több cégnél is dolgozott, középvezetői, PR és kommunikációs tanácsadó pozíciókban. 2018 és 2020 októbere között a Pop’s Property Upkeep ügyfélkapcsolati adminisztrátoraként tevékenykedett.

Politikai pályája[szerkesztés]

2016 óta tagja a Momentum Mozgalomnak, mint videótechnikus szakember az XYZ videóblogot szerkesztette, majd a 2017-es párttá alakulásának egyik alapítója. 2020 októberétől a párt KorrupcióVadász munkacsoportjának a vezetője, az Újpesti Sajtó Szolgáltató Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke. Aktívan kampányol a belvárosi korrupciós ügyek ellen, a gyanús eseteket pedig kivizsgálja, mint például a Wichmann-kocsma lebontásának ügyét,[1][2] vagy a Nyugati Pályaudvarhoz tervezett Cirkusz-komplexum építése helyett egy zöldterület kialakítását javasolja.[3]

A Momentum Mozgalom 2021. március 3-án tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a 2022-es országgyűlési választások ellenzéki előválasztásain Tompos Mártont jelöli a Budapesti 5. számú egyéni választókerület jelöltjeként.[4]

Érdekességek[szerkesztés]

Általános iskolai tanulmányai alatt igazolt sakkversenyző volt. Több nyelvet is tanult és beszél: angolul anyanyelvi szinten, olaszul közép-, németül alapfokon képes a kommunikációra.

Tudományos tevékenységek[szerkesztés]

  • “The future of Kyrgyzstan: Possibilities and Challenges from the perspective of international relations”. Tanulmány, publikálva a Centro Argentino de Estudios Internacionales által 2012 áprilisában[5]
  • Kutatási asszisztens: Social Political Context: Muslim but Secular in Fuad Aliyev: Islamic Finance in Central Asia and Caucasus: Risks, Challenges and Opportunities. 2012 Március.
  • Előadó a 2. Orientalisztikai Konferencián. Téma: „Verseny a közép-ázsiai gázkészletekért.”, Budapest, 2010 November
  • Szervező a Kínai Újév ünnepségen. Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Budapest, 2009.
  • Előadó az éves Toldy Akadémián. Téma: „Összeesküvés elméletek”, Budapest, 2006 Október

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://telex.hu/kult/2021/01/06/wichmann-kocsma-ner-fidelitas-rogan” 
  2. https://ugytudjuk.hu/cikk/momentum-mozgalom-terezvaros-tehetetlen-mikozben-a-ner-mar-epitene-a-hatemeletes-szallodajat” 
  3. https://www.facebook.com/watch/?v=247739613713394” 
  4. ÖT ÚJ KÉPVISELŐJELÖLTET MUTATTUNK BE - Momentum Mozgalom. (Hozzáférés: 2021. március 5.)
  5. http://www.caei.com.ar/working-paper/future-kyrgyzstan-possibilitiesand-challenges-perspectives-international-relations[halott link]

Források[szerkesztés]