Tommy Wiseau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tommy Wiseau
SzületettTomasz Piotr Wieczorkiewicz
Poznań
Állampolgársága
Foglalkozása
IskoláiLaney College

Tommy Wiseau aláírása
Tommy Wiseau aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Tommy Wiseau témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tommy Wiseau (születései neve: Tomasz Wieczorkiewicz) (Poznań, 1955. október 3.[1] –) lengyel származású amerikai színész, producer és filmrendező. Ő volt a producere és rendezője A szoba című filmnek (2003), ami sok kritikus szerint az egyik valaha készült legrosszabb film, és ami később kultfilm lett.[2] Ő rendezte a 2004-es Hajléktalanok Amerikában című dokumentumfilmet, és a 2015-ös Szomszédok című szituációs komédia sorozatot is.[3][4] Róla szól Greg Sestero 2013-ban megjelent könyve, A katasztrófaművész (The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made, illetve az ebből készült, azonos című filmadaptáció.

Élete[szerkesztés]

Filmográfiája[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tommy Wiseau (angol nyelven). imdb.com. (Hozzáférés: 2019. szeptember 9.)
  2. Collis, Clark: 'The Room': Worst movie ever? Don't tell that to its suddenly in-demand star.. popwatch.ew.com, 2008. december 30. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  3. Shlocking encounter. Web.archive.org . [2014. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 1.)
  4. Tommy Wiseau: The Complete Interview(s), The Portland Mercury; hozzáférés: 2017. június 1.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tommy Wiseau című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]