A szoba (film, 2003)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szoba
(The Room)
2003-as amerikai film

Rendező Tommy Wiseau
Producer
Vezető producer Tommy Wiseau
Műfaj
Forgatókönyvíró Tommy Wiseau
Főszerepben
  • Greg Sestero
  • Tommy Wiseau
  • Juliette Danielle
  • Dan Janjigian
  • Philip Haldiman
  • Carolyn Minnott
Zene Mladen Milicevic
Operatőr Todd Barron
Vágó Eric Chase
Gyártás
Gyártó nincs
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 99 perc
Költségvetés 6 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó Netflix
Bemutató2003. június 27.[1]
Bevétel 1800 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A szoba témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A szoba (The Room) 2003-ban bemutatott amerikai film, amelyet Tommy Wiseau rendezett, valamint ő volt a főszereplője, producere és írója is egyben. A film Amerikában nagy kultusz övezi, a „legjobb legrosszabb film” közé sorolják.

A film rendezője több héten át fizetett a mozis vetítésekért, hogy nevezhesse az Oscarra. A bevétel eleinte csak 1800 dollár volt, de a mozis vetítések a mai napig tartanak. Az éjszakai vetítések azóta nyereségessé tették a filmet, amelynek az elkészítése – nem hivatalos hírek szerint – 6 millió dollárra rúgott. Az eredetileg filmdrámának készült filmet ma már inkább vígjátékként nézik, és a vetítések igazi happeningek: a közönség belekiabál a filmbe, műanyag kanalakat dobálnak a vászon felé, interaktívan részt vesznek a jelenetekben.[2][3][4] A film övezte kultusz miatt készült el A katasztrófaművész című film James Franco rendezésében, amelya film keletkezési körülményeit mutatja be egyfajta mockumentaryként.

Rövid összefoglaló[szerkesztés]

A történet főszereplője Johnny, egy sikeres ember, akinek az élete tökéletesnek látszik. Gyönyörű barátnője van, akivel alig egy hónap múlva összeházasodik. Van egy csodálatos legjobb barátja, egy jó munkahelye és további barátai, akik szeretik és tisztelik őt. Ám egy nap Johnny tökéletesnek látszó élete gyökeresen megváltozik, amikor menyasszonya, Lisa furcsán kezd viselkedni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Freebase-adatdump. Google
  2. James MacDowell, James Zborowski. „The Aesthetics of "So Bad it’s Good": Value, Intention, and The Room”. The Journal of Cult Media 2013 (6,), 1–30. o.  
  3. Renee Middlemost. „Renovating The Room: Audience Reception and Paratextual Intervention"”. Celebrity Studies 2018, 1–18. o.  
  4. szerk.: Andreas Schmidt, Daniela Hahn: Yoav Tirosh: Tearing a Text Apart – Audience Participation and Authorial Intent in Ljósvetninga saga and Tommy Wiseau’s The Room, In: Unwanted – Neglected Approaches, Characters, and Texts in Old Norse-Icelandic Saga Studies. München: utzverlag / Münchner Nordistische Studien, Band 50., 206-242. o. (2021). ISBN 978-3-8316-4855-9 

További információk[szerkesztés]