Tom Sawyer kalandjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tom Sawyer szócikkből átirányítva)
Tom Sawyer kalandjai
Tom Sawyer illusztráció
Tom Sawyer illusztráció
Szerző Mark Twain
Nyelv angol
Műfaj
Következő Huckleberry Finn kalandjai
Kiadás
Kiadás dátuma
ISBN ISBN
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tom Sawyer kalandjai témájú médiaállományokat.


Akadtak, akik azt állították, hogy Tom Sawyer még az Egyesült Államok elnöke lesz – ha ugyan addig fel nem akasztják.

Mark Twain, Tom Sawyer kalandjai (XXV. fejezet)

A Tom Sawyer kalandjai (The Adventures of Tom Sawyer) Mark Twain 1876-ban megjelent könyve.

A regénybeli kitalált szereplő egy valódi Tom Sawyer nevű fiúról kapta nevét, akivel az író San Franciscóban került ismeretségbe, mikor ott újságíróként dolgozott.[1] Maga a szereplő három fiú keveréke, akikkel Twain együtt nőtt fel.[2] A főhős Twain több más könyvében is szerepel: Huckleberry Finn kalandjai (1884), Tom Sawyer külföldön (1894), és Tom Sawyer, a detektív (1896). Szerepel még ezeken kívül Twain néhány befejezetlen művében is.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A Tom Sawyer kalandjai valamikor 1840 környékén kezdődnek St. Petersburgben, egy a Mississippi mellett fekvő városkában, a polgárháború előtti Délen. Tom 12 év körüli árva gyerek, aki nagynénjénél, Polly néninél él féltestvérével, Siddel, Mary unokatestvérével és Jimmel, a néger szolgával együtt.

A kalandok második fejezetében olvasható a híres kerítésfestési történet, melynek során Tom a rábízott kellemetlen munkát másokkal végezteti el, ráadásul nem ingyen. A történetben felbukkan Tom két legjobb barátja, Joe Harper és Huckleberry Finn, valamint Rebecca avagy Becky Thatcher, akibe Tom rögtön szerelmes lesz, de nem egykönnyen tudja felhívni magára a lány figyelmét. Első nagy kalandjuk Joe-val és Finn-nel esik meg, mikor elszöknek a falutól nem messze, a folyó túlsó partján fekvő erdős szigetre kalózkodni, majd mikor a falu lakói azt hiszik, hogy vízbe fúltak, végighallgatják saját halotti miséjüket és a gyászistentisztelet végén bemasíroznak a templomba.

Később a temetőben tanúi lesznek egy holttest kihantolásának és egy gyilkosságnak. Megjelenik Indián Joe, a félvér, amint Muff Potterre, a csavargóra akarja kenni a gyilkosságot. Pottert el is kapják és halálos ítélet vár rá. A bíróságon Tom tanúskodása folytán Pottert felmentik, Indián Joe pedig megszökik. A továbbiakban a fiúk kincset keresnek a kísértetházban, de nincs szerencséjük: Indián Joe és társa az orruk előtt viszik el. Tom és Becky egy barlangban eltévednek, közben felfedezik a rablók rejtekhelyét, majd Tom megtalálja a kijáratot. A félvér a barlangban rekedt és meghalt. Ezután Huck és Tom megszerzi az elrejtett kincset és mindketten meggazdagodnak. Hucknak azonban nem tetszik a városi élet, így visszatér a csavargáshoz.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]