Toledói Eleonóra firenzei hercegné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bronzino: Toledói Eleonóra

Toledói Eleonóra (Salamanca, 1522–Pisa, 1562. december 17.) Firenze hercegnéje 1539-től, mint I. Cosimo de’ Medici herceg (1569-től nagyherceg) felesége. Doña Leonor Álvarez de Toledo y Osorio néven született Salamancában, a nápolyi alkirály, Toledói Péter (Don Pedro Álvarez de Toledo) és Doña María Osorio Pimentel de Villafranca del Bierzo márkinő második gyerekeként. 1539-ben ment férjhez Cosimóhoz.

A házasság igen kívánatos volt a Mediciek részéről, mivel Eleonóra királyi ősei nagyban hozzásegítették a családot, hogy a Mediciekre is valódi uralkodóként tekintsenek. Kezdetben népszerűtlen volt a városban, majd egyre nagyobb befolyásra tett szert, támogatva a művészetet és a művészeket, a jezsuita rend letelepedését. Ezenkívül elősegítette a város gazdasági fejlődését is. Férje politikáját mindenben támogatta, ezért az ő távollétében régensként kormányzott.

Gyerekei[szerkesztés]

Eleonóra és Cosimo házasságából 11 gyerek született.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Eleanor of Toledo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]