Ugrás a tartalomhoz

Toledói Eleonóra firenzei hercegné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Toledói Eleonóra
UralkodóházAlba de Tormes
Született1519. január 11.
Salamanca
Elhunyt1562. december 17. (43 évesen)
Pisa
NyughelyeSan Lorenzo-bazilika
ÉdesapjaPedro Álvarez de Toledo y Zúñiga nápolyi alkirály
ÉdesanyjaMaría Osorio y Pimentel
HázastársaI. Cosimo de’ Medici toscanai nagyherceg
GyermekeiFrancesco toscanai nagyherceg
Isabella braccianói hercegné
Giovanni kardinális
Lucrezia modenai hercegné
I. Ferdinando toscanai nagyherceg
Pietro de’ Medici
Vallásarómai katolikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Toledói Eleonóra témájú médiaállományokat.

Doña Leonor Álvarez de Toledo y Osorio (magyarosan: Toledói Eleonóra, olaszul: Eleonora di Toledo; Salamanca, Spanyol Királyság, 1519. január 11. – Pisa, Firenzei Hercegség, 1562. december 17.), az Alba de Tormes családból való spanyol nemesasszony, Pedro Álvarez de Toledo nápolyi alkirály és María Osorio márkinő legidősebb leánya, aki I. Cosimo de’ Medici első hitveseként firenzei hercegné 1539-től 1562-ben bekövetkezett haláláig. Gyermekei között két későbbi toscanai uralkodó, Francesco de’ Medici és I. Ferdinando de’ Medici nagyhercegek is megtalálhatóak.

A házasság igen kívánatos volt a Mediciek részéről, mivel Eleonóra királyi ősei nagyban hozzásegítették a családot, hogy a Mediciekre is valódi uralkodóként tekintsenek. Kezdetben népszerűtlen volt a városban, majd egyre nagyobb befolyásra tett szert, támogatva a művészetet és az alkotókat, továbbá a jezsuita rend letelepedését. Ezenkívül elősegítette a város gazdasági fejlődését is. Férje politikáját mindenben támogatta, ezért az ő távollétében régensként kormányzott.

Gyerekei[szerkesztés]

Eleonóra és Cosimo házasságából 11 gyerek született.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eleanor of Toledo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]