Titeli-fennsík

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Titeli-fennsík
Ország Szerbia
Elhelyezkedése
Tszf. magasság128 m
Titeli-fennsík (Vajdaság)
Titeli-fennsík
Titeli-fennsík
Pozíció a Vajdaság térképén
é. sz. 45° 14′ 50″, k. h. 20° 14′ 23″Koordináták: é. sz. 45° 14′ 50″, k. h. 20° 14′ 23″

A Titeli-fennsík, más nevein Titeli-hegy, Titeli-löszplató, Kis-plató (szerbül Тителски Брег / Titelski Breg) a Bácska délkeleti szegletében, Titel városánál, a Duna-Tisza találkozásánál alluviális síkságból kiemelkedő, nagyjából kör alakú fennsík, amely szigetszerűen áll a tájban. A plató összterülete 94 km², 16 km hosszú és 4-6 km széles, a 77 méter tengerszint feletti magasságú környező síkságból kb. 50 méterre emelkedik ki. Így a Titeli-fennsík tetejének tengerszint feletti magassága 110-127 méter között változik, a legmagasabb pont a fennsík északi szegélyén, Mozsortól keletre található, közel a Tiszához.

Keletkezése[szerkesztés]

A Titeli-löszplatót a Duna vágta le a jobb parton lévő nagyobb Szerémségi-löszplatóról. A folyók összefolyásánál a szerémségi oldalon Szalánkemén és vára már a nyugati irányba, Ruma városáig húzódó Nagy-platón van.

A löszplató talapzata vízáteresztő kavics és homok. A felszínén löszdolinák, peremén aszóvölgyek, löszkutak találhatók.

Történelme[szerkesztés]

A Tisza Titelnél a platóról nézve

A régészeti feltárások alapján már a kőkorszakban is lakott volt. A fennsíkon heves harcok dúltak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején, ugyanis a délvidéki szerb felkelés során a lázadók egyik legerősebb bázisát itt alakították ki. A magyar honvédsereg 1849-ben Guyon Richárd vezetésével kétszer is megostromolta a fennsíkot, de azt a szerb felkelők Ðorđe Stratimirović és Stevan Petrović Knićanin irányítása alatt mindkétszer meg tudták tartani az egykori római sáncok segítségével.

Települések[szerkesztés]

A természetvédelmi terület táblája

A fennsíkot körbeveszik a Dél-bácskai körzet falvai, így északról Mozsor, nyugatról Tündéres, délnyugatról Sajkáslak, délről pedig a névadó város, Titel. Keletről a Tisza határolja. A műholdképek alapján a fennsík tetején intenzív mezőgazdasági művelés folyik, amely nagyrészt sík, csupán apróbb töbrök helyezkednek el rajta.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]