Texas gyilkos földjén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Texas gyilkos földjén
(Texas Killing Fields)
2011-es amerikai film
RendezőAmi Canaan Mann
Producer
Műfaj
Főszerepben
ZeneDickon Hinchliffe
OperatőrStuart Dryburgh
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő101 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2011
Korhatár16 III. kategória (F/11756/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Texas gyilkos földjén (eredeti cím: Texas Killing Fields) 2011-es amerikai bűnügyi film, amelyet Ami Canaan Mann rendezett. A főbb szerepekben Sam Worthington, Jeffrey Dean Morgan, Jessica Chastain és Chloë Grace Moretz látható.

A projekt forgatókönyvét a Houston és Galveston közötti 45-ös autópálya (I-45) több mint 30 mérföldes szakaszán, a Texas Killing Fields néven ismert területen és környékén elkövetett gyilkosságok története ihlette. A valós események között szerepelnek olyan nők meggyilkolása, akiket az I-45-ös autóút mentén elterülő városokból raboltak el és holttesteiket számos területen, többek között Texas City olajmezőit körülvevő különböző öblökben hagyták. Míg a való életben több vándorló sorozatgyilkos is érintett volt az évek során, a film konkrét helyi Texas City-i gyanúsítottakra összpontosít.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2011. október 14-én mutatták be a mozikban. A 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatkozott.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Mike Sauder és Brian High texasi rendőrnyomozók egy prostituált meggyilkolása ügyében nyomoznak. A gyilkossági nyomozás egy másik lány hasonló megölésével keresztezi egymást. Minden nyom a texasi földekre vezet, egy olyan helyre, amelyet a helyiek elátkozottnak tartanak. Több tucat olyan lány holttestét találták meg a földön, akiknek a gyilkosságai megoldatlanok maradtak.

Mindkét nyomozónak vannak problémái a magánéletében. Az egyik a mentális leépülés szélén áll a gyilkos megtalálásának vágyától hajtva, a másik pedig a volt feleségével (aki egyben a kollégája is) való kapcsolata miatt szenved. Emellett mindkét nyomozót összeköti a problémás családban felnövő kislány, Ann iránti aggodalmuk.

Az elkövetők nyomára bukkannak, egy helyi fekete stricit és fehér segédjét nevezték meg a gyilkosságok gyanúsítottjaként. Annt azonban hamarosan elrabolják és kiderül, az áldozatul esett lányok meggyilkolása mögött mások állnak.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Sam Worthington Mike Souder nyomozó Széles Tamás
Jeffrey Dean Morgan Brian Heigh nyomozó Harmath Imre
Jessica Chastain Pam Stall nyomozó Major Melinda
Chloë Grace Moretz Ann Sliger Mánya Zsófia
Jason Clarke Rule Anger Zsolt
Annabeth Gish Gwen Heigh Agócs Judit
Sheryl Lee Lucie Sliger Ősi Ildikó
Stephen Graham Rhino Elek Ferenc

A film készítése[szerkesztés]

Eredetileg Danny Boyle rendezte volna a filmet, mielőtt otthagyta a projektet, a helyére pedig Ami Canaan Mann, Michael Mann rendező lánya került, aki egyben a film producere is.[3] Boyle szerint a film "annyira komor, hogy sosem fog elkészülni".[4]

A tengerentúlon az Entertainment Film Distributors, egy brit cég forgalmazta.[5] A forgatás 2010. május 3-án kezdődött Louisianában.

Filmzene[szerkesztés]

A filmzenét Dickon Hinchliffe (korábban a Tindersticks tagja) szerezte, kivéve három zeneszámot, amelyeket a The Americans jegyez.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Venezia 68: International competition of feature films. Venice. [2011. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 31.)
  2. ISzDb - Texas gyilkos földjén (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. augusztus 7.)
  3. Sam Worthington Confirmed as Lead of The Fields, Formerly Called The Texas Killing Fields | /Film. Slashfilm.com, 2010. február 8. [2010. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 21.)
  4. Danny Boyle Probably Not Entering The 'Texas Killing Fields' Or 'Ponte Tower'. MTV.com, 2009. február 27. (Hozzáférés: 2016. április 14.)
  5. Sam Worthington joins 'Fields' film. The Hollywood Reporter . [2010. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 2.)
  6. 'Texas Killing Fields' Soundtrack Released. Film Music Reporter, 2012. április 6. (Hozzáférés: 2013. október 21.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Texas Killing Fields (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]