Tasnádi Nagy András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tasnádi Nagy András (néhol Tasnády-Nagy András, Budapest, 1882. január 29.Budapest, 1956. július 1.) magyar politikus, igazságügyi-miniszter az Imrédy- és a második Teleki-kormányban.

Tasnádi Nagy András Sztójay Döme berlini magyar nagykövet és SS tisztek társaságában.

Élete[szerkesztés]

A budapesti tudományegyetemen végezte el a jogot, ahol jog- és államtudományi doktorrá avatták. 1908-tól ügyvédként dolgozott. 1910 és 1925 között MÁV ügyésze, majd 1925 és 1926 között főügyésze volt. 1933-ban az Igazságügyi Minisztérium adminisztratív államtitkára lett. 1935-ben a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium államtitkárává nevezték ki, az 1935-ös választásokon pedig Hajdúszoboszló országgyűlési képviselője lett a kormánypárt, a Nemzeti Egység Pártja színeiben. Az 1939-es választásokon megismételte eredményét és újabb mandátumot nyert a Magyar Élet Pártjává átnevezett kormánypárt színeiben. Az Imrédy- és a második Teleki-kormányban igazságügy-miniszter volt.

1939. november 1-je és 1945. március 29-e között a képviselőház elnöke volt az Országgyűlésben. A nyilas hatalomátvételt követően elnökségi tagja lett az általuk felállított Törvényhozók Nemzeti Szövetségének, ami miatt a második világháború után a népbíróság elé került, mint háborús bűnös. Golyó általi halálra ítélték, amit kegyelemből életfogytiglani börtönre módosítottak. A fogságban halt meg.

Forrás[szerkesztés]