Tapolczai János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tapolczai János
Személyes adatok
Teljes névTapolczai János
Születési dátum1939. április 9.
Születési helySopron, Magyarország
Halálozási dátum2022. augusztus 17. (83 évesen)[1]
Halálozási helySopron, Magyarország
Állampolgárságmagyar
Nemzeti játékvezetés
IdőszakBajnokságStátusz
1971–1981NB IJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Tapolczai János (Sopron, 1939. április 9. – Sopron, 2022. augusztus 17.) magyar nemzeti labdarúgó-játékvezető.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

Labdarúgóként a helyi Soproni Vasút SE-ben és a Textilesben nevelkedett, egészen a megyei ifjúsági válogatottságig vitte. Egy súlyos térdsérülés vetett véget a labdarúgó-pályafutásának, ami után játékvezetőként tért vissza a futballpályára.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

A játékvezetői vizsgát 1963 decemberében tette le, 1967-ben az országos, az NB II-es játékvezetői keretbe sorolták. 1969-1971 között NB I/B, 1971-1981 között – változó besorolással – a legfelső szintű labdarúgó-bajnokság, az NB I játékvezetője lehetett.[2] 1971-ben ő volt az NB I legfiatalabb – 32 éves – játékvezetője, a PécsVideoton (1:0) bajnoki mérkőzésen debütált az élvonalban. 1971-ben Magyarországon ő alkalmazta először a sárga lapot, a HonvédKomló bajnoki forduló nyitómérkőzésének 70. percében Szűcs Lajos válogatott hátvédnek mutatta fel. Az ő tevékenységéhez kapcsolódik a leggyorsabban adott sárga lap is, a FerencvárosSZEOL találkozó harmincadik másodpercében mutatta fel a szegedi Virágnak. Az országos élvonalbeli játékvezetéstől 1981-ben, a HaladásVolán SC (3:0) bajnoki találkozó levezetésével búcsúzott. 1981-1983 között a második osztályban tevékenykedve búcsúzott az aktív nemzeti játékvezetéstől. Első ligás mérkőzéseinek száma: 24

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A hazaiak mellett több nemzetközi mérkőzésen is közreműködött. Megfordult Kassán, Zágrábban, Prágában, Szalonikiben, Bukarestben több találkozón tevékenykedett Pozsonyban. Több UEFA-kupa és nemzetközi válogatott mérkőzésen partbíróként segítette a játékvezetők munkáját. A RomániaFinnország világbajnoki selejtezőn, a JugoszláviaOlaszország jubileumi barátságos mérkőzésen, a CsehszlovákiaSzovjetunió válogatott mérkőzésen Kassán, valamint a Csehszlovákia–Románia válogatott mérkőzésen Prágában.

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés]

1970-1997 között a soproni Játékvezető Bizottság titkára, elnökhelyettese és oktatási bizottság vezetője

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Kisalföld, 1972. március 2. – Tapolczai alkalmazta először a sárga cédulát.