Ugrás a tartalomhoz

TV Azteca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
TV Azteca
Jelmondat: La casa de los grandes eventos. (A nagy események otthona!)
Adatok
Indulás1993. augusztus 2.
TársaságGrupo Salinas
TulajdonosRicardo Salinas Pliego
Nézettség139,4 millió fő (2018)[2]
OrszágMexikó
SzékhelyMexikóváros
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz TV Azteca témájú médiaállományokat.

A TV Azteca egy mexikói média konglomerátum, a Grupo Salinas cégcsoport tagja. Mexikó második legnagyobb médiuma a Televisa után. Legfőbb versenytársai a Televisa és az Imagen Televisión. A társaság két legfőbb, országos csatornája az Azteca Uno és Azteca 7 csatornák. A társaság üzemelteti még az Azteca Trece Internacional hálózatot, aminek köszönhetően Mexikón kívül: Guatemalában, Hondurasban és az Egyesült Államokban üzemeltet csatornát.

Története

[szerkesztés]

A csatorna elődje, az állami tulajdonban levő Imevisión (Instituto Mexicano de la Televisión) amely két országos csatornát, a Red Nacional 7 és Red Nacional 13 csatornákat üzemeltette. Az 1990-es évek elején Carlos Salinas de Gortari elnöksége alatt számos állami vagyont privatizáltak, így került az Imevisiónra sor. A társaság közvetítőállomásait felosztották több újonnan alakított vállalkozás között, amelyek közül a legnagyobb az Televisión Azteca, S.A. de C.V vállalat lett.

1993. július 18-án a társaság összes privatizálásra szánt csatornáját egy kivételével, egy pályázó nyerte meg. Ezen a napon a mexikói pénzügyminiszter kihirdette hogy az úgynevezett "állami-tulajdonú média csomag" pályázatot egy Ricardo Salinas Pliego érdekeltségébe tartozó Radio Televisora del Centro nevű cégcsoport nyerte meg. A pályázat elnyerese tartalmazta az Imevisión Mexikóváros Ajusco negyedében található studiókomplexumot is. A pályázat 645 millió dollár összegű volt. Az újonnan alakult társaság hamarosan felvette a Televisión Azteca nevet, amivel hamarosan az addig monopol helyzetű Televisa legfőbb konkurensévé vált. Rövidesen duopol médiarendszer alakult ki Mexikóban, a két társaság a reklámbevételek 97%-ával rendelkezett.

A kezdetek óta a csatorna készít telenovellákat.

Televíziós csatornák

[szerkesztés]

Mexikóban

[szerkesztés]
Csatorna neve Közvetítő hálózat Tematika
Azteca 1 XHDF 1 általános tematika, hírek és premier telenovellák
Azteca 7 XHIMT 7 általános tematika, sportműsorok és sorozatok
adn40 XHTVM 26 hírek és háttérműsorok

Mexikón kívül

[szerkesztés]
Csatorna neve Közvetítő hálózat Tematika
Azteca Guatemala N/A Guatemalai csatorna melynek műsora a TV Azteca csatornáin vetített műsorainak válogatásából és helyi hírekből áll
Azteca Honduras N/A Hondurasi csatorna melynek műsora a TV Azteca csatornáin vetített műsorainak válogatásából és helyi hírekből áll

Egykori csatornája

[szerkesztés]
  • Azteca América: A társaság USA-ban fogható csatornája, melynek műsora a TV Azteca műsorainak válogatásából és helyi hírekből áll, amely 2017 óta egy new york-i holding tulajdonában áll.

Üzletágai

[szerkesztés]

Azteca Señales

[szerkesztés]

Magába foglalja a TV Azteca gyártási, műsortervezési és értékesítési munkálatok koordinálását.

Az TV de Paga

[szerkesztés]

A társaság kábeltelevíziós csatornáit tömöríti ebbe az üzletágba:

Azteca Teatro

[szerkesztés]

A társaság élő színházi, koncert közvetítéssel foglalkozó üzletága.

Azteca Music

[szerkesztés]

1996-ban alapították, mint a társaság zenei és lemezkiadó részlege.

Azteca Cine

[szerkesztés]

A társaság filmgyártással foglalkozó üzletága, amely a mexikói filmipart is támogatja.

Centro de Estudios y Formación Actoral (CEFAC)

[szerkesztés]

A társaság színészképző intézménye, amelyet olyan később telenovellákban ismertté vált színészek végeztek el, mint: Paola Núñez, Adriana Louvier, Andrés Palacios, Gabriela de la Garza és Silvia Navarro.


Brandek

[szerkesztés]

Azteca Noticias

[szerkesztés]

A társaság hírszolgálata, amely a naponta több kiadásban jelentkező Hechos hírműsort, illetve a társaság reggeli műsorát A Primera Horát, a Buenas Noches esti late night showját. Emellett Mexikóban helyi hírműsorokat készít Jalisco, Puebla, Baja California, Guanajuato, Chiapas, Veracruz, Querétaro és Baja California Sur államoknak. Ez alatt a brand alatt fut a társaság hondurasi, guatemalai és USA-ban működő helyi csatornáinak a hírműsorainak készítése. A hírigazgató: Ignacio Suárez, a műsorvezetők: Javier Alatorre, Edith Serrano, Alejandro Villalvazo.

Azteca Deportes

[szerkesztés]

A társaság sportműsoraival foglalkozó brandje. Hozzájuk tartoznak olyan, fontos sportesemények közvetítése, mint a Mexikói első osztály labdarúgó-bajnoksága, labdarúgó-világbajnokság, Copa America, CONCACAF-aranykupa, Labdarúgó-Európa-bajnokság és a National Football League. A sportműsorok igazgatója Rodolfo Ramírez. A társaság sportriporterei: Luis García Postigo, Christian Martinoli, "Zague" Antonio Rosique, Jorge Campos, Inés Sainz, Enrique Garay, Carlos Guerrero, Carlos Alberto Aguilar y Greta Rojas és sokan mások.

Azteca Novelas

[szerkesztés]

A társaság telenovella gyártással foglalkozó brandje. A társaság 1993 óta készít telenovellákat. A legismertebb telenovellái: Női pillantás, Másnak tűnő szerelem, Mint a filmekben, Amikor az enyém leszel , A kertész lánya, A császárnő .


Jegyzetek

[szerkesztés]