TRD (Renfe)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
TRD
Adatok
Ország Spanyolország
Típusvasúti szolgáltatás
Nyomtávolságibériai nyomtávolság
Üzemeltető
ÜzemeltetőRenfe Operadora
SablonWikidataSegítség

A TRD (A spanyol Tren Diesel Regional rövidítve) egy hagyományos közepes távolságú vasúti szolgáltatás volt Spanyolországban, amelyet a Renfe Operadora üzemeltetett.

A járatokat a közepes hatótávolságú és alacsony kapacitású, RENFE 594 sorozat dízelmotorvonatokkal szolgálták ki.

A szolgáltatás[szerkesztés]

Az 594 sorozatú motorvonatok számos előrelépést tartalmaznak a korábbi regionális vonatokhoz képest, amelyek miatt az ilyen vonatok által üzemeltetett vonalaknak új márkanevet találtak ki, így született meg a TRD szolgáltatás. Így meg tudják különböztetni az utasok az alacsonyabb komfortú regionális vonatoktól. A későbbi vonatok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, így a TRD megjelölés csak az ezzel a sorozattal végzett szolgáltatásokra korlátozódott.

A TRD szolgáltatások maximális sebessége 160 km/h, és mozgáskorlátozott emberek számára is igénybe vehető, nagyobb kényelemmel rendelkeznek, mint a korábbi sorozatba tartozó vonatok, és csak a vonal fő állomásain állnak meg. Csak egyetlen kocsiosztály választható.

Útvonalak[szerkesztés]

Jelenleg a Renfe Operadora egyik szolgáltatását sem nevezi hivatalosan TRD-nek. Az utolsó ilyen nevű járat Madrid Chamartín és Soria között közlekedett.

Korábbi útvonalak[szerkesztés]

A TRD szolgáltatás számos útvonalat közlekedett, amelyeket később az R-598, MD és Intercity szolgáltatások váltottak fel modernebb vonatokkal.

Korábbi útvonalak:

Források[szerkesztés]