T-limfocita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A T-limfociták immunsejtek, az immunreakciók nélkülözhetetlen résztvevői. A vörös csontvelőben termelődnek és a timuszban (csecsemőmirigyben) érnek . A sejtes immunválaszért felelős sejtek.

Aktiválódás során komplexet alkotnak az MHC (Major Histocompatibility Complex) és HLA (Human Leukocyte Antigen) molekulákkal és az antigénekkel így válnak antigénspecifikussá. Több változatát ismerjük: killer (citotoxikus, ölősejt), helper (segítő sejt), szupresszor (gátló sejt), memória (antigéntalálkozásra emlékező sejt). A killer sejtek az antigének elpusztításában fontosak; a helperek segítik a komplexképzést és a többi immunsejt működését.

A szupresszor sejtek pedig más immunsejtek működését szabályozzák, (akár gátolhatják is), így tartják fenn immunrendszerünk egyensúlyát. A memória sejtek megőrzik az antigénnel való találkozás "emlékét", így fontos szerepük van a tartós immunológiai védettség kialakulásában. A T-limfociták élettartama hosszú. A T-limfocitáknak fontos szerepük van a különböző gyulladások és az autoimmun betegségek kialakulásában, a transzplantátumok kilökődési reakciójában.

Források[szerkesztés]