Török Áramlat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2018. novemberére megépült a Török Áramlat 973 kilométeres fekete-tengeri szakasza,[1] (piros szaggatott nyomvonal)[2][3]

A Török Áramlat (orosz nyelven Турецкий поток, török nyelven Türk Akımı) a Fekete-tengeren keresztül vezető, épülő csővezeték, amelyen Oroszország szállít majd földgázt Törökországba és onnan a tervek szerint néhány másik európai országba, köztük Magyarországra is.

Ismertetése, építése[szerkesztés]

A csővezeték teljes hossza 1100 km – ebből több mint 900 km a tengeri szakasz –, és két párhuzamosan futó vezeték-szálból (vagy két ágból) áll. A csövek átmérője 81 cm, a csőfal vastagsága 4 cm.

Turkish Stream.png
A Török Áramlat gázvezeték nyomvonala a török területen, tervezik a Magyarország felé történő nyomvonal megépítését is[4]

Az egyik ágon a török fogyasztókhoz érkezik majd a földgázt, a másik ág a dél- és/vagy délkelet-európai országokba vezetne. A két ág összesen 31,5 milliárd (2 x 15,75) milliárd köbméter kapacitású.

A munkát 2015 júniusában szándékoztak megkezdeni, de politikai okokból a gázvezeték megépítésére vonatkozó kormányközi megállapodást csak 2016 október 10-én írták alá. Hivatalosan 2017. február 21-én kezdődött meg az építkezés. A tengeri szakasz építését a Gazprom orosz gázipari cég az orosz partoknál, a Krasznodari határterület Anapa üdülővárosa körzetében kezdte el 2017. május 7-én[5] és Törökország európai partjánál, Kırklareli tartomány Kıyıköy településénél, 2018. november 19-én fejezte be. Isztambulból Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök videohívással kapcsolódott a tengeri szakasz befejezésének ünnepségéhez.

A munkálatok mindkét parton a csatlakozó szakaszok kiépítésével folytatódnak. A törökországi rész üzembehelyezése 2019 végére várható.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]