BOTAŞ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BOTAŞ
Típusállami vállalat
Alapítva1974
SzékhelyBilkent Plaza A-II Blok, 06800 Bilkent / Ankara
AlapítóTurkish Petroleum Corporation
Iparágkőolaj- és földgázszállítás, -kereskedelem
FormaAnonim Şirket
A BOTAŞ weboldala
SablonWikidataSegítség

A BOTAŞ török állami tulajdonú kőolaj- és földgázipari vállalat, amely csővezetékeket működtet és kereskedik. 1974-ben jött létre, mint a Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) magáncég leányvállalata. 1995 óta teljesen állami tulajdonban van.

Története[szerkesztés]

Eredetileg a Kirkuk–Ceyhan-olajvezeték építésére és üzemeltetésére hozták létre. 1978 óta a földgázszállításban és kereskedelemben is tevékenykedik. 1990. február 9. és 2001. május 2. között monopóliuma volt a földgáz törökországi importjára, elosztására és árazására.[1] A gyakorlatban ez a monopólium meg később is fennállt, egészen 2007-ig, amikor a Royal Dutch Shell és a Bosphorus Gaz (a Gazprom, az Enerko és az Avrasya vegyesvállalata) megkezdte a földgáz árusítását az országban.[2]

Csővezetékek[szerkesztés]

A Kirkuk–Ceyhan-olajvezeték mellett a BOTAŞ birtokolja és működteti a Ceyhan-Kırıkkale, Batman-Dörtyol, és a Şelmo-Batman olajvezetékeket. Az övé a 4500 kilométer hosszú török nemzeti földgázvezeték-hálózat és a Marmara Ereğlisi cseppfolyós földgáz (LNG) import terminál is.

A nemzetközi színtéren részt vesz a Baki–Tbiliszi–Ceyhan-kőolajvezeték, az Arab gázvezeték Szíria és Törökország közti szakasza és a Törökország–Görögország-gázvezeték projektjeiben.[1] A Nabucco gázvezeték hat konzorciumi tagjának egyike.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b About us - BOTAS AS”, Nabucco Gas Pipeline International GmbH. [2008. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. március 8.) 
  2. Shell first to end Botas gas monopoly in Turkey”, Reuters (Hozzáférés ideje: 2008. március 8.) 
  3. RWE joins Nabucco consortium as sixth partner. Press release” (PDF), Nabucco Gas Pipeline International GmbH, 2008. február 6.. [2008. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. február 19.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]