Gazprom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gazprom (Газпром)
Gazpropm logo.png
Típus Nyilvánosan működő részvénytársaság
Alapítva 1989
Székhely Moszkva, Oroszország
Vezetők Alekszej Miller (vezérigazgató), Viktor Zubkov (igazgatótanács elnöke)
Iparág olaj- és gázipar
Tulajdonos E.ON
Termékek kőolaj, földgáz
Leányvállalatai Nord Stream AG
RosUkrEnergo
FK Zenyit Szankt-Petyerburg
Panrusgáz

A Gazprom (Газпром) weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gazprom (Газпром) témájú médiaállományokat.

A Gazprom, (oroszul: Газпром; teljes neve: Открытое Aкционерное Oбщество Газпром, Otkritoje Akcionyernoje Obscsesztvo Gazprom) a legnagyobb orosz vállalat, a világon a harmadik. A Gazprom a világ legnagyobb földgázkitermelője. A cég az orosz földgáztermelés körülbelül 93 százalékát adja, valamint 28 800 km³ tartalékkal rendelkezik. A Gazprom 2004-ben (a Stockmann-gázmezővel együtt) a világ földgáz tartalékának 16 százalékával rendelkezett.

A 2004-es év végére, a Gazprom volt az egyedüli földgáz ellátója Bosznia-Hercegovina, Észtország, Finnország, Macedónia, Lettország, Litvánia, Moldova és Szlovákia államoknak, valamint 97 százalékban biztosította Bulgária, 89 százalékban Magyarország, 86 százalékban Lengyelország gázellátását. Csehország ellátásának közel háromnegyedét adja, Törökországnak 67, Ausztriának 65, Romániának 40, Németországnak 36, Olaszországnak 27, illetve Franciaországnak 25 százalékát. Az Európai Unióba érkező földgáz 25 százalékát a Gazprom biztosítja. A Gazprom rendelkezik a világ leghosszabb csővezeték-hálózatával.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gazprom című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gazprom témájú médiaállományokat.