Szoloha-kurgán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szoloha-kurgán
Ország Ukrajna
TelepülésVelyka Znamianka
Elhelyezkedése
Szoloha-kurgán (Ukrajna)
Szoloha-kurgán
Szoloha-kurgán
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 47° 25′, k. h. 34° 11′Koordináták: é. sz. 47° 25′, k. h. 34° 11′
A Wikimédia Commons tartalmaz Szoloha-kurgán témájú médiaállományokat.
Arany díszfésű

A Szoloha-kurgán (kb. i. e. 4. század eleje) Kamjanka-Dnyiprovszkától 18 km-re, Nyikopollal szemben, a Dnyeper bal partján fekszik.

A 19 m magas és kb. 100 m átmérőjű halomsír alatt két királyi szkíta sírt találtak. A középső sírkamrát már az ókorban kirabolták. Az oldalsó érintetlen sírt az 1912–1913 évi ásatások során fedezte fel Nyikolaj Ivanovics Veszelovszkij orosz régész. A sírban szkíta uralkodó teteme nyugodott, bronz lábszárvédőt és bronz sisakot viselt. Az ezüstdíszes tegezben 80 bronz nyílhegyet találtak. A királlyal együtt temették el fegyverhordozóját, szolgáját és öt lovát. Mellette volt kardja, aranylemezekkel borított kardhüvelyben. Az arany díszfésű, az arany áldozati tál és az ezüstedény a szkíta művészet remekei, az Ermitázsban láthatók.

Források[szerkesztés]

  • Véronique Schiltz (2000-2001). „Kelermès et Solokha” (francia nyelven). Les Dossiers d'archéologie, 20-23.. o. ISSN 1141-7137.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Solokha című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap