Szilágyi család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szilágyi Mihály Magyarország régense címere

A horogszegi Szilágyiak fontos kihalt magyar főnemesi család, a Magyar Királyság, illetve Erdély területén.[1]

Történelem[szerkesztés]

A Szilágyi család a Szilágyságból származik (ma Județul Sălaj néven Románia része).

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a család kihalt a középkorban.[2] Leányági leszármazottaik Nyírgelse, Nyírmihálydi és Nyíregyháza (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) településeken élnek.[forrás?]

A család jelentős tagjai[szerkesztés]

Szilágyi Mihály régens, erdélyi vajda
Mátyás király
Szilágy vármegye a Magyar Királyság 19. századi térképén
Sălaj County Románia térképén

A család címerei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Matricula Armorum (angol nyelven). The College of the Hereditary Nobility of Hungary. [2017. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 23.)
  2. A Zürichi Magyar Történelmi Egyesület Ötödik Magyar Őstörténeti Találkozó Előadásai és Iratai pp. 179. Zürichi Magyar Történelmi Egyesület, 2005. (Hozzáférés: 2017. május 23.)ISBN 963-9349-09-7
  3. Vingárti Geréb Péter. Bátai Szent Vér kegyhely, 2012. december 28. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 23.)
  4. Engel Pál (1996)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a House of Szilágyi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]