Szerkesztővita:Tbrigi

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Rlevente 9 évvel ezelőtt a(z) Képeid témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Tbrigi!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Rlevente üzenet 2015. január 21., 11:52 (CET)Válasz

Képeid[szerkesztés]

Szia, az általad feltöltött képekkel van egy kis gond: a Wikipédia – kevés kivételtől eltekintve – csak szabadon felhasználható képeket használ. Ez azt jelenti, hogy csak olyan képet szabad feltölteni, ami vagy közkincs, vagy a szerzője szabad licenc alatt hozta nyilvánosságra. (A részletekért olvasd el a Felküldési útmutatót!)

Közkincs lehet pl. a Fájl:Vintage szinek 2.jpg, egyrészt mert annak Te vagy a szerzője, és közkinccsé nyilváníthatod, másrészt eleve közkincs, mert nem egyéni jellegű, eredeti, kreatív alkotási folyamat eredménye, de vagy az egyik vagy a másik esetet jelezni kell a kép leírólapján a {{közkincs-saját}} vagy a {{közkincs-nemjogosult}} sablonnal.

A többi képnek viszont nem Te vagy a szerzője, ezért nem is nyilatkozhatsz a licencükről. Ha a kollázst alkotó eredeti képeket a szerzőik nem helyezték szabad licenc alá, akkor sajnos nem készíthetsz belőlük származékos művet, és az ilyen képeket nem is szabad ide feltölteni.

Javaslom, hogy nézz körül a Commonson, ami a különböző nyelvű Wikipédiák közös médiagyűjteménye, mert az ott található képek biztosan szabad licencűek, és onnan válassz képet a cikkedbe, vagy azokból készíts kollázst, amit már feltölthetsz (forrásként megadva az összes képet, amit felhasználtál hozzá).

Ha kérdésed van, jelezd nyugodtan itt, vagy a vitalapomon. (az előbbi hivatkozásra vagy az aláírásom utáni "üzenet" szóra kattintva) --Rlevente üzenet 2015. január 21., 12:21 (CET)Válasz

Szia! Köszönöm a tájékoztatást, körülnézek a Commonoson, de azokat a képeket azért használhatom a kollázs elemeiből, amik nem könyvekből lettek befotózva, hanem én készítettem üzletekben, a ruhadarabokat és anyagokat lefotózva?

Esetleg kérhetném a segítségedet abban, hogy tervezem a szócikk bővítését lelőhelyek összegyűjtésével és rövid leírásával, ahová bolhapiacokat, desigereket és esetleg boltokat szeretnék összeszedni. Nem reklámként meg lehet ezt csinálni, mondjuk nem kiírva a neveket, csak a hivatkozásokban feltüntetni a weboldalt, facebook oldalt, vagy hivatkozásban újságcikkre mutatva jelezni, hogy mik is azok a helyek? Nagyon köszönöm! Tbrigi Tbrigi vita 2015. január 21., 12:58 (CET)Válasz

Természetesen saját képet felhasználhatsz, ha a kép tárgya nem jogvédett. (Tehát pl. egy festményt hiába fényképezel le, nem leszel a szerzője, nem helyezheted a fényképet se szabad licenc alá). Ilyen esetben a forráshoz be kell írni, hogy saját kép, és ki kell választani egy szabad licencet, lehetőleg a CC-BY-SA-3.0 licencet, amit a kép leírólapján a ==Licenc== szakasz alatt jelezni kell a {{Cc-by-sa-3.0}} sablonnal. - Ezt tedd meg az összes saját képeddel, mert amelyiken nincs licenc, az pár napon belül törölve lesz!
A cikk végén a Források szakaszban meg kell adni azokat a forrásokat, amik alapján a cikk készült. További információk, amik az olvasót esetleg érdekelhetik a téma kapcsán, a További információk szakaszba valók. (Ld. még: Wikipédia:Szócikkek felépítése.) Arra azonban ügyelj, hogy a Wikipédia nem linkgyűjtemény, nem telefonkönyv, nem címjegyzék, vagyis csak azért, hogy mások megtaláljanak ilyen-olyan lelőhelyeket, boltokat, ne tegyél fel információt.--Rlevente üzenet 2015. január 21., 13:50 (CET)Válasz