Szerkesztővita:OnkelTibi

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt OnkelTibi 15 évvel ezelőtt a(z) Hivatkozások témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves OnkelTibi!

Üdvözlünk!

Figyelmedbe ajánljuk:

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és a forrásaid pontos megjelölésére!


Mentor · Ha akarod, akkor melléd áll egy segítő, a te személyes mentorod, és segít a szerkesztéssel kapcsolatos gondjaidban. Ide kattintva találsz erről többet. | Segítség · Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra is írhatsz kérdéseket. Ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni. | Tudakozó · Egy tudakozót is működtetünk. Ott viszont olyan kérdésekre kaphatsz választ, amit egy lexikonban keresne az ember.


Ha van kedved, mutatkozz be szerkesztőtársaidnak, ide kattintva. A szerkesztői lapodon írjál a érdeklődési körödről, nyelvtudásodról. Az a lap csak a tiéd. Kialakításához segítséget itt találsz. | Ilyen vitalapja, „szerkesztővitája” is van minden szerkesztőnek, mint ez a lap itt. Aki neked üzenni akar valamit, az ide fog írni, téged pedig egy sárga csík a lap tetején automatikusan figyelmeztet az új üzenetre. A cikkeknek is van vitalapjuk, ott a cikk kialakítását tárgyalják meg az érdekelt szerkesztők. | Kérünk, hogy az eszmecserék során így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Bennófogadó 2009. február 26., 18:24 (CET)Válasz


If you don't speak Hungarian, please click here.

Az első tipp[szerkesztés]

Ha a vitalapra írsz, az üzeneted befejeztével, az aláírás helyett rákattinthatsz a tizedik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki:

Lap mentése

akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat arra a szövegre, amit korábban a „beállításaim” segítségével aláírásodként beállítottál, sőt még az aktuális dátummal is kiegészíti azt.

Megjegyés • Más módon is elérheted ezt, nem csak az aláírógombbal:

Magyar–NDK munkaerőcsere[szerkesztés]

Magas nívójú, igen jó cikk. Ennek dacára van néhány javítandó rajta, azok elvégzése után viszont alighanem érdemes lesz kiemelésre jelölni. A legszembeötlőbb javítandók:

  • A cikk nem használja ki azt a lehetőséget, hogy a cikkek linkek segítségével egymásra tudnak utalni.
  • A cikk nyilvánvalóan számos forráson alapul, ezek megadása azonban csaknem teljesen hiányzik.
  • Jó lenne képekkel szinesíteni.

A cikk egyik szakaszán (Magyar–NDK munkaerőcsere#Egykori NDK-sok mai közösségei) bemutattam, hogy milyen módon lehetne javítani, annak mintájára átdolgozhatod a többi részt is. Ezeket a cikkeket is megnézheted mintának: Wikipédia:Mintaszócikkek és Wikipédia:Kiemelt szócikkek
Karmelaüzenőlap 2009. február 26., 18:36 (CET)Válasz

Figyelőlistád[szerkesztés]

A figyelőlista egy egyénileg összáállított és más számára nem hozzáférhető lista azokról a lapokról, amiknek a változásait a szoftver külön a te számodra listába gyűjtögeti. A képek Kocsmafala például rajta van mindenkinek a figyelőlistáján, aki ott tanácsokat szeret adni, és azokén is, akik valaha egy kérdés tettek fel ott.

A figyelőlistád aktuális tartalmát így tudod megnézni
Rákattintasz a lapon fölül a „figyelőlistám” fülre (a „beállításaim” és a „közreműködéseim” között találod). Én elég gyakran rá szoktam kattintani.

Kétféleképpen kerülhet fel valami a figyelőlistádra:

  • Minden lap tetején ott ül a „lap figyelése” fül, a „szerkeszés”, „+” és az „átnevezés” fülektől jobbra. Ha rákattintasz, akkor a szövege átváltozik arra, hogy „lapfigyelés vége” és ez mutatja, hogy a lap immár rajta van a figyelőlistádon.
  • Ezen kívül érdemes úgy beállítanod, hogy minden olyan lap, amin megváltoztatsz valamit, automatikusan rákerüljön a figyelőlistádra, és azt is érdemes kérni, hogy a figyelőlistád az egy lapra vonatkozó változásokat csokorba gyűjtse. Ha te is így szeretnéd, akkor így járj el:
  1. Rákattintasz a lap legtetején arra, hogy „beállításaim”
  2. A „Beállításaim” lapon rákattintasz arra a fülre, hogy „Friss változások”
  3. Kipipálod azt, hogy „Fejlettebb friss változások listája (JavaScript-alapú)”
  4. Rákattintasz arra a fülre, hogy „Figyelőlista”
  5. Kipipálod azokat, hogy
    • „Az általam létrehozott lapok felvétele a figyelőlistára”
    • „Az általam szerkesztett lapok felvétele a figyelőlistára”
  6. Rákattintasz a Mentés gombra.

Karmelaüzenőlap 2009. február 26., 18:40 (CET)Válasz

Köszönöm a tippeket[szerkesztés]

Köszönöm a tippeket, a cikk átnézését - és az elismerést :-) A cikket saját kútfőből írtam, néhány adatot a német Wikiből vettem át. A forrásokkal kicsit bajban vagyok, erről a témáról elég kevés forrás van a weben, jobbára a saját honlapon lévő, saját közösségünk gyűjtötte anyagok állnak rendelkezésre (pl. a vállalatok listája). Igyekszem átdolgozni a cikket, mélylinkekkel a konkrét forráshelyekre is mutatni és más szócikkekkel jobban összelinkelni. A lábjegyzet készítést nem ismertem, most a szerkesztői nézetben látom, hogyan kell - alkalmazni fogom.

A szócikket egy már közzétehető változatnak szántam, de magam sem tartom végleg késznek, dolgozom még rajta. Képek is lesznek, 8000 korabeli kép van az archívumunkban - csak válogatni kell.

OnkelTibi vita 2009. február 26., 20:19 (CET)Válasz

Hol kérdezz?
Ha kérdésed adódnak, akkor az a legjobb, ha az én vitalapomra írod, ott veszem észre a leghamarabb a sárga csík miatt. Ha az aláírásomban rákattintasz arra, hogy üzenőlap, akkor máris a vitalapomon találod magadat.
Egy tipp - Pluszfül
A vitalapokon, közösségi lapokon az a szokás, hogy egy új témát mindig a lapteteji „+” fülre kattintva (a „szerkesztés” és a „laptörténet” fülek között találod) kezdünk el, akkor automatikusan a lap alján, egy új szakaszban fog megjelenni. Az egyes szakaszokban a további hozzászólásokat is mindig a szakasz végére írjad, az itteni szokásoknak megfelelően.
Karmelaüzenőlap 2009. február 27., 16:51 (CET)Válasz
próba cím
próba szöveg - Aha, szóval így lehet hozzászólni itt egy témához: új bekezdésben pontosvessző új hsz. címe kettőspont hsz. szövege... Ezt nem láttam leírva a tutorban, de egy perc volt megnézni itt a forrásban :-) Hiába, még kissé zöldfülű vagyok itt, de majd belejövök, mint kiskutya az ugatásba ;-) Egyébként köszi a velem foglalkozást, ha lesz kérdés, a megadott módon jelentkezem.
OnkelTibi vita 2009. február 27., 17:54 (CET)Válasz
Szerintem is az a legjobb, ahogyan te is csinálod: megfigyelni a gyakorlatot, és célzottan utánaolvasni. Máskülönben elveszhet az ember, mint egy labirintusban. Karmelaüzenőlap 2009. február 28., 07:36 (CET)Válasz

Hivatkozások[szerkesztés]

Levittem a lábjegyzetbe azokat a hivatkozásokat, amik nem magyarnyelvűek vagy nem Wikipédiabeliek, és a külső hivatkozásokat a {{cite web}}(?) sablonba foglaltam. Így most megjelenik a weblap nyelve is (ha nem magyar) és a weblapok esetén a hozzáférés időpontja és a honlap megnevezése is.
Azért szükséges minden külső hivatkozást levinni a lábjegyzetbe még akkor is, ha az a német Wikipédia, hogy az olvasó számára világossá lehessen tenni, hogy nem magyar nyelvű lapra jut, ha rákattint a hivatkozásra. Ezért nem rejtettem el a német Wikipédiába mutató hivatkozásoknál sem azt, hogy de: .
Feltünt, hogy ugyanarra a dologra hol a megye, hogy a kerület szó használatos. Fogalmam sincs, hogy melyik lenne a helyes, de hiányolom a következetességet.
Karmelaüzenőlap 2009. február 28., 07:33 (CET)Válasz

más nyelvű hivatkozások
bizonytalan voltam abban, hogy a szövegben direkt linket csak a magyar nyelvű wiki változatra ajánlott-e tenni - nem találtam erre iránymutatást a Wiki tutorialban. Köszönöm a belejavítást.
Bezirk
Ugyan a 'Bezirk' szó szerinti fordításban 'kerület' de az NDK közigazgatási egységeknél fogalmilag a magyar megyéknek felel meg, a mindennapi életben és írásos anyagokban is mindig a 'megye' szóval fordítottuk. Bár láttam, hogy a Wikin több helyen kerület szó szerepen, de szerintem fogalmilag a megye helyesebb (abban az időben éltem kint, innen tudom és ezen az alapon állítom). Ugyanígy helyesebbnek tartom a 'Kreis' fordításaként a 'járás'-t, mert ezek a megyéken belüli közig. egységek és a hasonlókat M.o.-on korábbban járásnak hívták. A 'Landkreis' és 'Stadtkreis' szavaknak tudomásom szerint nincs így megkülönbeztetett magyar fogalmi megfeleltetése, de ennek még utánanézhetek.
Képek hamarosan
A szócikk tartalmi része így első közelítésben nagyjából összeállt, max. kisebb csiszolásokra fog szorulni, hamarosan keresek néhány képet is ide az archívumunkban. (és már nézegetek pár további meglévő, vagy épp hiányzó szócikket, amihez hozzá tudnék nyúlni - pl. egyes német városokét, akár a meglévő német változat lefordítása és "testreszabása" útján)
OnkelTibi vita 2009. február 28., 15:12 (CET)Válasz