Szerkesztővita:Kempi/Archív 1

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Tukan 16 évvel ezelőtt a(z) Szavazás témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Kempi/Archív 1!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon vagy a tudakozóban érdeklődhetsz. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a Wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Ha szeretnél egy segítőt a Wikipédiával való megismerkedéshez, megkérhetsz egy mentort. Csak Kattints ide!, és kövesd a megnyíló szerkesztőablak fölötti útmutatást.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. december 25., 00:06 (CET)

Mentorálás!

Szia, üdvözöllek a Wikipédiában! Ha elfogadod lennék én a mentorod. Miben segíthetek? Általános alapvető információkat találhatsz a Wikipédia:Üdvözlünk, látogató! lapon, és Wikipédia:Segítséget is érdemes megnézned. – Beyond silence 2008. január 1., 22:39 (CET)

  • Szia, inkáb itt társalogjunk, köszi! Elöszőr is használd az aláírást beszélgetéseknél:
Ezzel a gombal tudod aláírni hozzászólásaidat!

2. A beállításokban változtasd meg Az aláírásokban használni kívánt névformád: [[User:neved|neved]] -re. Így az aláírásodra kattintva mások megnézhetik a userlapodat. Köszi – Beyond silence 2008. január 2., 14:56 (CET)

Jogsértő képek

Szia! Az általad feltöltött kép egy szerzői jogvédelem alatt álló alkotás. Az ilyen képeket a Wikipédia szabályai szerint nem lehet feltölteni. Kérlek, hogy képfeltöltés előtt tájékozódj a felküldési útmutató elolvasásával, mert jogvédett kép ismételt feltöltése szankcionálható. Kérlek, hogy csak bizonyíthatóan szabad licencű vagy saját készítésű képeket tölts fel. Megértésed köszönöm, további jó szerkesztést kívánok, ~~~~– Beyond silence 2008. január 2., 13:52 (CET)

  • Csak a szerző engedélyével lehet interneten talált képet felhasználni. Bővebben:

A Wikipédia:Gyakran ismétlődő kérdések-ből:



Képek, képlicencek

Hogyan tudok más wikiken lévő képeket használni?

A Wikimedia Commonsban levő képeket pontosan úgy, mintha itt lennének. Máshonnan közvetlenül nem tudsz, át kell másolnod (lásd a következő kérdést).

Hogyan másoljak át képeket más Wikipédiákból?

Más nyelvű Wikipédiákban gyakran találni olyan képeket, amik hasznosak lennének a magyar szócikkekben is.

Mik ilyenkor a teendők?

  1. Az első és legfontosabb dolog, hogy ellenőrizd le, hogy az adott képnek megjelölték-e a licencét és a forrását.
    1. Amennyiben nem, ne másold fel sehova, mert enélkül úgyis törlik előbb-utóbb. Ehelyett lépj kapcsolatba a képet feltöltő szerkesztővel és kérd meg, hogy pótolja a kép forrását és licencét.
  2. Ellenőrizd, hogy megfelelő-e a megadott licenc.
    1. A legfontosabb elfogadható szabad licencek: GFDL, cc-by-sa, közkincs.
    2. Nem elfogadható licencek (az ilyeneket előbb-utóbb törölni fogjuk): nem-kereskedelmi felhasználás, cc-by-nc.
    3. Az angol Wikipédiából ne másolj át „fair use” megjelölésű„ anyagokat! A magyar jogban nincs meg a fair use, az ehhez hasonló, ám sokkal szűkebben alkalmazható szabad felhasználás a legtöbb esetben nem engedi meg az ilyen képek szabad terjesztését.
  3. Amennyiben a kép szabad licencű (pl. GFDL, cc-by-sa, közkincs) és tudsz valamennyire angolul, töltsd fel inkább a Wikimedia Commonsba. Az oda feltöltött képek valemnnyi Wikimedia szervereken futó projektben, beleértve a Wikipédia összes nyelvi változatát is, elérhetőek lesznek.
    1. Feltöltéskor, vagy feltöltés után ne felejtsd el a megfelelő sablonnal megadni a licencet a Commonsban sem.
    2. Ha sikeresen feltöltötted a képet a Commonsba, akkor ezek után ugyanúgy hivatkozhatsz rá, mintha fel lenne töltve a magyar Wikipédiába is. Lásd: Wikipédia:Wikimedia Commons használata
  4. Ha nem tudsz angolul akkor másold a képet a magyar Wikipédiába.
    1. Mindig add meg az eredeti kép pontos URL-jét.
      • Ne írd azt, hogy ”finn Wikipédia„ vagy ”spanyol Wikipédia„, hanem add meg a pontos URL-t, pl. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuva:Helsinki_Suomen_maakuntakartalla.png
      • Ha a képet az angol Wikipédiából töltötted fel, akkor egyszerű URL megadása helyett használd az {{enwiki}} sablont. Pl: {{enwiki|Image:Construct-nombres-tri-centres.png}}. Ez be fogja tennia a képet a megfelelő kategóriába. De légyszíves, ekkor se feledd el a képet megjelölni egy másik, licencre vonatkozó sablonnal.
    2. Mindig jelöld meg a képet a megfelelő sablonnal! Akkor is, ha az angol Wikipédiából való! Lásd: Wikipédia:Képek licenceinek megadása

Mi az ajánlott felhasználási engedély képekhez?

A Wikipédiába szempontjából az a leghasznosabb, hogyha saját képeidet a ”cc-by-sa„ (azaz a Creative Commons Attribution ShareAlike License) és a GFDL alatt is publikálod.

Ehhez használd a {{kettős licenc}}-t.

Hogyan kérjek felhasználási engedélyt a képek jogtulajdonosaitól?

Az egyik leggyakoribb hiba a felhasználási engedélyek kérésekor, hogy az engedélyt kérő szerkesztő nem magyarázza el az engedélyt adó jogtulajdonosnak, hogy pontosan mire kér tőle engedélyt.

A Wikipédia szempontjából szabad licencű képek azok, amelyek:

  • bárki számára (tehát nem csak a Wikipédiában, hanem akárkinek)
  • bármilyen célra (tehát akár kereskedelmi célokra is)
  • tetszőleges módosításokkal (tehát akár a képen ábrázolt személynek bajuszt rajzolva is)

felhasználhatóak és szabadon terjeszthetőek.

Bővebben lásd: Wikipédia:Szabad licenc és Wikipédia:Engedélykérő szabványlevelek

Mikor engedélyt kérsz akkor ügyelj arra, hogy tisztában legyél annak a licencnek a tartalmával (pl. Creative Commons vagy GFDL), amit a jogtulajdonosnak javasolsz, vagy ami végül feltöltéskor rákerül.

Képek az angol wikipédiából

Kérdés: Ha egy kép az enwikiben fentvan, de nálunk nincs és használni szeretném, akkor fel kell töltenem ide, vagy tudok az angol képre valahogy linkelni innen?
És ha át kell hoznom, akkor mit írjak a licenszbe, ha ott olyan van megadva hogy "én xy a képet saját kezűleg fotóztam valahol az usaban" ? Írjam oda hogy ez xy usernév munkája az enwikiből? licensztipus mi legyen pontosan ?
Válasz: Ha szabad licencű a kép (pl. GFDL, cc-by-sa, public domain) akkor a Commonsba töltsd fel inkább, így az összes projekt számára használható lesz automatikusan.
Ha copyrighted fair use, hiányzik, vagy nyilvánvalóan gázos a licenc, akkor ne töltsd át ide, mert előbb utóbb úgyis törölnünk kell.

Beyond silence 2008. január 2., 15:02 (CET)

Wikipédia:Németország-műhely

Szia! Láttam, hogy tudsz németül. ha van kedved csatlakozz a műhelyhez. Várom válaszod. üdv Szajci reci 2008. január 5., 12:17 (CET) Szívesen, mi a teendő?– Kempi vita 2008. január 5., 12:23 (CET)Kempi

Szia! Csak annyi, hogy felírod a neved a résztvevőkhöz. Szajci reci 2008. január 5., 12:52 (CET)

Egyébként milyen témában tudsz segíteni ? Életrajz, városok, stb.? Szajci reci 2008. január 5., 12:53 (CET)

Megnézegetem, hogy mik vannak eddig, és meglátom, milyen szócikkekben tudok segíteni.– Kempi vita 2008. január 5., 12:56 (CET)Kempi

Rendben van. köszi előre is. Szajci reci 2008. január 5., 13:08 (CET)

Képek a commonsból

Szia! Ilyet ne csinálj. Ne töltsél át a commonsból képet. Ha a kép címét kimásolod és beilleszted ide, ugyanúgy megjelenik, mintha itt lenne. Amit most hibát elkövettél legközelebb ne tedd, mert csak felesleges munkát okozol magadnak és nekünk. Szajci reci 2008. február 2., 09:08 (CET)

Cikkértékelés

Szia! Ha írsz egy németországi témájú szócikket kérlek tedd ki a cikkértékelés sablonját, ill. kérlek értékelj minél több ilyen témájú szócikket. A műhely vitalapjára nézz kérlek rá, és szavazz Wiesbaden kiemeltszavazásán! Szajci reci 2008. február 10., 18:00 (CET)

Kiemelt cikk

Szia! Azt szeretném kérni, hogy valamelyik németországi cikket kiemeltté tenni! Szajci reci 2008. április 6., 17:58 (CEST)

Szavazás

Megkérek minden kedves Németország-műhelytagot, hogy szavazzon a Németország portál logóját illetően. Tukan okoskodik 2008. április 7., 15:00 (CEST)

Kérlek szavazz a Brandenburg történelme c. szócikkről a Németország műhely vitalapján. Crusader 2008. április 16., 21:41 (CEST)