Szerkesztővita:Kővári Bence

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 16 évvel ezelőtt a(z) Vese szócikk - (de valószínűleg máshol is) témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Kővári Bence!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a Wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Egy segítőtársat, mentort keresel? Akkor Kattints ide! Ez megnyitja szerkesztésre a „szerkesztői lapodat” és a megnyíló szerkesztőablak fölött elolvashatod, hogy mit kell tenned.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! lacihobo citation needed 2007. november 30., 16:10 (CET)Válasz

kép:Kidney nephron.jpg[szerkesztés]

Szia! Légyszi figyelj arra oda, ha egy képet töltesz át más wikiről, hogy nincs-e meg a commonsban. Most felesleges feltöltöttél egy képet, ami a fenti címen megvan a commonsba! Szajci reci 2008. február 1., 15:10 (CET)Válasz

Vese szócikk - (de valószínűleg máshol is)[szerkesztés]

Szia!

Igen, ez egy elég nehéz dilemma, kapásból nincs is mindenre jó megoldás, de megfontolandók a következők.

Van egy összefoglaló cikk, amiben szakszerűen, latinul meg van magyarázva valaminek a működése. Ezt ugye csak a hozzáértők tudják értelmezni, tehát így nem maradhat. Ez a kiindulóhelyzet. Ezek után a lehetőségek:

  • a latin szavakat meghagyva, de linkesítve, mindegyik egy-egy önálló szócikkre mutat, mert önálló, jól körülhatárolható és leírható fogalomról van szó
  • megpróbáljuk (pontosabban: megpróbálja, aki ért hozzá) lefordítani magyarra, illetve magyarul elterjedt, használt szavakkal visszadni a leírást, zárójelben meghagyva az eredeti latint - ez akkor célszerű, ha az egyes fogalmak nem tesznek ki egy szócikket, viszont a magyarázatukra mindenképpen szükség van

Elismerem, hogy a szócikket tüzetesen nem olvastam át, mert kb. ennél a résznél elakadtam. Valószínűleg a laikus olvasók többsége ezt teszi, tehát valamit változtatni kell a cikken. Lehet, hogy a következő mondatokban ott van a magyarul jól érthető magyarázat is, de nekem nem tűnt fel.

Fontold meg, hogy mi lenne célszerű. Ha olyan alapfogalmak is vannak, amik önálló szócikket érdemelnek, akkor ezekre tegyél linket (tedd dupla, szögletes zárójelek közé), ennek hatására ezek pirosak lesznek, így látszik, hogy még nincsenek készen, de egy kattintással el lehet kezdeni a létrehozásukat.

Ui. ne felejtsd el a vitalapokat a 4 hullámjellel aláírni! misibacsi vita 2008. február 4., 13:20 (CET)Válasz