Szerkesztővita:B.csehszakall

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Disappoint 15 évvel ezelőtt a(z) Zsámboky János témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves B.csehszakall!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Cassandro Ħelyőrség 2008. október 28., 16:42 (CET)Válasz

If you don't speak Hungarian, please click here.

milyen tárgy?[szerkesztés]

Szia, ha nem titok, megkérdezhetem, hol tanulsz, és ki és milyen tárgy keretében adta feladatul a szócikkírást? – TgrvitaIRCWPPR 2008. október 28., 20:03 (CET) Szia, SZTE-BTK könyvtár szak és régi könyves tartalomfejlesztés a tárgy. Ne haragudjatok de a wikipedia útnutatói alapján próbáltam megcsinálni , de segítség nélkül nehéz mert, még sosem csináltam ilyet. Még javítom a hibákat a mai nap folyamán. Nagyon rossz lett? Még képet is kell felraknom de nem tudom hogyan. Köszönöm hogy segítetek.Válasz

Tagolás[szerkesztés]

A szöveget úgy tudod tagolni, hogy üres sorokat hagysz:

első bekezdés dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed sagittis sem non nisl. Maecenas non nibh. Nam bibendum sollicitudin nisi. Nunc imperdiet magna a tortor malesuada sollicitudin. Duis nisl. Aliquam malesuada, felis id vulputate tincidunt, sem mauris sagittis nisi, sit amet posuere metus nisi eu lacus. Suspendisse ligula. Mauris dignissim metus nec turpis. Nulla hendrerit elit lobortis ante. Aenean in nisl. Donec sed erat ut ante dapibus imperdiet. Nam a arcu. Nulla a dui. Praesent magna turpis, rutrum vitae, congue et, dignissim ut, neque. Sed diam diam, pharetra eu, faucibus quis, congue ac, dui.

második bekezdés arcu mauris, venenatis ut, mollis a, semper sed, enim. Nunc sed sem. Proin sit amet dui. Fusce in nisi. Duis vitae enim. Donec a nibh. In quam. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Aliquam erat volutpat. Nunc pretium, massa ac ultricies convallis, elit arcu tempor risus, at iaculis ligula tellus nec tellus. Quisque elit nunc, aliquet id, tincidunt at, ullamcorper id, sapien. Nam est nunc, scelerisque sit amet, imperdiet sed, feugiat facilisis, elit. Integer eu metus. In suscipit dignissim urna. Suspendisse urna erat, aliquet nec, convallis vitae, vestibulum a, neque. Sed libero pede, rutrum a, fermentum et, suscipit commodo, odio. 

TgrvitaIRCWPPR 2008. október 28., 20:37 (CET)Válasz

Zsámboky János[szerkesztés]

Felhívom szíves figyelmedet, hogy már van Zsámboki János szócikkünk, ugyanarról a személyről.
Az Embléma nem életrajzi téma, ezért ajánlatos lenne először is tisztázni a név helyesírását, majd az Embléma cikkből a Zsámboky János életére vonatkozó - jelenleg 2 szócikkben is szereplő - adatokat egyeztetni, majd a külön szócikkbe átvinni.
A Wikipédia lexikon. A címválasztást érdemes megfontolni, mert a cím határán túl eső tényeket (pl. részeletes életrajz) más szócikkben szerepeltetni. Üdv.--Disappoint vita 2008. október 29., 14:12 (CET)Válasz

Zsámboky a nevét y- al írja ez biztos , azt írtátok dolgozzam át a Zsámboky munkássága cikket most dolgoztam át 3 lexikon alapján , nem tudm ki tette fel az előző Zsámboki i- vel cikket de nem én onnam másoltam az én cikkembe az adatokat de rájötte, hogy nem pontosak ezért írtam ma át. Azért írtam sima i - vel az életrajznál , hogy hivatkozás legyen a másik lapra mert y- al még nem létetzett! Köszönöm ! Még 1 kérdésem lenne tettem fel általam szkennelt képet , hogyan tudom a nagyobb méretet is beállítani? Illetve tehetek fel másik általam szkennelt képet is?

Megismétlem: Nincs helye a Zsámboky- életrajznak az embléma szócikkben. Külön szócikkben van a helye, az emblémáskönyvével együtt.
Az embléma szócikkben elég 1 mondat Zsámbokyról.
Megmutatom, mire gondoltam.--Disappoint vita 2008. október 29., 14:41 (CET)Válasz
Megcsináltam.
  1. Az embléma cikkben csak említés maradt róla
  2. A Zsámboki János szócikk nevét átirányítottam Zsámboky Jánosra
  3. Átmásoltam az Embléma szócikkből a Zsámbokyra vonatkozó részt a Zsámboky János szócikkbe.
Mivel Zsámboky nemcsak emblámiról emlékezetes, életrajza mindenképpen külön szócikkben indokolt. (Pl. A metszet szócikk sem fogja Dürer életrajzát és összes metszetét közölni, ahogy a Festmény szócikk sem X festőről szól.
Későbbi lépésként felmerül: Ha gondolod, az életrajz "letisztítása" után akár új szócikket is nyithatsz "Zsámboky János emblémáskönyve" v. hasonló címen - ahová a könyvről szóló részek kerülhetnének.
Remélem, tudtál követni. Üdv.--Disappoint vita 2008. október 29., 14:56 (CET)Válasz

Köszönöm és értem nem azért írtam bele , mert nekem így tetszett hanem mert a tanárom ezt mondta ennyi röviden. Akkor a képet is szedjem le mert nem oda tartozik. Emblémáról tehetek fel képet? Tudlak követni de ha az emblémáskönyvet is kiviszed ami nekem a feladat az embléma szócikk alatt , akkor megbuktatnak! Ennyi sajnos! Nem bénáznék itt ha nem lenne muszáj, de leszünk még egy páran.

Kedves vagy, bénzásáról szó sincs. Nagyon jó anyagot küldtél fel. A Wikipédiának éppen az egyik előnye, hogy magadat is javítgathatod illetve a cikkeidet bővítheted kedvedre.
Egyébként az én véleményem is csak egy lehetséges szerkesztői vélemény, amit vagy követsz, vagy sem.
Természetesen visszateheted a Zsámboky emblémáskönyvéről írtakat az embléma szócikkbe, ha akarod. (Legfeljebb olyan lesz a szócikk, mintha a Festészet szócikk egy festőről szólna, de sebaj, nem mindenki figyelte még meg, milyen egy lexikon.
A másik nagy előnye a Wikipédiának, hogy könnyedén nyithatsz új szócikkeket és ezeket belső linkekkel összekötheted. Tehát, ha az olvasó mondjuk Zsámboky életére kíváncsi, csak ráklikkel a kék linkre és máris a másik szócikkben találja magát.
Örülök, hogy Te is kezded belátni, hogy az Embléma szócikk illusztrálására jobb egy embléma, mint Zsámboky portréja.
Azt meg végleg nem gondoltam, hogy ilyen gáz a helyzet - persze, nehogy már gondod legyen. A Wikipédia nem erre van. (A hozzászólásaidat, kérlek, írd alá. Ezt legegyszerűbben a szerkesztehető névtér felett balról 10. gomb megnyomásával teheted. Mint én is most. Üdv.--Disappoint vita 2008. október 29., 15:19 (CET)Válasz

Szia! Ne haragudj de már kezdek rájönni dolgokra, az emblémáskönyveket a kettő latin bemutatást visszateszem , mert az fontos, az életrajz jó ott ahol van. Láttam felírtad lektorálásra, pontos az adat az biztos amit az enyéből emeltél át, a másik a régebbi az nem jó azért írtam át. Ha visszateszem a két emblémáskönyv leírását, akkor a Zsámboky életrajzból egyszerűen csak töröljem? Köszönöm . Cs. Bea


Szia! Köszönök minden segítséget!! Ha megkérlek átnéznéd, hogy áttekinthető e ? Még egy kérdésem lenne , hogy tudom megoldani hogy a képeknek nagyított mérete is legyen ? Köszönöm szépen igérem nem kontárkodom többet itt, de legalaább okosabb lettem hogyan kell cikket szerkeszteni. Cs. Bea

Kedves Bea,
első kérdésedre válaszként: mivel felesleges, hogy ugyanaz a szöveg két szócikkünkben is szerepeljen, és Te az embléma szócikkben akarod részletezni Zs. emblémáskönyvét, ennek megfelelően ugyanazt a szöveget érdemes törölni a Zsámboky szócikkből (legfeljebb említést érdemes róla hagyni és a ==Lásd mág== alfejezetben a Zsámboky szócikkben meg lehet említeni az embléma szócikket. Tégy, ahogy jónak látod.
Örülök, hogy ilyen kedvesen fogadod a közreműködésemet ciked fejlesztésében.
A hozzászólásaidat, kérlek, írd alá. Ezt legegyszerűbben a szerkesztehető névtér felett balról 10. gomb megnyomásával teheted.
Sok örömöt a további szerkesztéseidnél. Üdv.--Disappoint vita 2008. november 2., 00:12 (CET)Válasz