Szerkesztő:Vendriczkirobi/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság (NEFB) ellátó szervei a vietnami háborúban


A NEFB ellátásáért és szükségleteinek a kielégítésért amerikai cégek voltak a felelősek[1].

Az Air America légitársaság gépei bonyolították le a NEFB[2] összes légi szállítását beleértve a postai küldeményeket is, egyrészt a saigoni központ és a körzetparancsnokság illetve a körzetparancsnokságok és a helyi ellenőrző pontok között. Formálisan magántársaság,valójában a CIA (Central Intelligence Agency) leányvállalata volt. Az indokínai háború[3] kezdetétől leginkább Laoszba szállította az amerikaiak által kiképzett szabotőröket, a Patet Lao vezette kommunista erők hátába. A pilótái a vietnami terepet jól ismerő katonák voltak. Egy ilyen gép, lezuhan Lao Bao körzetében magyar pilótákkal a fedélzetén[4]. A kisegítő személyzet tagjai nagyobb részt Phillipinók (Fülöp-szigetiek) voltak[5].

Az ITT[6] (International Telephone and Telegrapf)  a NEFB híradó összekötetését biztosította. Szerepe jelentős volt az amerikai érdekszférákat átfogó rendszer dél-Vietnami üzemeltetésében. A CIA hírszerzői is a cég alkalmazásában álltak.

A PAE ( Pacific Arhitects and Enginers Incorporated) tevékenysége sokoldalú[7] volt. A céget 1966-ban alapították Los Angeles központtal 15 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. Amerikai Egyesült Államokon kívülre is kiterjedt a tevékenysége. Érdekeltségei voltak Dél-Vietnám, Japán, Görögország, Etiópia, Szingapúr, Indonézia, Thaiföld, valamint Guam és Okinava szigetén lévő amerikai támaszpontokon. 1973 előtt is tevékenyen részt vettek a Vietnamban tartózkodó amerikai hadsereg ellátásában, Hozzátartoztak a NEFB-el kapcsolatos ellátások. Úgy mint a az élelmezés, elhelyezés, vízellátás, gépjármű, üzemanyag, irodagép, iroda rendszer ellátás, világítás, munkaerő felvétel, szállítás, épület karbantartás, táborok őrzése, kulturális- és sport eszközök biztosítása.

Források[szerkesztés]

  1. Hadtörténeti Levéltár; 252/1/714/a 1973-ban Saigonból futárral érkezett anyagok II. Csoport; 365/N/Z-55/1973.
  2. http://www.archivnet.hu/hadtortenet/a_vietnami_kaland.html
  3. http://tortenelemcikkek.hu/node/160
  4. https://www.feol.hu/hirek/az-elfelejtett-vietnami-bekefenntarto-misszio-1517654/
  5. Gyugyi Béla (továbbiakban Gyugyi): Napló, Dél-Vietnam 1973-1974; MNVK Tudományos Osztály Kiadása; Bp.1983. 54. o.
  6. Gyugyi. 55. o.
  7. Gyugyi.: 55. o.

További információk[szerkesztés]

Hadtörténeti Levéltár; 252/1/714/a 1973-ban Saigonból futárral érkezett anyagok II. Csoport; 365/N/Z-55/1973.

Gyugyi Béla : Napló, Dél-Vietnam 1973-1974; MNVK Tudományos Osztály Kiadása; Bp.1983.