Szerkesztő:Pocó/Látómező

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

 

A 360-degree panorama of the Milky Way at the Very Large Telescope. In the image, the Milky Way appears like an arc of stars spanning horizon to horizon with two streams of stars seemingly cascading down like waterfalls.[1]

A látómező ( FOV ) a megfigyelhető világ bármely adott pillanatban látható szög kiterjedése. Optikai műszerek vagy érzékelők esetében ez egy térszög, amelyen keresztül az érzékelő érzékeny az elektromágneses sugárzásra . Továbbra is releváns a fotózásban .

Az ember és a főemlős látásával összefüggésben a "látómező" kifejezést jellemzően csak a külső eszközök által látható dolgok korlátozásaként használják, például szemüveg [2] vagy virtuális valóság szemüveg viselésekor. Vegye figyelembe, hogy a szemmozgások megengedettek a definícióban, de nem változtatják meg a látómezőt, ha így értelmezzük.

Ha a szem érzékelőként működő retinájának analógiáját vesszük alapul, akkor az emberi (és az állati látás nagy részének) megfelelő fogalom a látómező . [3] Meghatározása: "a látószög fokszáma a szem stabil rögzítése során". [4] Vegye figyelembe, hogy a szemmozgások nem szerepelnek a látómező definíciójában. Az emberek látóterének valamivel több, mint 210 fokos előre néző vízszintes íve van (azaz szemmozgások nélkül), [5] [6] (a szemmozgásokat is beleértve valamivel nagyobb, ahogy az ujjmozgással is kipróbálhatja oldalán), míg egyes madarak teljes vagy csaknem teljes 360 fokos látómezővel rendelkeznek. Az emberben a látómező függőleges tartománya 150 fok körül van. [5]

A látási képességek tartománya nem egyenletes a látómezőben, és értelemszerűen a FoV-ban, és fajonként változik. Például a binokuláris látás, amely a sztereopszis alapja és fontos a mélységérzékelés szempontjából, az emberek látóterének 114 fokát (vízszintesen) fedi le; [7] a fennmaradó 40 fokos perifériás mindkét oldalon nincs binokuláris látás (mivel csak az egyik szem látja a látómező azon részeit). Egyes madarak 10-20 fokos binokuláris látással rendelkeznek.

Hasonlóképpen, a színlátás és az alak- és mozgásérzékelési képesség a látómezőn belül változik; az emberben a színlátás és a formaérzékelés a látómező közepén összpontosul, míg a mozgásérzékelés csak kismértékben csökken a periférián, így ott relatív előnye van. Ennek fiziológiai alapja a színérzékeny kúpsejtek és a színérzékeny parvocelluláris retina ganglionsejtek sokkal nagyobb koncentrációja a foveában – a retina központi régiójában, valamint a látókéregben nagyobb reprezentációval együtt –, mint a magasabb színben. színérzéketlen rúdsejtek és mozgásérzékeny magnocelluláris retina ganglionsejtek koncentrációja a vizuális periférián, és kisebb kérgi reprezentáció. Mivel a rúdsejtek aktiválásához lényegesen kevesebb fényre van szükség, ennek az eloszlásnak az eredménye, hogy a perifériás látás éjszaka sokkal érzékenyebb a fovealis látáshoz képest (az érzékenység 20 fok körüli excentricitásnál a legmagasabb). [3]

Konverziók[szerkesztés]

Sok optikai műszert, különösen a távcsöveket vagy céltávcsöveket hirdetik úgy, hogy a látómezőt kétféle módon határozzák meg: szögletes látómező és lineáris látómező. A szög látómezőt jellemzően fokban adják meg, míg a lineáris látómezőt a hosszúságok aránya adja meg. Például az 5,8 fokos (szög) látómezővel rendelkező távcsöveket 102 (lineáris) látómezővel hirdethetik meg. mm per méter. Amíg a FOV körülbelül 10 foknál kisebb, a következő közelítő képletek lehetővé teszik a lineáris és szöges látómező közötti átváltást. Lets legyen a szög látómező fokban. Lets legyen a lineáris látómező milliméter per méterben. Ezután a kis szög közelítésével :

Gépi látás[szerkesztés]

Gépi látásban az objektív gyújtótávolsága és a képérzékelő mérete fix viszonyt állít fel a látómező és a munkatávolság között. A látómező a kamera képalkotóján rögzített ellenőrzési terület. A látómező mérete és a fényképezőgép képalkotójának mérete közvetlenül befolyásolja a képfelbontást (a pontosság egyik meghatározó tényezője). A munkatávolság az objektív hátulja és a céltárgy közötti távolság.

Tomográfia[szerkesztés]

A számítógépes tomográfiában (a képen a hasi CT ) a látómező (FOV) és a szkennelési tartomány szorzata voxelmennyiséget hoz létre.

A tomográfiában a látómező az egyes tomogramok területe. Például a számítógépes tomográfiában az ilyen tomogramokból voxelmennyiség hozható létre több szelet egyesítésével a vizsgálati tartomány mentén.

Távérzékelés[szerkesztés]

A távérzékelésben azt a térszöget, amelyen keresztül egy detektorelem (egy pixelérzékelő) bármikor érzékeny az elektromágneses sugárzásra, pillanatnyi látómezőnek vagy IFOV-nak nevezzük. A távérzékelő képalkotó rendszer térbeli felbontásának mértéke, gyakran a látható földterület méreteiként fejezik ki bizonyos ismert szenzormagasságok esetén. [8] [9] Az egypixeles IFOV szorosan kapcsolódik a feloldott pixelméret, a talajfeloldott távolság, a talajminta távolság és a modulációs átviteli függvény fogalmához.

Csillagászat[szerkesztés]

A csillagászatban a látómezőt általában a műszer által nézett szögterületként fejezik ki négyzetfokban, vagy nagyobb nagyítású műszerek esetében négyzetben. ívpercek . Referenciaként a Hubble Űrteleszkópon végzett felmérésekhez készült speciális kamerán található Wide Field Channel látómezeje 10 négyzetméter. ívpercek, és ugyanezen műszer High Resolution Channel látómezeje 0,15 négyzet-ívperc. A földi mérőtávcsövek sokkal szélesebb látómezőkkel rendelkeznek. Az Egyesült Királyság Schmidt Teleszkópja által használt fotólemezek látómezeje 30 négyzetméter. fokon. Az 1,8 m (71 in) Pan-STARRS teleszkóp, az eddigi legfejlettebb digitális fényképezőgéppel 7 négyzetfok látómezeje. A közeli infravörösben az UKIRT WFCAM látómezeje 0,2 négyzetméter. fokos, a VISTA teleszkóp látómezeje pedig 0,6 négyzetfok. Egészen a közelmúltig a digitális fényképezőgépek csak kis látómezőt tudtak lefedni a fényképészeti lemezekhez képest, bár kvantumhatékonyságban, linearitásban és dinamikatartományban felülmúlják a fotólemezeket, valamint sokkal könnyebben feldolgozhatók.

Fényképezés[szerkesztés]

A fényképezésben a látómező a világnak az a része, amely a kamerán keresztül látható a térben egy adott helyzetben és tájolásban; a FOV-on kívül eső objektumok a kép készítésekor nem rögzítődnek a fényképen. Leggyakrabban a látókúp szögméreteként, látószögként fejezik ki . Egy végtelenbe fókuszált normál objektív esetében az átlós (vagy vízszintes vagy függőleges) látómező a következőképpen számítható ki:

ahol a gyújtótávolság, itt az érzékelő mérete és azonos hosszegységben vannak, a FOV radiánban van.

Mikroszkóp[szerkesztés]

A látómező átmérője mikroszkóppal

A mikroszkópiában a nagy teljesítményű látómezőt (általában 400-szoros nagyítás, ha tudományos közleményekben hivatkoznak rá) nagy teljesítményű mezőnek nevezik, és referenciapontként használják különböző osztályozási sémákhoz.

Nagyítással rendelkező objektív esetén , a FOV a mezőszámhoz (FN) kapcsolódik

ha más nagyító lencséket is használnak a rendszerben (az objektíven kívül), akkor a teljes a vetítést használják.

Videójátékok[szerkesztés]

A videojátékok látómezeje a játék világát nézve a kamera látómezejét jelenti, amely az alkalmazott skálázási módszertől függ.

Lásd még[szerkesztés]

 Sablon:Div col

Sablon:Div col end

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Cascading Milky Way”, ESO Picture of the Week (Hozzáférés: 2012. június 11.) 
  2. Alfano (1990). „Restricting the field of view: Perceptual and performance effects”. Perceptual and Motor Skills 70 (1), 35–45. o. DOI:10.2466/pms.1990.70.1.35. PMID 2326136.  
  3. a b Strasburger (2011). „Peripheral vision and pattern recognition: a review”. Journal of Vision 11 (5), 1–82. o. DOI:10.1167/11.5.13. PMID 22207654. (Hozzáférés: Hiba: Érvénytelen idő.)   Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke, „Strasburger” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal
  4. Strasburger, Hans; Pöppel, Ernst (2002). Visual Field. In G. Adelman & B.H. Smith (Eds): Encyclopedia of Neuroscience; 3rd edition, on CD-ROM. Elsevier Science B.V., Amsterdam, New York.
  5. a b Traquair, Harry Moss. An Introduction to Clinical Perimetry, Chpt. 1. London: Henry Kimpton, 4–5. o. (1938. április 25.) 
  6. Strasburger (2020). „Seven myths on crowding and peripheral vision”. i-Perception 11 (2), 1–45. o. DOI:10.1177/2041669520913052. PMID 32489576.  
  7. Howard, Ian P.. Binocular vision and stereopsis. New York: Oxford University Press, 32. o. (1995. április 25.). ISBN 0-19-508476-4. Hozzáférés ideje: 2014. június 3. 
  8. Oxford Reference: Quick Reference: instantaneous field of view. Oxford University Press. (Hozzáférés: 2013. december 13.)
  9. Wynne, James B. Campbell, Randolph H.. Introduction to remote sensing, 5th, New York: Guilford Press, 261. o. (2011). ISBN 978-1609181765 

[[Kategória:Neurológia]] [[Kategória:Szemészet]] [[Kategória:Látás]] [[Kategória:Lapok ellenőrizetlen fordításokkal]]