Voxel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Voxelek

A Voxel (a név „volume pixel” rövidítéséből származik) egy háromdimenziós kép legkisebb megkülönböztethető egysége, amely mindhárom tengely mentén kiterjedéssel bír. A három koordináta, amely legtöbbször az egyik sarkát, vagy középpontját írja le, meghatározza az adott pontot a háromdimenziós térben [1][2].

A voxelizáció[szerkesztés]

A voxelizáció folyamata során mélységet adnak a már meglévő kétdimenziós képnek. Ezt egy sor kétdimenziós keresztmetszeti ábra, vagy réteg segítségével hajtják végre, amelyek pixelekből állnak.[3] Bármely két pixel közötti távolságot pixelközi távolságnak hívják, amely egy valódi, mérethű távolságot jelöl. Bármely két réteg közötti távolságot pedig rétegközi távolságnak nevezik, amely a valódi mélységet jelöli. A pixelközi és rétegközi távolságok alapján dolgozza fel a számítógép a betáplált adatállományt. Ezután további rétegek kerülnek hozzáadásra, hogy egy adattömbként jelenjen meg a teljes kép. Ennek eredményeképp a pixeleknek mélységük lesz, így voxelekké válnak.

A voxelek használata[szerkesztés]

A voxel lehetővé teszi, hogy a megfelelő szoftverekkel egy tárgyról alkotott képet több szögből is láthassunk.[4] Elsősorban orvosi célokra használják, például Röntgen, CT (Computed Axial Tomography), és MRI/fMRI (mágneses rezonancia) vizsgálatoknál, hogy a szakmabeliek pontos háromdimenziós képet kapjanak az emberi testről.

De más területeken is egyre elterjedtebbé válik ez a technológia. A geológia a föld részleteiről készített képekhez használja a voxeleket, amelyeket hangvisszaverődések alapján mérnek. A mérnöki tudományokban többek között komplex műszerek és gépezetek, valamint meghatározott anyagok szerkezetének feltérképezésére használják.

Voxel alapú interpolációs technikát használnak egyes számítógépes játékok is,[5] amely így kíméli a memória kapacitást.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek és források[szerkesztés]

  1. Szótár Voxel
  2. Medical Dictionary voxel
  3. Voxel
  4. http://whatis.techtarget.com/definition/0,,sid9_gci213321,00.html
  5. http://files.szt.ektf.hu/dl.php?file=files%2FTan%C3%A1ri+Megoszt%C3%A1sok%2FKov%C3%A1cs+Em%C5%91d%2Flectures%2Fvoxel+and+gimbal+lock.pdf