Ugrás a tartalomhoz

Voxel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Voxelek

A voxel (a név „volume pixel” rövidítéséből származik) egy háromdimenziós kép legkisebb megkülönböztethető egysége, amely mindhárom tengely mentén kiterjedéssel bír. A három koordináta, amely legtöbbször az egyik sarkát vagy középpontját írja le, meghatározza az adott pontot a háromdimenziós térben.[1][2]

A voxelizáció[szerkesztés]

A voxelizáció folyamata során mélységet adnak a már meglévő kétdimenziós képnek. Ezt egy sor kétdimenziós keresztmetszeti ábra vagy réteg segítségével hajtják végre, amelyek pixelekből állnak.[3] Bármely két pixel közötti távolságot pixelközi távolságnak hívják, amely egy valódi, mérethű távolságot jelöl. Bármely két réteg közötti távolságot pedig rétegközi távolságnak nevezik, amely a valódi mélységet jelöli. A pixelközi és rétegközi távolságok alapján dolgozza fel a számítógép a betáplált adatállományt. Ezután további rétegek kerülnek hozzáadásra, hogy egy adattömbként jelenjen meg a teljes kép. Ennek eredményeképp a pixeleknek mélységük lesz, így voxelekké válnak.

A voxelek használata[szerkesztés]

A voxel lehetővé teszi, hogy a megfelelő szoftverekkel egy tárgyról alkotott képet több szögből is láthassunk.[4] Elsősorban orvosi célokra használják, például röntgensugárzás, CT (Computed Axial Tomography) és MRI/fMRI (mágneses rezonancia) vizsgálatoknál, hogy a szakmabeliek pontos háromdimenziós képet kapjanak az emberi testről.

De más területeken is egyre elterjedtebbé válik ez a technológia. A geológia a föld részleteiről készített képekhez használja a voxeleket, amelyeket hangvisszaverődések alapján mérnek. A mérnöki tudományokban többek között komplex műszerek és gépezetek, valamint meghatározott anyagok szerkezetének feltérképezésére használják.

Voxelalapú interpolációs technikát használnak egyes számítógépes játékok is,[5] amely így kíméli a memóriakapacitást.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]